PvdA wil gratis MBO OV trajectkaart

Zwolle – MBO studenten van het Deltion College in Zwolle zijn niet alleen lang onderweg naar hun opleiding, degenen die jonger zijn dan 18 betalen hier vaak ook nog eens de hoofdprijs voor. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een door de PvdA georganiseerde enquêteactie. Eind vorig jaar werden meer dan 160 mbo studenten via een vragenlijst gevraagd naar hun ervaringen met het openbaar vervoer.

deltion_ov_enqute_4452.jpg
Foto: Ron van Toorenenburg

Maandag heeft de Partij van de Arbeid Zwolle, in aanwezigheid van Eefke Meijerink (fractievoorzitter PvdA Zwolle), de resultaten aangeboden aan Henk te Sligte voorzitter van de Studentenraad van het Deltion College. De PvdA vindt het belangrijk dat de studenten om wie het gaat geïnformeerd worden over de uitkomsten van de enquêteactie. Daarnaast is er ook met de studenten gesproken over wat de PvdA gaat doen met deze resultaten.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Wat een lariekoek!

  Gewoon op de fiets! Daar kom je een heel eind mee.
  In elke grote plaats heb je tegenwoordig -op fietsafstand- een MBO/ROC-vestiging. En in bijna elke plaats waar een MBO/ROC gevestigd is kun je tegenwoordig bijna elke opleiding volgen. Bovendien…. een beetje beweging is niet zo slecht voor de alsmaar dikker wordende Nederlander. Daarnaast….. de afgelopen decennia hadden MBO-ers/ROC-ers toch ook geen OV-trajectkaart, waarom nu dan wel?

  Stap op de fiets en ga bewegen!

 2. Wat hij zegt!
  En daarbij straks zit elke bus vol met die pubers, kunnen mensen die daadwerkelijk betalen of er niet bij in of ze mogen staan omdat die bus te vol zit.

 3. We wassen toch ook niet meer op een wasbord en we lopen ook niet meer naar de waterput, water komt tegenwoordig uit een kraan. Boodschappen doen we niet meer in het volgende dorp maar in de buurtsuper om de hoek.

  Foei toch die vooruitgang.

 4. Ik ga er maar van uit dat de PvdA dit zelf gaat bekostigen.

  enquete: wie van jullie is nog geen 18 en wil graag gratis met de bus?
  ik, ik, ik, ik, en ik ook.
  Conclusie: ze willen allemaal gratis met de bus.
  Dat vind de PvdA ook, want de PvdA staat middenin de weggeefmaatschappij.

 5. Het gaat erom dat als je 18 bent, je wel gratis(tm) vervoer krijgt, als je jong op het mbo komt, en dus beter je best gedaan hebt, word je 'gestraft' doordat je het dan niet gratis krijgt.

  Maar ga vooral door met PVDA bashen, dat is zoveel makkelijker dan even nadenken…

 6. 😮 Dit bericht is al van gister, hadden ze dat nog niet bedacht?

  Bericht door Japser, op 24 april 2012 om 10:48
  Het gaat erom dat als je 18 bent, je wel gratis(tm) vervoer krijgt, als je jong op het mbo komt, en dus beter je best gedaan hebt, word je 'gestraft' doordat je het dan niet gratis krijgt.

  Maar ga vooral door met PVDA bashen, dat is zoveel makkelijker dan even nadenken…

  🙂 aandoenlijk, mensen die zo lekker anoniem digitaal skopp'n. Niet weten wat ze wel goed vinden of eens met alternatieven komen.

 7. Deze jongeren moeten gewoon een baantje zoeken om zich luxe te laten vervoeren naar school. Gewoon fietsen mensen. Moest ik vroeger ook. 40 km elke dag, en ik kan me niet herinneren (behoudens enkele pittige buien of onweer) dat dit vervelend was. We zijn veels te verwend!! En van links is bekend dat ze veel zaken willen pamperen en met subsidies strooien. Mede daardoor is het een zootje in NL. Het Zwolse voorbeeld van een failliete kunstenaar in Stadshagen vooraf 200.000 betalen is daar een zeer schrijnend voorbeeld van. Typisch een actie van de linkse kerk. Gelukkig is op cultuur flink gekort! Dat was hard nodig, want al die kunstzinnige anti-krakers lachten de harde werkers keihard uit. De campagne is begonnen 😉

 8. Fijn te lezen dat je een stoere meid bent geworden voor wie geen berg te hoog is. Vooral trots op jezelf blijven! Maar de woorden links en linkse kerk begrijp ik niet in deze context?

