Wethouder De Heer start verkeersexamen

Zwolle – Verkeerswethouder René de Heer geeft op dinsdag 8 mei om 8.45 uur het startschot voor het praktisch verkeersexamen bij basisschool De Krullevaer in Stadshagen. Tijdens het examen wordt getoetst of kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Nieuw dit jaar is dat ook fietsen in groepsverband wordt getoetst.

In Zwolle zijn drie centrale routes uitgestippeld die de leerlingen moeten fietsen. Op 8 mei wordt er in Stadshagen gefietst, 9 mei in de Aa-landen en op 11 mei in Zwolle Zuid. Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties, zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.

Groepsfietsen
Dit jaar wordt voor het eerst een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen of met zijn allen door een op rood springend stoplicht rijden.Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners

33 scholen met in totaal 1.000 leerlingen hebben zich dit jaar opgeven om deel te nemen aan het praktisch verkeersexamen. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook de wijkserviceteams van de gemeente Zwolle verlenen hun medewerking en bieden ondersteuning. Voor de veiligheid van de leerlingen is politie en EHBO aanwezig. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. ik vindt dit een zeer goede zaak!:D:D:D
  nog beter dan dat de ouders het zelf doen.
  omdat een cursus op school objectief en doeltreffend is.


  Maak melding

 2. oefenexamen gedaan! (eerste) en 1 fout in de eerste keer, maar de herkansing had ik ‘goed’ (ben het namelijk niet helemaal met dat antwoord eens en had het daarom ook de eerste keer niet aangeklikt…), dus ik denk dat ik geslaagd ben?


  Maak melding

 3. @Marianne, leuk he om te doen. Vond ik ook. Toen ik dit item las, moest ik gelijk terug denken aan de tijd dat hier het verkeersexamen deden, en dat we toen ook op deze site hebben geoefend.


  Maak melding

 4. Grrrrrrr één fout door niet goed te lezen.

  Drie meisjes bij die vrachtwagen…. ik meende te lezen dat die 2 rechter meisjes genoemd werden, bleek het antwoord met 2 mogelijkheden juist ook het meisje midden achter de vrachtwagen te zijn. En ik heb te tekstballonnetjes niet gelezen want blijkbaar vindt dat ene meisje dat ze náást de vrachtwagen staat terwijl ik op de foto toch echt meen te zien dat ze er rechtsachter staat. Wel erg dichtbij maar er schuinachter.


  Maak melding

 5. Serie 3 foutloos.
  Serie 1 dus één fout door slecht te lezen
  Serie 2 twéé fouten, één door ontbrekende foto en ook 1 door wederom slecht lezen >:(

  Kennis is (even uitgaande van deze 3 testen) goed, begrijpend lezen minder 8)


  Maak melding

 6. 2 fout in de 3e reeks.:( Een over beste zijde van de weg voor voetgangers. Ik meende links, maar dat was in de eerste reeks fout, daarom gedrukt op rechterzijde weg en dat was nu fout. ????


  Maak melding

 7. Een mooie job is dat zoals De Heer wethouder te zijn ga je met plezier naar je werk.Ik zie hem niet anders doen dan bepaalde openen en bij feestelijke gebeurtenissen een glaasje hier en een glaasje daar doe mij ook zon job voor zijn salaris in deze moeilijke tijd.Als zon wethouder alleen daar mee bezig is worden de echte taken steeds verder doorgeschoven.Er zijn zoveel dingen in deze stad waar noodzaak geboden is laat ze daar eens wat voor doen.


  Maak melding

Reageer