Het Zwols Handelshuis, duurzame energie dichtbij huis

Zwolle – Zwolle maakt werk van duurzaamheid! In Zwolle werken we samen aan de toekomst: met instellingen, bedrijven en burgers. In de stad zijn veel mooie voorbeelden van particulieren die zelf een duurzaam initiatief ontwikkelen. Het Buurtenergiebedrijf Stadshagen is een groep van 13 enthousiaste en betrokken Zwollenaren die aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid.

“Buurtenergiebedrijf Stadshagen is begin vorig jaar ontstaan na de eerste bijeenkomst over buurtenergie die de gemeente Zwolle organiseerde,” vertelt Eric Lieben van het buurtenergiebedrijf. Er zijn toen ook in andere wijken initiatieven ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen en muurisolatie. Stadshagen gaat een stap verder. “Wij hebben de ambitie om te komen tot een Zwols energiebedrijf”, aldus Eric. “Een bedrijf waarvan alle inwoners in Zwolle energie kunnen afnemen”. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, richt Buurtenergiebedrijf Stadshagen zich dus niet specifiek op één wijk.

Het jaar 2011 was voor Buurtenergiebedrijf Stadshagen een verkennend jaar, waarbij onderzocht werd of het haalbaar is om een lokaal energiebedrijf te beginnen en welke energiebronnen dan het beste gebruikt kunnen worden. “Uit ons onderzoek bleek dat vooral energie uit wind kansrijk is. We gaan dus door met ons energiebedrijf, ofwel Het Zwols Handelshuis. Dit zou een corporatie kunnen worden, waarbij onze klanten dus leden zijn die zelf ook een stem hebben in het geheel”, legt Eric uit.

“In eerste instantie zullen we duurzame energie inkopen bij een grotere energieproducent en deze aan onze klanten verkopen. Op de langere termijn willen we energie afnemen bij leveranciers uit de omgeving van Zwolle. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan boeren die windmolens op hun land hebben staan. Maar we willen zelf ook energie gaan produceren uit zon, wind en biomassa”.

Geen winst oogmerk

Het Zwolse Handelshuis wordt een non-profit organisatie. Eric: “Ons doel is dat de energieprijs die men bij ons betaalt uiteindelijk lager is dan die bij reguliere leveranciers. Mocht er eventueel wel winst gemaakt worden dan investeren we dat in duurzame initiatieven in Zwolle”.

Wat zijn de verwachtingen als het gaat om Het Zwolse Handelshuis? Eric: “Ik hoop dat we volgend jaar 250 leden hebben en aan 100 klanten duurzame energie leveren en dat we dan de komende jaren gestaag groeien”.

Contact

Wil je meer weten over Het Zwolse Handelshuis? Of wil je zelf een bijdrage leveren? Stuur dan een e-mail naar Eric Lieben via ericlieben@gmail.com

Artikel delen:

Reageer