  Zou je ze willen uitleggen?

  Heb je ook alternatieven bij de hand?

 9. @ Eileen: Heb ik gelezen, vandaar mijn 1e opmerking bij "Fiets je fit"

  Overigens goed je weer te lezen, je bent een tijd weggeweest niet?
  Kom je alleen langs rond verkiezingstijd?

 10. Mijn vragen staan toch ook nog gewoon Eileen:

  Maar de woorden links en linkse kerk begrijp ik niet in deze context?
  * Heb je wellicht ook een definitie bij de hand van die kerk? Het is in elk geval geen stenen gebouw in "mooi NL".

  Zou je ze willen uitleggen?

  Heb je ook alternatieven bij de hand?

 11. Bericht door Japser, op 24 april 2012 om 10:48
  Het gaat erom dat als je 18 bent, je wel gratis(tm) vervoer krijgt, als je jong op het mbo komt, en dus beter je best gedaan hebt, word je 'gestraft' doordat je het dan niet gratis krijgt.

  Maar ga vooral door met PVDA bashen, dat is zoveel makkelijker dan even nadenken…

  Dat snap ik wel, maar de rest van niet studerend Zwolle dan? Ouderen enzo die graag nog zelfstandig naar de binnenstad zouden willen. Of mensen die niet kunnen fietsen door gezondheidsproblemen? Die kunnen niet meer in de bus omdat die pubers niet de studentenbus pakken maar de gewone stadsbus want die gaat 5 minuten eerder.
  En niet alleen vlak na schooltijd, de hele dag zit de bus vol met "studenten".
  Nu de mbo-studenten dus ook gratis en de betalende klant kan gaan lopen of fietsen.

 12. Het probleem is dat er erg veel mbo scholieren zijn welke niet uit de omgeving komen.
  Toen ik op het mbo (deltion) zat, kwamen van de 30 studenten in mijn klas er slechts 5 uit Zwolle zelf. De rest kwamen allemaal uit de Polder, Noord Veluwe, omgeving Steenwijk, omgeving Slagharen zelfs enkele uit Coevorden. Niet bepaald fietsafstanden. Enkele hiervan waren 15 á 16 jaar toen zij begonnen. Van de kosten welke zij kwijt waren aan het OV hadden ze bijna een tweede studie kunnen doen.

 13. Het gaat om een kleine groep 16/17-jarigen die ten opzichten van hun collega MBO-studenten wordt benadeeld. Niks meer, niks minder.

  Dat studenten (18+) een OV kaart krijgen (nou ja, kost 70e per maand), is een geheel andere discussie. Dit gaat daar niet over.

  Kan @eileen nog even uitleggen hoe het beeld in Stadshagen gerelateerd is aan links/linkse-kerk/pvda? Het lijkt nu wel erg veel op een ondoordachte met vooroordelen doorspekte Telegraaf-reactie…

 14. We dwalen dan wel af van de conclusie 'pamperen'.
  De kunstcommissie die wel erg gemakkelijk besloot om de failliete kunstenaar vooraf twee ton te geven zijn allemaal linkse lui (lid PvdA of GL) en met van die slobbertruien en sandalen aan. Die denken in de trand van 'gun het de kunstenaar' of 'het komt vast wel goed'. Dat kon jarenlang in een overgesubsidieerd land, maar heden ten dagen toch echt niet meer. Die kunstcommissie heeft de fout ook toegekend en beterschap beloofd!! Hier laat ik het bij, want ik word al bij voorbaat moe van dat linkse gedraai 😉

 15. @ Eileen, vind je het niet een beetje té populistisch en stigmatiserend gesteld?
  Valsche beeldvorming zonder inhoudelijk op de materie in te gaan?
  Vind je het CDA ook links gedraaid?

  CDA schiet plannen uit gedoogakkoord nu af

  Oh nee, had ik moeten weten, je beantwoordt geen vragen.
  Is Twitter niet wat voor jou? Zoals Gebleekte Geert, lekker éénzijdig teksten de wereld in slingeren?

  4 + 3 van 11:28 = 7 vragen nog voor Eileen 😀 8)

 16. Het probleem is dat er erg veel mbo scholieren zijn welke niet uit de omgeving komen.
  Toen ik op het mbo (deltion) zat, kwamen van de 30 studenten in mijn klas er slechts 5 uit Zwolle zelf. De rest kwamen allemaal uit de Polder, Noord Veluwe, omgeving Steenwijk, omgeving Slagharen zelfs enkele uit Coevorden. Niet bepaald fietsafstanden. Enkele hiervan waren 15 á 16 jaar toen zij begonnen. Van de kosten welke zij kwijt waren aan het OV hadden ze bijna een tweede studie kunnen doen.

  Dan moeten ze toch ook met de trein? Of streekvervoer? Moet dat dan ook gratis?
  Ze kunnen ook fiets op station zetten of een vouwfiets meenemen of naar een school dichter bij ze in de buurt of op kamers gaan.
  Zolang ze maar niet de stadsbus overvol maken, want niet alleen de mensen die verder wegwonen gaan dan gratis met de bus ook de mensen uit Zwolle want anders is het nie eerlijk natuurlijk!
  Ik snap je punt maar dit was vroeger ook zo en dan gingen we gewoon op de fiets hoor, hoe ver het ook was. Of in de kost of wat dan ook, zij willen toch perse naar die school?

 17. @ekke nog één keer: 18+ studenten krijgen wel al het OV vervoer vergoed (eigen bijdrage van 70e per maand), of ze nu mbo, hbo of wo doen. (scholieren niet! (vmbo/havo/vwo))

  Of studenten dat uberhaupt zouden moeten krijgen is een andere discussie. Maar nu is het krom dat de 18+ mensen op dezelfde opleiding, in dezelfde klas hun OV wel vergoed krijgen en de 17- mensen niet.

 18. Wordt er dan van de ouders ook een bijdrage van ongeveer 70 euro gevraagd. Want er is geen studiefinanciering waar dit mee verekend kan worden.

  En ik denk dat er best gekeken mag worden naar de afstand van waar deze jongeren weg komen. Bijv. een straal van 15 km is te doen met de fiets.

  Ik ben op zich niet tegen het feit dat ook jongeren die onder de 18 zijn en het mbo bezoeken, ook "gratis"ov krijgen. Maar niet zoals het nu is iedereen die nu studiefinanciering krijgt, heeft ook ov.
  Vind dat het bij onder de 18 zeker gekeken moet worden heb je hem ook echt nodig om je school te bereiken.

 19. Het voorstel komt voor mij te laat, maar ik moest ook elke dag met de bus naar mijn MBO-opleiding toe gaan omdat fietsen voor mij te ver was (ruim 2 uur fietsen enkele reis). Nou worden MBO-studenten sowieso al benadeelt ten opzichte van bijvoorbeeld HBO-studenten. Ik studeer nu HBO, maar de mensen die van havo afkwamen hadden bij het begin van de opleiding meteen al een gratis OV-trajectkaart. Ongeacht hun leeftijd (meeste waren toen nog 17). MBO'ers moeten doodleuk max. 2 jaar de volle mep betalen en worden hierdoor teveel benadeeld, terwijl de HBO'ers niets hoeven te betalen.

 20. Gratis en wie gaat dat betalen ?????

  Als je veel belasting betaalt dan heb ik eigenlijk al betaalt voor je ritje met de bus.

  Kunnen die pubers niet meer fietsen?
  Zeker liever lui dan in conditie!

 21. @ Zonbus; Zo zou je ook tegen dit topic aan kunnen kijken:

  Wat is de situatie nu-maatregelen nodig?-alternatieven-wat willen we (houden zo of veranderen)?

  Staat al anders als: Kost dat verdeurie wel niet, kan IK zeker weer betalen. Luie sh*t jeugd.

Reageer