GGD houdt onderzoek klachten eikenprocessierups

Zwolle – Door contact met de brandharen van de eikenprocessierups ontstaan gezondheidsklachten. Er zijn geen gegevens bekend over het aantal personen dat met deze klachten de huisarts bezoekt. Daarom starten GGD IJsselland en GGD Twente in mei 2012 een landelijk registratie onderzoek, waaraan veertig huisartspraktijken in Nederland mee doen.

eikenprocessierups.jpg

De verwachting is dat de overlast en de gezondheidsklachten door de brandharen van de eikenprocessierups (EPR) landelijk toe gaan nemen. Echter, inzicht in het landelijk aantal gemelde gezondheidsklachten bij huisartsen en de druk op de algemene gezondheidszorg is er niet, aldus de GGD. Met het registratie onderzoek willen beide GGD’en nagaan hoeveel mensen met gezondheidsklachten als gevolg van de EPR naar de huisarts gaan.

Registratie gezondheidsklachten

Het registratiesysteem van de deelnemende huisartsen is aangepast. Als de huisarts aangeeft dat de patiënt huidklachten heeft, verschijnt er een pop-up scherm met de vraag ‘Betreft het klachten ten gevolge van de eikenprocessierups?’ Op deze manier worden de aan de eikenprocessierups gerelateerde klachten in kaart gebracht.

Het onderzoek zal naar verwachting drie jaar duren en geeft inzicht in incidentie en trends. Op basis van de resultaten kunnen gemeenten keuzes maken over de beheersing en bestrijding van de eikenprocessierups.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op www.ggdijsselland.nl/eikenprocessierups

Artikel delen:

Reageer