Programma en verkeers-maatregelen 4 en 5 mei

Zwolle – Nederland viert zaterdag 5 mei de vrijheid. Zwolle doet dat onder meer met Bevrijdingsfestival Overijssel. Aan de avond daaraan voorafgaand, op vrijdag 4 mei, vindt de dodenherdenking plaats. Gedurende de festiviteiten moet het verkeer rekening houden met omleidingen.

Op 4 mei vindt traditiegetrouw een gedachtenisbijeenkomst plaats in de Oosterkerk, Bagijnesingel 17, van 18.30 tot 19.00 uur. Aansluitend vertrekt De Stille Omgang om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen vindt plaats tussen 19.00 en 19.15 uur. De tocht eindigt bij het momument in het Ter Pelkwijkpark, waar de dodenherdenking en kranslegging plaatsvindt. De burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij.
De stoet gaat langs het voormalig Huis van Bewaring (nu Librije’s Hotel), Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge (waar de deuren traditiegetrouw openstaan), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Burgemeester en wethouders lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Daarnaast treedt jaarlijks een ander gastkoor op. Na de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé plaatsvinden.

Verkeersmaatregelen 4 mei

Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van het Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.15 – 21.00 uur stremming voor al het verkeer.

Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar neemt een alternatieve route via de Eekwal, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk waarna de gebruikelijke route wordt gereden.

De bushaltes aan de Wilhelminastraat en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaatsen bevinden zich aan de Eekwal of bij winkelcentrum Diezerpoort.

Bevrijdingsdag 5 mei

|Op 5 mei vindt de 22ste editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel plaats. Zwolle heet iedereen van harte welkom om dit samen te komen vieren. Er zijn diverse podia, meer dan 60 optredens, 850 vrijwilligers, 150.000 bezoekers, veel inhoudelijke projecten en natuurlijk artiesten als Waylon, Alain Clark, Heideroosjes, Wouter Hamel en Van Velzen.

De bevrijdingsviering begint om 10.30 uur bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden met de ontsteking van het bevrijdingsvuur dat door atleten van Atletiekvereniging PEC 1910 is opgehaald uit Wageningen.

Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een toespraak en kondigt het openingsconcert aan. Dat concert wordt gegeven door Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel met medewerking van Lenny Kuhr en Erwin Nyhoff.

Ook de wethouders bezoeken het festival en vragen aandacht voor verschillende projecten.

In de binnenstad zijn er muzikale festiviteiten op onder andere het Rodetorenplein, Grote Kerkplein, de Melkmarkt, Nieuwe Markt, het Gasthuisplein en Bethlehemkerkplein. Deze festiviteiten vinden plaats naast de reguliere openstellingen van winkels en horeca.

Verkeersmaatregelen 5 mei

Vanwege het Bevrijdingsfeest op 5 mei zijn veel straten in het gebied Park De Wezenlanden/binnenstad afgesloten voor verkeer tussen 4 mei 7.00 uur en 6 mei 6.00 uur.

Gedurende de op- en afbouw van het Bevrijdingsfestival (van 20 april tot en met 8 mei) moet het verkeer in de omgeving van Park de Wezenlanden en in de binnenstad rekening houden met hinder.

Artikel delen:

Reageer