TAK College sportiefste school van Nederland

Zwolle – Luid gejuich in het Landstede Sportcentrum woensdag 25 april. Televisiepresentator Bart Meijer en schaatscoach en juryvoorzitter Henk Gemser maakten bekend dat het Thomas a Kempis College de sportiefste VO school van Nederland is. De thuiswedstrijd was tot op het laatst superspannend. ‘We hadden geweldige concurrentie’, zegt directeur Tjeerd Biesterbosch. ‘Het is fantastisch dat we gewonnen hebben. Een prachtige erkenning voor jarenlang keihard werden door de mensen van zowel het Thomas a Kempis College als het CSE.’

thakempissportiefsteschool.jpg

Volgens juryvoorzitter Henk Gemser waren de vijf genomineerde scholen allemaal winnaars. ‘Maar er is één school die al vele jaren heel consequent, met dezelfde strategie en hetzelfde beleid, probeert op een maximale manier sport binnen en buiten de school een kans te geven, waarbij de school de regie houdt’, vertelde hij bij de prijsuitreiking. ‘Organisaties worden bij het sportgebeuren betrokken en trainers/coaches van verenigingen worden gevraagd om mee te doen en zelfs didactisch opgeleid en begeleid. Deze school is de sportiefste school van Nederland.’ Vervolgens werd onder luid tromgeroffel op een groot scherm de naam van de winnaar bekend gemaakt.

Sport: geen saus, maar marinade

De vijf genomineerde scholen; Koninklijke Scholengemeenschap, Apeldoorn, CSG Beilen, CSG Calvijn Lombardijen Rotterdam, Blariacum College, Venlo en Thomas a Kempis College Zwolle, lieten zich de gehele dag in het Landstede Sportcentrum van hun beste kant zien. Er waren clinics en podiumpresentaties en ’s middags deed iedereen mee aan de recordpoging om in de Nationale Sportweek waar deze verkiezing onderdeel van uit maakt, zoveel mogelijk mensen te laten bewegen op het nummer “doede360”. De vijf scholen werden door de jury bevraagd over hun visie en motivatie. ‘We hadden daar vijf minuten voor’, legt Tjeerd Biesterbosch uit.

‘We hebben aangegeven dat we hele mooie programma’s hebben, gebaseerd op passie voor sport, werk maken van sport en beter worden in sport. Ons motto is sportief leren en excelleren. Op het Thomas a Kempis College komt iedereen aan bod, van topsporter tot de leerling die niet zo goed is in sport. Het mooie is dat bij ons iedereen in sport gelooft, niet alleen de sportdocenten, maar ook de rest. Sport is geen sausje, maar de marinade. Het is geweldig dat we gewonnen hebben en nu voor twee jaar de sportiefste school van Nederland zijn. Een erkenning voor keihard werken van alle collega’s van het Thomas a Kempis College en van het CSE.’

De leerlingen

‘GEWELDIG! Er ging van alles door me heen toen ik hoorde dat we gewonnen hadden. Ik had het niet verwacht, want we hadden hele goede concurrentie, maar aan de andere kant: we zijn een hele sportieve school, dus we hebben het verdiend!’ ‘Ik ben heel blij. Wat een mooi moment toen we hoorden dat we wonnen! Iedereen gillen en zo. Aan eigenlijk had ik het eigenlijk wel verwacht, want we kunnen bij ons op school op een hele speciale manier sport en onderwijs combineren. Ik ben heel trots!’ Verkiezing sportiefste VO school.

De verkiezing werd voor de vijfde keer georganiseerd door de KVLO, de Koninklijke Vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding, en het NOC*NSF . Dit jaar in samenwerking met de gemeente Zwolle, de Landstede Groep, Sportservice Zwolle en de Hogeschool Windesheim. De verkiezing maakt – hoe toepasselijk -onderdeel uit van de Nationale Sportweek, die van 21 tot 28 april plaatsvindt. De vijf genomineerde scholen waren geselecteerd op basis van hun bewegingsprogramma binnen en buiten de lessen. Ook de wijze waarop leerlingen kunnen participeren in de sport- en bewegingsprogramma’s en de maatschappelijke betrokkenheid van de school bij gezond bewegen is een facet waar de nominatiecommissie naar heeft gekeken.En verder…CSG Calvijn Lombardijen Rotterdam won de eerste prijs van de podiumpresentaties. Directeur van de KVLO Cees Klaassen reikte een zilveren speld uit aan Henk Gemser, omdat deze dit jaar voor het laatst juryvoorzitter was. De schaatscoach gaf aan dat hij dan wel voor het laatst juryvoorzitter was, maar nog lang niet uit de running was: toen hij gevraagd werd om weer schaatscoach te worden volgend jaar heeft hij meteen toegestemd.

Artikel delen:

Reageer