Grote belangstelling voor dodenherdenking in Zwolle

Zwolle – Onder grote belangstelling vond vrijdagavond in het Ter Pelkwijkpark de dodenherdenkling plaats. Enkele duizenden belangstellenden waren naar het park bij het Kerkbrugje gekomen.

04-05-2012_stille_omgang_7.jpg

De avond begon traditiegetrouw met een gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, Aan het begin van de avond vertrok vanaf de Spinhuisbredehoek een Stille Omgang. De tocht ging langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Brink, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. De loco- Commissaris van de Koningin mevrouw Bakker, de burgemeester en enkele wethouders liepen mee in de tocht en woonden de dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark bij. Na de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus droeg burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht (zie Lees verder) voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvond. Tijdens de plechtigheid trad traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Dit jaar was Convocaal het gastkoor na de plechtigheid.

04-05-2012_stille_omgang_1.jpg

04-05-2012_stille_omgang_2.jpg

04-05-2012_stille_omgang_8.jpg

Is dit een mens          

Gij die veilig leeft
In uw beschutte huizen,
Gij die ’s avonds thuiskomt
Bij warme spijs en dierbare gezichten
Bedenkt of dit een man is
Die werkt in de modder
Die geen vrede kent
Die vecht om een stuk brood
Die sterft om een ja of een nee
Bedenkt of dit een vrouw is
Zonder haar en zonder naam
Zonder herinnering aan wat was
Met lege ogen en koude schoot
Als een kikvors in de winter.
Bedenkt dat dit geweest is:
Ik beveel u deze woorden.
Grift ze in uw hart
Waar ge gaat waar ge staat
Bij het opstaan bij het slapen gaan:
Zegt ze voort aan uw kinderen.   
Of uw huis begeve u,   
Ziekte verlamme u,   
Uw nageslacht wende zich van u.

 Dit is het motto uit Is dit een mens (1958) van de Italiaans-joodse schrijver Primo Levi (1919-1987), waarin hij verslag doet van zijn internering in kamp Auschwitz.

hve-20110504-0244.jpg

04-05-2012_stille_omgang_3.jpg

04-05-2012_stille_omgang_4.jpg

04-05-2012_stille_omgang_5.jpg

04-05-2012_stille_omgang_6.jpg

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Ik vind dat mannenkoor echt verschrikkelijk!! Kan dat niet eens gewijzigd worden???? voor de rest prima programma en goed dat er zoveel mensen waren


  Maak melding

 2. Het gedicht van Jan Campert, ” Het lied der achttien dooden ” wordt verschrikkelijk te kort gedaan door de uitvoering van het mannenkoor. Ik deel de mening van ikke123 dat er wel eens andere muzikale ondersteuning mag komen.  Maak melding

 3. Tja dat koor is inderdaad een ramp. Geweldig dat het zo druk was.
  Liep mijn horloge achter? Of doen we in Zwolle de twee minuten stilte niet om 20:00 uur maar 2-3 minuutjes eerder?


  Maak melding

 4. FC Zwolle voetballer Dominggus Lim Duan liep met een afgetrapte spijkerbroek een robuust bomberjack en asociaal kouwend een bloemlegging mee voor de Molukken. Dat kan echt niet!!


  Maak melding

 5. vdberg, in eerste plaats is Domingus geen voetballer (meer) van FC Zwolle. En gaat het er nu om dat je 2 minuten herdenkt. Of over hoe je er uit ziet. Vrijheid geef je door.


  Maak melding

 6. Ik dacht dat het koud was na het lezen van de posting van Wim, maar begrijp nu dat die jongen ergens op kauwde.;D
  Ik vind het trouwens belangrijker dat hij er was, dan dat ie geen zwart pak aan had.


  Maak melding

 7. E werd niet 2 minuten herdacht, echter was er een ceremonie die meer dan twee uren duurde. De stille omgang, de plechtigheid in het park en daarbij het defile. Hoe je jezelf daarbij presenteert doet er wel degelijk toe.
  Het gaat er dus niet om hoe je er uit ziet, we om wat je uitstraalt.


  Maak melding

 8. @Nathalie,

  Het gaat er dus niet om hoe je er uit ziet, we om wat je uitstraalt.

  Precies.
  En soms is het een pose, waar je door heen “moet willen” kijken.


  Maak melding

 9. weet je wat schandalig is? Hoe Nederland met molukkers om gegaan. Alle gevallen Molukkers en de molukkers die na de oorlog oneervol ontslag kregen en in voormalige kampen gestopt zijn!
  Daar gaat die krans van Dominggus ook om! Makkelijk om de aandacht te verschuiven naar hoe hij er bij loopt. Al liep hij in zijn blote reet dan doet dat er nog niet toe.
  Die krans staat voor het molukse volk wat samen gestreden heeft voor rood-wit-blauw en vervolgens als stront behandelt is!!!!!


  Maak melding

 10. Groot Mannenkoor?? Ouwe Kraaienkoor! Ieder jaar weer een ramp. En neen, het ligt echt niet aan de geluisinstallatie…


  Maak melding

 11. Ik wist niet dat er een bepaalde etiquette vereist was om te herdenken/kransleggen oid…

  Ik ben blij dat ik het vermogen heb mensen te beoordelen op hun innerlijk en niet op hun uiterlijk, dat schijnt nog steeds een punt te zijn anno 2012…

  Amen voor 1steJohn trouwens!


  Maak melding

Reageer