Fractievoorzitter PvdA wil huishoudtoets opschorten

Open brief Eefke Meijerink (Fractievoorzitter PvdA) aan college:

Met deze open brief dien ik bij u een verzoek in om uitvoering van de huishoudtoets per direct op te schorten. Per 1 januari 2012 is de huishoudtoets in de WWB in werking getreden maar deze maatregel wordt teruggedraaid volgens het donderdag gesloten begrotingsakkoord. De G4 schorten uitvoering van de huishoudtoets op na overleg met het ministerie. Divosa, de vereniging voor sociale diensten, adviseert haar leden om de invoering van de huishoudtoets voorlopig op te schorten.

De huishoudtoets is in onze ogen een hardvochtige maatregel. De bijstand voor inwonenden is afgeschaft en de toets op het partnerinkomen is vervangen door een toets op het huishoudinkomen. Dit betekent  kinderen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het gezinsinkomen. Daarnaast denken wij dat deze maatregel leidt tot ongewenste situaties die de ontwikkeling en participatie van opgroeiende kinderen in de weg kan staan. Kinderen die het huis uit gaan terwijl ze daar nog niet aan toe zijn, kinderen die maar geen bijbaantje nemen omdat hun inkomsten direct weer ingeleverd moeten worden omdat er anders ‘geen brood op de plak komt’. Ook kan de maatregel leiden tot extra druk op de WMO doordat jonge mantelzorgers verhuizen en vervangen worden door een betaalde kracht.

We vragen u daarom de uitvoering van de huishoudtoets op te schorten tot het ministerie duidelijkheid geeft hoe we om moeten gaan met de definitieve afschaffing van deze maatregel. We wachten nadrukkelijk niet op de volgende raadsvergadering om een motie in te dienen omdat iedere dag dat deze maatregel eerder wordt opgeschort voor mensen van betekenis kan zijn.

Hoogachtend,

Eefke Meijerink

Fractievoorzitter PvdA Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Fractievoorzitter PvdA wil huishoudtoets opschorten”

  1. 1/5 deel van de Nederlanders kan (volgens het huishoudboekje) niet op vakantie. Benieuwd naar Zwolse cijfers. Zouden de Zwolse partijen van de Europesche brief coalitie die eerder samenwerkten in het (vind ik) niet geslaagde Kunduz-project VVD-CDA-CU-D66-GL ook geïnteresseerd zijn? Ze zijn zo op het oog, welvarend genoeg.

  2. Interessant Dick, maar hier in Zwolle is het initiatief genomen door een partij buiten die landelijk niet tot de Kunduz-coalitie behoort. Maar natuurlijk moet het college deze huishoudtoets onmiddellijk opschorten. Niet meer dan logisch.

Reacties zijn gesloten.