GL/DG wil gratis condooms voor klanten Voedselbank

Rana Berends, raadslid voor GroenLinks/De Groenen in Zwolle, pleit voor het verstrekken van gratis condooms aan klanten van de Voedselbank. Het raadslid heeft dit idee opgevat na een krantenartikel waarin melding wordt gemaakt van het verstrekken van gratis condooms bij alle vestigingen van voedselbanken in Brabant.

De condooms worden beschikbaar gesteld door uw stichting Jippy, een non-profit jongerenorganisatie die zich bezig houdt met voorlichting en preventie op het gebied van veilig vrijen. Een belangrijk onderdeel van de preventie is uw eigenmerk condooms, het Jippy condoom, dat verkocht wordt aan jongeren tegen kostprijs. Het is het goedkoopste condoom van Nederland, 1 euro voor 10 condooms. Deze condooms voldoen aan alle CE normen en kwaliteitseisen. Het initiatief heeft de belangstelling van GL/DG. Berends: “In Zwolle hebben we -helaas is het nodig- ook een voedselbank. Het Brabantse initiatief brengt ons op de gedachte dat het in Zwolle ook een goed idee zou zijn als daar gratis condooms worden verstrekt. Daarnaast maakt de fractie zich zorgen over het toenemend aantal SOA’s bij jongeren. Niet voor niets behoort het bestrijden van SOA tot een van de speerpunten van de regionale preventienota 2007-2010 voor de regio IJssel Vecht, waartoe ook Zwolle behoort.”

De fractie van GroenLinks-De Groenen ziet in Stichting Jippy een prima initiatief die eraan kan bijdragen dat ook in Zwolle ongewilde zwangerschap en SOA’s beperkt worden. Op de website van de Stichting is vermeldt dat er een verkooppunt van Jippy condooms is in Zwolle. Berends: “Een goed begin, maar van ons mag het fenomeen Jippy zich nog veel duidelijker manifesteren. Bijvoorbeeld bij de voedselbank, de vele jongerencentra, scholen en natuurlijk de festivals voor jongeren die Zwolle rijk is.” GL/DG vraagt de Stichting om nadere informatie, zodat in Zwolle mogelijk actie ondernomen kan worden.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ja condooms en wc papier, elastiekjes, vuilniszakken, waxinelichtjes en wasknijpers.

  Kom zeg. het moet niet gekker worden. Het asperge en aardbeienseizoen is weer begonnen, maar de telers kunnen weer eens geen Nederlander krijgen. Gelukkig zijn de grenzen met polen nu open.  ⚠️ Meld

 2. Gewoon de uitkering verhogen of aan het werk! In de kassen zitten werkgevers met hun handen in het haar! Duizenden polen komen hierheen om te werken. Condooms zijn toch niet zo duur?


  ⚠️ Meld

 3. @Joppie en Safegaan: kortzichtig!
  seizoensarbeit lost geen structureel probleem op, bovendien is het de vraag of de mensen die afhankelijk van de voedselbank zijn ?ºberhaubt in staat zijn om te werken.
  Verder kan je je afvragen hoe gezegend we zijn met werknemers uit andere EU lidstaten… lekker makkelijk voor de werkgevers, die niet meer hoeven te investeren in opleiding en mogelijkheden van de kansarme Nederlandse werknemer. Over een jaar of 10 zal je de weerslag wel merken met een groep van 700.000 structurele werklozen bovenop de kosten van de vergrijzing. Mogen er meer dan een miljoen condooms uitgedeeld gaan worden bij de voedselbank.


  ⚠️ Meld

 4. We willen de goedkope condooms graag voor een groot publiek beschikbaar hebben. Voor 1 euro heb je 10 Jippy condooms, bij de meeste andere merken krijg je voor dat bedrag nog niet eens 2 condooms. Met name voor jongeren, maar ook voor andere groepen met een smalle beurs, best een flink bedrag en dus een drempel om veilig te vrijen.
  Mensen die aangewezen zijn op de voedselbank hebben zelfs geen geld voor goedkope condooms, vandaar dat het mooi zou zijn als zij de condooms gratis krijgen. Niet omdat arme mensen van ons geen kinderen mogen krijgen, dat is natuurlijk onzin. Het gaat ons om het voorkomen van ongewilde zwangerschap of geslachtziektes (die ervoor kunnen zorgen dat je helemaal nooit meer zwanger kunt worden!)
  Ik zie niet wat Poolse arbeiders met Jippy condooms te maken hebben.


  ⚠️ Meld

Reageer