Virtueel wandelen door gebouwen met UAR Zwolle

Zwolle – Dinsdagavond vond na een bijeenkomst in de Statenzaal van de bibliotheek aan de Diezerstraat bij het Kerkbrugje de lancering van UAR Zwolle (Urban Augmented Reality) plaats. Vanaf nu kunt u via een app door tal van oude en nieuwe gebouwen in Zwolle rondwandelen. Ook door het vroegere Gouverneurshuis bijvoorbeeld. Minimum vereiste: smartphone met Android 3 (Google) of iOS 5 (Apple). Een initiatief van het Zwols Architectuur Podium (ZAP).

De mobiele architectuurapplicatie van het NAI geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film op een smartphone informatie over de gebouwde omgeving. Door gebruik te maken van geavanceerde 3D-modellen laat UAR midden in de stad via je telefoon ook zien wat er niet is. De stad zoals zij was, bijvoorbeeld door gebouwen te tonen die er vroeger stonden, of de stad zoals zij gaat worden. Zwolle heeft de primeur voor het Noord-Oosten van Nederland. De stichting ZAP wil zoveel mogelijk objecten in het systeem zichtbaar maken en is hiervoor een samenwer- kingsverband aangegaan met het Oversticht, de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Zwolle en het Historisch Centrum Overijssel.

Zeer enthousiast heeft ieder een bijdrage geleverd in de vorm van content en achtergrondinformatie over diverse panden. Het UAR systeem laat momenteel al 150 Zwolse objecten zien. Ook voor de toeristen die onze stad aandoen, is het zeer interessant.

Wethouder Gerrit Piek verrichtte als openingshandeling de lancering UAR door de APP te activeren waarmee het oude Gouverneurshuis in beeld kwam. Op deze manier wordt het oude Gouverneurshuis op de Genverberg door stichting ZAP aan de stad Zwolle teruggegeven.

Alle aanwezigen kregen na de lancering de gelegenheid om met gebruik van persoonlijke apparatuur door de Diezerpromenade te wandelen en in te zoomen op diverse historische panden die Zwolle rijk is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Virtueel wandelen door gebouwen met UAR Zwolle”

  1. Omdat WP7 (met alle respect) wel een zwaar achterliggend OS is. Zelfs Symbian 3 was stukken verder. De SDK van WP7 valt voor geen meter mee te werken. Flinke flop van Microsoft geweest.

    Verder vind ik AR een mooie techniek, juich het erg toe. Morgen eens proberen die app, ben erg benieuwd!

  2. Wat is er achterliggend aan? Ik heb er helemaal geen problemen mee, vind het superfijn en snel werken. Integratie met overige systemen is ook erg goed! Het jammere is alleen, dat veel (in ieder geval Nederlandse) app ontwikkelaars het OS stelselmatig links laten liggen!
    Mijn broer heeft voor WP7, Android en iOS apps gemaakt en hij is juist erg te spreken over het ontwikkelen voor WP7. Zelf heb ik er nog geen ervaring mee.

    Maar ik ben wel benieuwd wat je van de app vindt. Laat je het hier even weten? Ben benieuwd of het echt wat voorstelt of dat het een beetje halfbakken is. Iets wat je helaas wel vaker met lokale initiatieven ziet.

  3. Het is wel grappig om Windows gebruikers nu eens te horen klagen dat er voor hun OS geen programma is. Als bijna 20-jarig Mac gebruiker heb ik dat wel anders meegemaakt. De realiteit is dus gewoon: waar het meest van wordt verkocht, daar wordt het meest op ingehaakt.

Reacties zijn gesloten.