Bevrijdingsfestival Zwolle van start gegaan

Zwolle – Zaterdagmorgen 10.30 uur vond op het hoofdpodium in Park de Wezenlanden de officiële start plaats van de 22e editie van he tBevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle.

De start van het Bevrijdingsfestival begon met de ontsteking van het bevrijdingsvuur dat door atleten van Atletiekvereniging PEC 1910 was opgehaald uit Wageningen. Burgemeester Henk Jan Meijer hield een toespraak (Lees verder) en kondigde het openingsconcert ter gelegenheid van de opening van het 22e Bevrijdingsfestival Overijssel aan. Dit concert wordt 11.00 uur gegeven op het hoofdpodium door Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel met medewerking van Lenny Kuhr en Erwin Nyhoff.

Actuele foto”s volgen…

Toespraak burgemeester H.J. Meijer:

Dames en heren, jongens en meisjes,‘Vrijheid geef je door’Vrijheid geef je door, als een lopend vuur, van Wageningen naar Zwolle. Met dank aan de lopers van Atletiekvereniging PEC 1910.

‘Vrijheid geef je door’ is ook het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan 2012 heeft verbonden.

Arabische LenteVorig jaar sprak ik op deze plek nog hoopvol over de Arabische Lente. Over mensen die in Noord-Afrika massaal de straat opgingen in hun roep om vrijheid en democratie. In Libië is Kadhaffi verdreven. In Egypte Mubarak. Maar er is nog geen echte vrijheid voor teruggekomen. Mensen zijn onzeker, zoekende nog.

En juist dat onzekere en zoekende maakt dat mensen elkaar eerder wantrouwen en interne conflicten de kop opsteken.

In Syrië wordt de vrijheidsdrang door het regime in de kiem gesmoord. Geen mens die daar vrijheid kan doorgeven. Kofi Annan,

oud-Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, spant zich in voor een diplomatieke oplossing en een staakt het vuren in Syrië. Hij zei eens: ‘dat wat één mens bedreigt, bedreigt ons allen’. En dat is meer dan ooit zo. Want nooit eerder hebben we in de wereld zo nauw met elkaar in contact gestaan dankzij digitale media. Maar omdat de wereld dankzij deze nieuwe media zo klein geworden is, zijn we ook meer dan ooit afhankelijk van elkaar als het om vrijheid gaat.

Vrijheid is voor ons verbonden met grondrechten, met democratie. Democratie die ruimte geeft om vrijheid te delen, waardoor vrijheid groeien kan. Vrijheid die ruimte geeft voor perspectief, voor ontwikkeling en uitwisseling.

Herdenken en Vieren toen en nu

Vandaag vieren we 67 jaar vrijheid in Nederland. Daar stonden we gisteren opnieuw met heel veel mensen van alle generaties bij stil in het Ter Pelkwijkpark, hier vlakbij.

U, dames en heren die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, herinnert ons aan toen. Aan de waarde van vrijheid en het steeds opnieuw vieren en doorgeven ervan. Voor u als vertegenwoordigers van de oorlogsgeneratie, staan de eigen ervaringen en herinneringen centraal. U bent ons levend monument.

Voor jullie jongens en meisjes, vertegenwoordigers van de naoorlogse generatie, is de Tweede Wereldoorlog vooral een symbóól van wat oorlog betekent. Bij ‘oorlog’ denken jullie aan Afghanistan en Syrië.

Oorlog toen en nu

Maar een ding is zeker. Vrijheid en het besef van de waarde ervan groeit, als je die doorgeeft van generatie op generatie. In ons land proberen we kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De adoptie van oorlogs-monumenten door basisscholen draagt daaraan bij. Ook in Zwolle.

Maar oorlog is van alle tijden en van alle generaties en het houdt niet op bij de Tweede Wereldoorlog. Daarom is het belangrijk dat niet alleen oude veteranen vertellen over de oorlog van toen aan generaties van nu. Ook jonge veteranen moeten generaties van straks vertellen over oorlogssituaties van nu. Over de strijd voor vrede en wederopbouw overal ter wereld. Daarbij geven we niet alleen vrijheid aan elkaar door, maar ook het besef van de waarde ervan.

Bevrijdingsfestival Overijssel

Gisteren herdachten we hen die zijn gestorven voor onze vrijheid. Vandaag vieren we die vrijheid met dit bevrijdingsfestival voor alle generaties. Vrijheid die we hier vanuit een lange democratische traditie iedere 5e mei weer aan elkaar kúnnen doorgeven!

Henk Jan Meijer, burgemeester

Artikel delen:

Reageer