Zwolle in teken van verkeersexamen

Zwolle – Verkeerswethouder René de Heer gaf dinsdagmorgen het startschot voor het praktisch verkeersexamen bij basisschool De Krullevaar in Stadshagen. Tijdens het examen werd getoetst of kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk konden brengen. De kinderen legden hiervoor op de fiets een route af. Nieuw dit jaar was dat ook fietsen in groepsverband werd getoetst.

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_7_.jpg

In Zwolle zijn drie centrale routes uitgestippeld die de leerlingen moeten fietsen. Op 9 mei in de Aa-landen en op 11 mei in Zwolle Zuid. Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties, zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer. De start van het verkeersexamen werd opgenomen door het NOS Jeugdjournaal en zwas dinsdagavond op Ned 3 te zien.

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_1_.jpg

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_3_.jpg
Voor het eerst groepsfietsen… 

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_4_.jpg

Groepsfietsen

Dit jaar wordt voor het eerst een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen of met zijn allen door een op rood springend stoplicht rijden.

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_5_.jpg

Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_2_.jpg

Partners 

33 scholen met in totaal 1.000 leerlingen hebben zich dit jaar opgeven om deel te nemen aan het praktisch verkeersexamen. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook de wijkserviceteams van de gemeente Zwolle verlenen hun medewerking en bieden ondersteuning. Voor de veiligheid van de leerlingen is politie en EHBO aanwezig. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

 

 

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_6_.jpg

 

Artikel delen:

Reageer