Actie voor stadslandbouw en buurt(moes)tuinen

Zwolle – Transition Town Zwolle (TT Zwolle) en de Guerrilla Gardeners (GG) zijn druk bezig met een gezamenlijke actie. In het centrum en in een aantal wijken worden bordjes geplaatst en erwtenplantjes geplant. Op de bordjes staan vragen als "Komt hier uw buurtmoestuin?" of "Plannen voor een buurtmoestuin?" en ze worden geplaatst bij groenstroken of braakliggende terreinen.

stadslandbouw.jpg

Ieder die dat wil mag een erwtenplantje mee naar huis nemen als begin van een moestuin. Aan de Nieuwe Markt bij het oude postkantoor hebben de Guerrilla Gardeners pluk-kruiden in manden opgehangen. Zij vormen een hangend pluk-kruidentuintje. Met deze actie willen TT Zwolle en de GG aandacht vragen voor stadslandbouw en buurt(moes)tuinen. Stadslandbouw is in veel steden in opkomst. "Het is onze wens dat veel meer Zwollenaren groente en fruit gaan kweken in hun eigen tuin of met buren en buurtbewoners in een gemeenschappelijke buurttuin", zegt Margreet van TT Zwolle.

De actie valt samen met de plannen van de gemeente om Zwollenaren per groepjes buren, straat of buurt de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van (tijdelijk) braakliggende terreinen of groenstroken. Wie met zijn buren plannen heeft gemaakt voor een buurt(moes)tuin kan een aanvraagformulier invullen en mailen naar de ideeenmakelaar A.de.wolf@zwolle.nl. Het formulier kan bij haar opgevraagd worden.
TT Zwolle wil graag en rol spelen in het onderlinge contact tussen de diverse buurt(moes)tuinen.

Er is al een gemeenschappelijke voorbeeldtuin bij wijkboerderij de Schellerhoeve opgezet door TT Zwolle. We kunnen ervaringen delen. Ook mensen die graag mee willen doen aan een buurttuin maar geen medestanders hebben gevonden kunnen zich opgeven door een mailtje te sturen naar TTZwolle@gmail.com. Wij brengen deze mensen bij elkaar en helpen ze mee een buurttuin op te starten. Margreet kan hier ook voor gebeld worden 038 4656847.

Transition Town Zwolle (http://zwolle.transitiontowns.nl/) heeft zich als doel gesteld om Zwolle te helpen voor voedsel een zelfvoorzienende stad te worden. Wanneer in Zwolle en het gebied er om heen het voedsel wordt verbouwd voor de Zwollenaren, dan krijgen we een sterke lokale economie en een veerkrachtige samenleving. Dit is goed in tijden van meerdere crises tegelijk zoals de klimaatcrisis, energiecrisis en financiële crisis. Hetzelfde geldt voor de energie die nodig is voor de stad.

Guerrilla Gardeners zijn burgers die zelf aan de slag gaan om de stad groener te maken. Het verschijnsel 'guerrilla gardening' is over komen waaien uit Engeland en de Verenigde Staten. Betrokken bewoners met groene vingers toveren, gewapend met gieter, schop en planten, de stad om in een groene oase. In Zwolle is al enige jaren een groep Guerrilla Gardeners actief.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Enkele jaren terug zag ik eens een foto van de Guerrilla Gardeners Crew in effect op weblog, daar zaten wel wat geitenwolachtige types bij kan ik je vertellen

 2. Wat maakt het uit wie het promoot. Het helpt de stad en je portemonnee, daar kan niemand tegen zijn. Ja ok… als je heel recalcitrant bent misschien.

 3. Ik begrijp de dis niet. Ik begrijp dat het makkelijk is om van achter je computer te zeuren over andermans iniatieven, maar als je nou toch niks zinnigs te zeggen hebt, houd dan gewoon je mond. Houd de sfeer op een blog zoals deze een stuk leuker. Van die powned/geenstij praat word niemand wijzer.

  Et geeft de stad wat kleur, draagt bij een het creeeren van het hele "waar komt mijn voedsel vandaan?" vraagstuk en nog belangrijker, ze zitten en NIEMAND mee in de weg/benadelen niemand hiermee.

  Vind je het een suf iniatief, kom dan vooral achter je computer vandaan en DOE ER WAT AAN, das pas vet! Want de quote "met zn alle maken we de stad" is echt waar.

 4. Wat een fantastisch initiatief! Eindelijk mensen die het gewoon weer lokaal en gezellig willen maken.

  Is een keer wat anders dan allemaal mensjes die met hun neus in hun i-phone als zombies door de stad lopen.

  😀

Reageer