'Fiets je fit!' van start in Holtenbroek

Zwolle – In samenwerking met Fietsberaad, het landelijk kenniscentrum voor fietsbeleid, start de gemeente Zwolle op 26 april 2012 met het stimuleringsproject ‘Fiets je fit!’. Het doel van het project is om het fietsgebruik op wijkniveau te stimuleren via de gezondheidzorg. Vanwege haar grote diversiteit aan bevolkingsgroepen is de wijk Holtenbroek als de geschikte wijk gekozen.

Doelgroepen zijn bewoners die inactieve leefstijl hebben en daarnaast hulp ontvangen van de zorgverleners. Tot november 2012 adviseren de zorgverleners hun cliënten die baat hebben bij frequent fietsgebruik om deel te nemen aan het proefproject 'Fiets je fit!'. De zorgverleners waar het om gaat zijn: huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten en wijkverpleegkundigen. De genoemde zorgverleners verwijzen de kandidaatdeelnemers uit Holtenbroek en de directe omgeving door naar de projectcoördinator van Travers Welzijn.

De deelnemers krijgen gedurende hun deelname een begeleiding op maat en kunnen gebruik maken van verschillende faciliteiten zoals een fietsreparatie of een leenfiets. Daarnaast organiseert een aantal vrijwilligers voor de deelnemers diverse fietsactiviteiten. De deelnemers aan ‘Fiets je fit!’ maken een kans om één van de drie prijzen te winnen met een nieuwe fiets als de hoofdprijs. Meer informatie over het project is te vinden op de website.

In 2010 heeft het Fietsberaad, het landelijk kenniscentrum voor fietsbeleid, de gemeente Zwolle gevraagd om samen een onderzoek te doen naar het stimuleren van fietsgebruik vanuit de gezondheidszorg. Het gaat om een onderzoek door middel van een proefproject op wijkniveau. Dit proefproject is in Nederland niet eerder uitgevoerd. Vanuit fietsbeleid gaat het om een nieuwe doelgroep. Vanuit gezondheidsbeleid is er wel veel aandacht voor bewegen, maar vaak meer sport gerelateerd en minder gericht op frequent fietsgebruik.

Met het stimuleren van het fietsgebruik, draagt ‘Fiets je fit!’ ook bij aan de doelstellingen van Zwolle Gezonde Stad. Hoewel Zwolle Gezonde Stad zich in eerste instantie richt op een gezonde leefstijl van kinderen, zijn het de volwassenen die het goede voorbeeld geven. “We hopen dan ook dat Fiets je fit! een succes wordt en dat de deelnemers niet alleen actiever worden maar ook zo enthousiast dat ze anderen stimuleren ook te gaan fietsen”, aldus wethouder Erik Dannenberg.

In de uitvoering van het stimuleringsproject werkt de gemeente Zwolle samen met verschillende partners zoals: Travers Welzijn, Fietsberaad, de eerste lijn gezondheidszorg in Holtenbroek, fietspecialist Ton Kamp en Kruitbosch Cycle Universe.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer