Meer sociale huurwoningen nodig in Zwolle

Zwolle – De SP wil dat de woningbouwcorporaties inzetten op meer sociale huurwoningen in Zwolle. De partij vindt het zeer teleurstellend dat de gemeente en de woningbouwcorporaties geen ambitie tonen om het aantal sociale huurwoningen uit te uitbreiden.

"Door de afspraken die landelijk door de VVD, CDA, D66, CU en GL zijn gemaakt raakt de koopmarkt verder in het slob en wordt een huis kopen ontmoedigd. Hierdoor zal de huurmarkt in Zwolle meer onder druk komen te staan. Het is heel onverstandig om hier niet tijdig op in te spelen volgens de SP." SP-raadslid Edwin Koster: ‘Zwolle is een groeistad. Terwijl het aantal woningen stijgt, blijft het aantal sociale huurwoningen achter. Nu al is de wachttijd voor een huurwoning in Zwolle opgelopen tot 3,5 jaar. Potentiele startende huurders krijgen zo geen enkele kans op de woningmarkt en bestaande huurders zitten gevangen in hun woning en wijk.’

De SP stelt voor om het aantal sociale huurwoningen in Zwolle met 10% te verhogen. Nu is de meerderheid van de meer dan 50.000 Zwolse woningen nog een koopwoning (52%), terwijl er juist behoefte is aan huurwoningen. De partij vindt dat dit moet veranderen en zal maandag tijdens de gemeenteraad voorstellen om in gesprek te gaan met de woningbouwcorporaties over dit onderwerp.
Artikel delen:
Reacties 4
 1. Graag ook meer huurhuizen in de vrije sector dan.
  Soms heb ik het idee dat het altijd overgeslagen wordt.

  Er zitten vele mensen precies op de grens, tussen de sociale huurwoningen en koopwoningen.
  Sociaal huren mag niet meer, omdat er teveel verdiend wordt.
  Kopen kan niet, omdat er te weinig verdiend wordt.  Maak melding

 2. Gemiddeld 3,5 jaar wachttijd is natuurlijk een onzin. Mijn vriendin en ik zijn al geruime tijd bezig om passende woonruimte te vinden. Met haar 2625 wachtdagen (meer dan 7 jaar) kunnen we nauwelijks een geschikte woning in Zwolle vinden (De stad waar wij allebei geboren en getogen zijn). Wij zitten er zelfs aan te denken om maar naar Kampen te verhuizen.


  Maak melding

 3. Tja en ondertussen worden (voormalige) sociale huurwoningen te koop aangeboden… Misschien omdat de woningstichtingen geld nodig hebben, maarrr als er dan een tekort is aan huurwoningen terwijl er al zoveel te koop staat…


  Maak melding

 4. @John

  Wel eerlijk zijn beste kerel:
  Je vriendin heeft zoveel dagen gespaard omdat vorig jaar het systeem is omgegooid.
  Vorig jaar heeft je vriendin als belonig voor haar inschrijving voor het moment van omzetting een verdubbeling gehad van haar inschrijfdsuur.
  Je vriendin is dus in werkelijkheid nu ongeveer 4 jaar ingeschreven.
  Ik heb het even voor je berekend.
  Dus niet piepen.

  Omdat dit kabinet de hele koopmarkt vastzet is er geen doorstroom van huur naar koop.

  Daar komt bij dat het ontslagrecht versoepeld wordt:
  Met de woorden: “Je bent ontslagen” sta je vandaag de dag dus letterlijk op straat.
  Dat is een keuze van dit kabinet. Het heeft wel tot gevolg dat een arbeidscontract voor onbepaalde tijd nu dus is verklaard tot een waardeloos vodje.
  Op een waardeloos vodje verstrekt geen enkele bank een hypotheek.

  Dan:
  Tante Spies heeft de woningbouwverenigingen verplicht om 75% van hun woningbestand te verkopen.
  Dit licht zij niet toe, het is slechts een verplichting.
  Hierdoor komt er geen enkele sociale huurwoning bij, behalve in de vrije sector wellicht een enkele.
  Met een dergelijke opdracht die een enorme onzekerheid geeft is het logisch dat de woningbouwverenigingen voorlopig alle bouwplannen hebben stilgelegd.

  Spies en Rutte, bedankt >:(


  Maak melding

Reageer