GGD IJsselland adviseert over gezond EK

Zwolle – In juni reizen vele bussen, auto’s en vliegtuigen vol supporters af naar het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïne en Polen van 8 juni tot en met 1 juli. Dit zijn landen waar mazelen, hondsdolheid (rabiës) en besmettelijke geelzucht (hepatitis A) nog voorkomen en waar de hygiëne maatregelen anders zijn dan in Nederland. Daarom geeft GGD IJsselland advies over een gezond en veiligEK.

In beide landen kunnen EK gangers al ziek worden door het drinken van water uit de kraan, het eten bij straattentjes of na een bezoek aan een besmet toilet. Ook komt zowel in Polen als Oekraïne nog rabiës (hondsdolheid) voor. Vermijd daarom contact met honden en katten. Ga direct naar een arts indien er sprake is van een beet door een zoogdier. Met name in de Oekraïne zijn er risico’s op infecties met DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A. Er heerst er op dit moment een mazelenepidemie in het westen van de Oekraïne, op de grens met Polen, Slowakije en Hongarije. Ziekten zoals de mazelen krijgen bij evenementen waar veel mensen samenkomen een kans. Nederlanders die niet gevaccineerd zijn tegen de mazelen (vanaf 1975 vaccinatie in Rijksvaccinatieprogramma) en/of de ziekte niet hebben doorgemaakt, komen in aanmerking voor een vaccinatie mazelen.

GGD IJsselland adviseert daarom alle EK bezoekers om voor hun vertrek in ieder geval een vaccinatie te komen halen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Afhankelijk van persoonlijke of reisomstandigheden kunnen eventueel nog andere adviezen of vaccinaties nodig zijn. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan Tuberculose. Bij intensief contact met de lokale bevolking kan die ziekte mogelijk worden overgedragen. Het is dan raadzaam om acht weken na terugkomt contact op te nemen met de Tuberculose afdeling van GGD IJsselland.

Seksuele risico’s in het buitenland

Zo ver van de vertrouwde omgeving en in een heel andere stemming, kunnen mensen wel een heel anders omgaan met seksualiteit. Er wordt gemakkelijker risico’s genomen door bijvoorbeeld onveilig te vrijen. Ook in landen als Polen en de Oekraïne is er sprake van prostitutie. In deze landen komen ook soa en hiv voor. GGD IJsselland adviseert dan ook om veilig te vrijen (dus met condoom). Bij twijfel aan een soa of hiv besmetting, laat je testen, zo adviseert GGD IJsselland.

Voor een afspraak met GGD IJsselland Reizigerszorg bel 0900-2025505 of maak een online afspraak via www.ggdijsselland.nlof via www.ggdreizen.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)