Dubbelslag voor Berkum op Urk

Zwolle – Berkum heeft zich uit bij Urk met een knappe 0-2 overwinning verlost van degradatiezorgen, die nog wel volop leven bij de thuisclub. Berkum staat nu zelfs bovenaan in de stand om het kampioenschap van de derde periode maar de Zwolse hoofdklasser zag aanvoerder Marc van der Meulen uitvallen met een ogenschijnlijk zware blessure, die hem mogelijk voor langere tijd aan kant zal houden.

Urk begon in een van beide kanten vaak matige wedstrijd met meer druk. Dat zorgde voor een aantal kansen voor spits Jelle de Boer die echter niet werden benut. “We gaven in de eerste 20 minuten te veel ruimte op het middenveld maar toen hebben we wat dingen omgezet. Daarna gaven we weinig meer weg en hebben we de wedstrijd verdiend naar ons toegetrokken,” vond Berkum-coach Roeland ten Berge.

Na iets meer dan een half uur spelen leek Chris van der Meulen alleen op weg te kunnen naar het doel van Urk maar dat werd hem belet door Teunis Kramer, die de Zwolse spits tot twee maal toe door vasthouden de doorgang belette. Kramer kwam vervolgens goed weg met ‘slechts’ een gele kaart, maar voor Urk betekende het toch uitstel van executie. Marc van der Meulen nam de voor het toepassen van de ‘textielrem’ toegekende vrije trap met veel gevoel en de bal vloog met een fraaie boog over de Urker verdediging en keeper Cornelis Koffeman: 0-1. Ook daarna wist Berkum zich wat onder de druk van de beginfase uit te werken maar echt gevaarlijke situaties waren er tot het rustsignaal niet meer te zien voor de beide doelen. Enkele minuten na rust kwam Urk al direct goed weg toen een Zwolse inzet op de lat belandde maar direct daarna kroop Berkum op haar beurt door het oog van de naald. Na een corner ging de bal voor het Zwolse doel langs maar geen enkele Urker wist het beslissende tikje te geven.

Even later kreeg Berkum een flinke tegenvaller te verwerken toen Marc van der Meulen geblesseerd uitviel. De middenvelder moest met een brancard van het veld en verdween direct daarna naar het ziekenhuis om zijn knieletsel nader te laten onderzoeken. Trainer Ten Berge paste zijn team aan door Frank Hoolsema een linie te laten terugzakken naar het middenveld en aanvaller Arjen Westrik daarna als vervanger voor Marc te brengen. Dat pakte kort voor de slotfase goed uit toen Westrik werd vrijgespeeld na een mooie combinatie tussen Chris van der Meulen en Kassim Bizimana. De Zwolse ‘super-sub’ rondde bekwaam af met een hard en strak schot dat keeper Koffeman kansloos liet en de 0-2 op het scorebord bracht. Urk bleef daarna voor aansluiting knokken maar wist het Berkum niet echt moeilijk meer te maken, zelfs niet nadat Berkum-verdediger Kees Dorgelo enkele minuten voor het einde van de officiële speeltijd een rode kaart kreeg vanwege een ondiplomatieke opmerking tegen scheidsrechter Bellinga. 

Berkum heeft hiermee 19 punten gehaald in de laatste zeven duels en staat nu, mede door verlies van DETO, bovenaan in de stand van de derde periode. De Zwollenaren, die tot vandaag niet helemaal veilig waren voor degradatie, kunnen deze imposante eindsprint volgende week met een periodekampioenschap afsluiten als thuis wordt gewonnen van Staphorst. “Het kan nog een lange competitie worden maar daar hebben we geen enkel probleem mee,” aldus trainer Ten Berge. 

SV Urk-VV Berkum, 5 mei 2012

Eindstand: 0-2 (0-1)
Doelpunten: 33. Marc van der Meulen (0-1), 84. Arjen Westrik (0-2)
Gele kaarten: Teunis Kramer, Jan van Slooten, Klaas Kramer (allen Urk)
Rode kaart: Kees Dorgelo (Berkum)

Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Jeffrey Pohowainjaan, Dirk Muis, Kees Dorgelo, Edmund Mijnheer, Jesper Beunk, Pascal Diender, Marc van der Meulen (61. Arjen Westrik), Frank Hoolsema, Chris van der Meulen (89. Dennis Horstman), Kassim Bizimana

Opstelling Urk: Cornelis Koffeman, Siemen Lindeboom, Teunis Kramer, Gert Jan Nagel, Klaas Kramer, Kees de Boer, Randy Jelies, Jan van Slooten (83. Dick Hakvoort), Jelle de Boer (74. Geert Hemelrijk), Riekelt Jan Brands (61. William de Boer), Lucas Nagel

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer