Première film ‘Allochtone mantelzorgers’

Zwolle – De film ‘Allochtone mantelzorgers’ ging dinsdag 24 april in besloten kring in première. De film heeft als doel meer erkenning en herkenning voor allochtone mantelzorgers te creëren. Weinig allochtonen kennen de term ‘mantelzorg’, want zorgen voor hulpbehoevende familieleden is in veel culturen simpelweg niet meer dan normaal, hoe zwaar het ook kan zijn. Bovendien moet de dvd allochtonen ervan bewust maken dat met hulp vragen niets mis is.  

allochtone_mantelzorgers_1.jpg
De twee drijvende krachten achter de film ‘Allochtone mantelzorgers’. Links Güler Cumert, coördinator informele zorg bij Steunpunt Informele Zorg, en rechts producent Maaike Ganzeboom van Entertrainment. Foto: Bernard Ensink

“Voor ons is het vanzelfsprekend dat onze zoon voor ons zorgt nu wij ouder en ziek zijn. We begrijpen elkaar, omdat we dezelfde taal spreken”, zegt een Irakese vrouw over de zorg die zij en haar man ontvangen van hun zoon. Dagelijks helpt hij hen met wassen en aankleden, het huishouden en zaken als medicijnen ophalen bij de apotheek. En – hoewel hij een eigen gezin, baan en studie heeft – ook voor hem is dit niet meer dan normaal.

In de film, die Maaike Ganzeboom van Entertrainment in opdracht van Steunpunt Informele Zorg (SIZ) produceerde, worden drie families van verschillende nationaliteiten gefilmd en geïnterviewd. Allen wonen in Zwolle. De Irakese man die zorgt voor zijn chronisch zieke ouders, een Chinese man die lange tijd de zorg voor zijn ouders droeg en een Turkse moeder met een dochter die moeilijk contact maakt.CultuurverschillenDe titel van de film, ‘Allochtone mantelzorgers’, suggereert wellicht dat de verhalen van de geportretteerde personen inwisselbaar zijn, maar niets blijkt minder waar. “Er zijn heel wat cultuurverschillen”, zegt producent Maaike Ganzeboom. “Chinezen willen zichzelf met een verantwoorde levensstijl gezond houden, zodat ze hun kinderen zo min mogelijk hoeven te belasten. In de Irakese gemeenschap is het niet meer dan vanzelfsprekend om de zorg voor je ouders op je te nemen. Ongeacht hoeveel tijd en energie dat vraagt. ‘U heeft voor mij gezorgd, nu zorg ik voor u,’ is de overtuiging. Voor beroepskrachten is het interessant zich te verdiepen in deze verschillende manieren van omgaan met de zorg voor een ander.”

Meer begrip

De aanwezigen reageerden onverdeeld positief op de film. Femmy le Clercq-Westhuis, lid van de Zwolse Integratieraad: “de tederheid en het gevoel waarmee de mantelzorgers in de film voor hun naasten zorgen, heeft diepe indruk op mij gemaakt.” Behalve lid van de Integratieraad, is Le Clercq-Westhuis werkzaam als docente Nederlands. “Het zou mooi zijn als docenten deze film ook kijken. Dan ontstaat er meer begrip voor de leerlingen die thuis voor iemand zorgen. Immers, door de zware taak thuis, kan er op school wel eens iets niet volgens plan verlopen. Mantelzorg mag dan geen excuus zijn, maar als er begrip van de docenten is, kan er wel makkelijker naar een oplossing worden gezocht.”Ook de bezoekvrouwen van Travers Welzijn, die Zwolse vrouwen van buitenlandse afkomst helpen hun zelfredzaamheid te vergroten, gaven na het zien van de film aan deze zeker te gaan gebruiken. “In samenwerking met SIZ geven we nu al voorlichtingen over mantelzorg, maar door de beelden in de film is de situatie nog meer herkenbaar. Bovendien kun je door het zien van deze film kennismaken met andere culturen”, zegt bezoekvrouw Sally Memba.

Hulp vragen

De Turkse moeder uit de film, Nilgun Başci, is trots op de productie. Bovendien heeft ze zelf ook iets gehad aan de verhalen van de andere mantelzorgers die in de film voorkomen. “Ik ben niet de enige, er zijn meer mensen in een vergelijkbare situatie.” Bovendien prijst ze de passage op de dvd waarin het hulpaanbod van SIZ wordt belicht. “Stel, ik had nog niet geweten waar ik terecht kon met de vragen die ik als mantelzorger heb, dan had ik daar veel aan gehad.”“SIZ ondersteunt mantelzorgers door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden, vrijwilligers in te zetten in de thuissituatie of informatie over ziektebeelden en voorzieningen te geven”, vertelt Güler Cumert, coördinator informele zorg bij SIZ.

De film

De film, die ongeveer 15 minuten duurt, heeft ondertiteling in vijf talen: Chinees, Arabisch, Turks, Engels en Nederlands. De dvd is beschikbaar voor diverse doelgroepen. Bijvoorbeeld voor thuiszorginstanties, wijkcentra, inburgeringscursussen en scholen. Zelforganisaties, welzijnsorganisaties en steunpunten mantelzorg in de rest van het land kunnen de dvd voor 12,50 euro bestellen bij Steunpunt Informele Zorg: (038) 422 52 00 of info@informelezorgzwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)