Draaiorgel terug in straatbeeld Zwolle

Zwolle – Donderdagmorgen klonken er na tientallen jaren weer eens onvervalste vrolijke draaiorgelklanken in het centrum van Zwolle. Eric Mertens, eigenaar van het uit 1912 stammende draaiorgel, heeft Zwolle uitgekozen om de oude traditie van orgelmuziek op straat weer in ere te herstellen.

draaiorgel.jpg
Foto: Bert Dijkink

Het draaiorgel, wat onlangs helemaal gerestaureerd is, wordt nog steeds met de hand gedraaid wat zeker in deze tijd vrij uniek is maar wat de muziek toch een eigen karakter geeft. Startpunt was het Meerminneplein en vandaar zal het fraaie orgel deze dag op diverse plekken in de binnenstad te horen en te zien zijn. Mertens is vast van plan om regelmatig in Zwolle terug te komen. De opbrengst uit het mansbakje zal o.a. worden gebruikt om nieuwe orgelboeken met orgelmuziek te laten maken, hetgeen de specialiteit is van Joris Jan ten Have die vandaag bij de introductie van het orgel in Zwolle ook aanwezig was.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Een heel leuk initiatief, het zorgt voor een ontspannen sfeertje in de stad, ik hoor het liever dan het dreunerige gebonkebonk wat je soms uit sommige kledingzaken al tegemoet klinkt.


  Maak melding

 2. Ik ben er wel blij mee. Vind het altijd wel gezellig klinken. Niet de hele dag op dezelfde plek uiteraard;)
  Ik hoop niet dat dit ook weer tot klachten gaat leiden – was vandaag in het nieuws dat in Nijmegen (?) juist de draaiorgel willen verwijderen uit het straatbeeld vanwege klachten…


  Maak melding

 3. De Zwolse gemeenteverordening schrijft voor dat er binnen de grachtengordel geen beperkingen zijn voor het ten gehore brengen van onversterkte muziek, mits niet op terrassen en niet gedurende een langere tijd op één plaats.


  Maak melding

 4. De enige beperkingen leggen de muzikanten zich zelf op, er zitten een paar draken tussen … tjonge jonge. Slechte verzorgde trekzakjes-duitenpetjes op een stoeptegel vooral bij terassen, en liefst zo lang mogeijk steeds hetzelfde deutje herhalen.


  Maak melding

 5. @me: Dat was Enschede. Het radioprogramma Knooppunt Kranenborg had er een item over. Ik dacht er ook aan dat precies op dezelfde dag het in Zwolle juist de andere kant over gaat.

  Ik ben in ieder geval blij met dit initiatief. En zeker als het nog met de hand gedraaid wordt.


  Maak melding

Reageer