Supporters FC Zwolle onderzoeken naamswisseling

Zwolle – Tijdens de huldiging van FC Zwolle op het Rodetorenplein sprak Voorzitter Adriaan Visser de woorden “PEC is BACK”. Dit was voor iedereen een grote verrassing. De supportersclub is hier vooraf ook niet in gekend. Met deze beslissing wordt er feitelijk ook over de naam van de Supportersclub FC Zwolle beslist.

pec_1.jpg

De Supportersclub heeft aangegeven ongelukkig te zijn met de gang van zaken. De club heeft dit ook onderkent en hiervoor aan de supportersclub excuses aangeboden. Het blijkt dat er nogal wat vragen en onduidelijkheden zijn onder de supporters over de reden, de invulling en de gevolgen van de naamswijziging. Ook wil men graag weten of de supporters ook nog enige invloed kunnen hebben op de, mogelijk nog volgende, veranderingen. Het bestuur van de Supportersclub vindt de mening van de supporters van groot belang in deze kwestie. Daarom heeft de Supportersclub FC Zwolle besloten dat niet de mening van onze bestuursleden, maar die van onze leden en die van andere supporters belangrijk dienen te zijn in dit onderwerp. Vandaar dat de Supportersclub FC Zwolle een onafhankelijk onderzoek zal laten uitvoeren onder supporters van FC/PEC Zwolle. De supporters willen de getallen laten spreken.

Voorzitter Johan Zomerdijk: "Dit onderzoek wordt niet uitgevoerd omdat we het eens of oneens zijn met de naamswijziging, ook zeker niet als een motie van wantrouwen richting het huidige bestuur. Nee, we willen kijken wat de supporter het liefst wil, FC of PEC, blauw wit of groen Wit. Met name ook wat te doen met het logo? Huidige logo houden, die van PEC Zwolle terug of het oude PEC Zwolle logo blauw wit maken?Ook wil de Supportersclub FC Zwolle graag weten wat wij met onze naam moeten gaan doen, moet dit PEC worden FC blijven of geheel een andere naam. We gaan dus een breder onderzoek laten doen met specifieke en directe vragen."

De club heeft aangegeven dat over veel dingen te praten valt en dat uitkomsten van het onderzoek meegnomen gaan worden in de besluitvorming over mogelijke verdere aanpassing. Wij hopen dat veel mensen aan dit onderzoek zullen meewerken en dat we een goed en duidelijk beeld gaan krijgen wat de supporter wil met onze club. Supporters maken immers de club.

Artikel delen:
Reacties 62
 1. De supporters staan geheel in hun recht, dat blijkt ook door de excuses van het bestuur (die het er even vakkundig doorgeduwd hebben door Van Wonderen en Visser). Maar het ‘kwaad’ is geschied. Niemand dacht er meer aan. Het is PEC, maar misschien toich weer niet?? Niet zo moeilijk doen jongens!


  Maak melding

 2. De naam verandering is gewoon positief voor de begroting… Ik denk persoonlijk ook dat dat er achter zit!! Dus gewoon accepteren is beter voor onze plaatselijke FC of moet ik al PEC zeggen..?


  Maak melding

 3. Ik ben zeker blij met dit onderzoek. Ik vind de naamswijziging niks.
  Ik kom zelf uit 1997 en ken PEC dus feitelijk niet.
  En als de naamsverandering door gaat wil ik niet het FC Zwolle logo gebruiken. Gewoon het oude PEC logo en thuis met groen-wit en uit met blauw-wit!
  Maar natuurlijk wil ik het liefst gewoon FC Zwolle!
  Die club is kampioen geworden en niet PEC!


  Maak melding

 4. Persoonlijk ben ik opgegroeid met FC Zwolle en met mij vele anderen. De jeugd kent PEC Zwolle niet en de jeugd is immers de toekomst. Wij hebben niks met PEC Zwolle. FC Zwolle is kampioen geworden en het zou mooi zijn als het FC blijft. Maar naamsverandering of niet, voor mij zal het altijd FC Zwolle blijven!!


  Maak melding

 5. Als wij gewoon de fcz liedjes blijven zingen en fcz blijven uitspreken is er toch verder niks aan de hand ? Dat is ook in Den Haag zo hun zeggen daar nog steeds fcdh


  Maak melding

 6. Ik vind het een geniale zet van het bestuur om de naam te veranderen naar het oude PEC, ik ben zelf van de generatie die de naamsverandering heeft meegemaakt van PEC naar FC. Wij waren er ook niet blij mee dat dit heeft moeten gebeuren en moesten dit accepteren door de omstandigheden van toen. Het huidige FC logo heeft totaal geen uitstraling vergeleken met het PEC logo de naam FC evenmin dat staat voor FOOTBALL CLUB .. Naar mijn weten zijn we een Nederlandse club en geen Engelse. Er word gesproken over personen die een FC tattoo hebben en mensen die gewent zijn geraakt aan het huidige FC, maar vergeet niet dat er ook genoeg mensen zijn die nooit aan de kleuren blauw wit hebben kunnen/willen wennen omdat zij een groen/wit hart hebben. Ik ken personen die een PEC tattoo hebben en vind dat deze personen niet vergeten mogen worden. Naast dit alles vind het voor de club een betere uitstraling in de regio en in heel Nederland om door te gaan met de naam PEC.. Natuurlijk zijn er voor en tegenstanders en zijn met dit besluit, maar ik denk maar zo FC heeft maar 13 jaar bestaan en PEC 79 jaar.. De geschiedenis die PEC als club heeft geschreven is groter dan die met FC.. Laten we daar mee doorgaan..


  Maak melding

 7. pfff, ik ken PEC niet dus het moet FC blijven? Je club heeft een geschiedenis vanaf 1910, verdiep je daar maar eens in! Wij hebben een interessante roerige geschiedenis!
  Oude naam dan ook het oude logo naar mijn idee.
  Ik heb de PEC tijd niet bewust meegemaakt, maar weet wel dat daar een deel van de wortels van betaald voetbal in Zwolle ligt.


  Maak melding

 8. Van mij mag het PEC worden, maar wel met blauwe thuisshirts. Dan mag het van mij. En vaak wordt FC als Zwolle aangeduid en in de supportersliederen komt FC ook niet veel voor dus die kunnen over het algemeen het zelfde blijven en da’s ook belangrijk!


  Maak melding

 9. @Marinho:
  Niet 13 jaar, maar 23 jaar.
  Eerlijk gezegd heb ik het idee dat het puur een commerciële beslissing is geweest. Hoeveel van de huidige supporters hebben nou echt iets met (de naam) PEC? Over het algemeen weinig, denk ik.


  Maak melding

 10. Hou het toch gewoon op FC Zwolle en zeker de kleuren blauw wit! De club zit in Zwolle en de kleuren van Zwoille zijn blauw wit. FC Zwolle spreekt meet dan PEC. PEC is meer voor de oudere generatie.
  En wat gaat het allemaal weer kosten! Stop dat geld gewoon in de club. Dat zijn we hard nodig, zeker nu onze spits vertrekt!


  Maak melding

 11. We pakken gewoon terug wat ons 20 jaar geleden is afgepakt. Jawel, de Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie uit Zwolle is terug en blijft. Weg met dat fantasieloze FC!


  Maak melding

 12. FC ZWOLLE is kampioen geworden, de tijd van PEC is geweest. We gaan toch ook niet meer terug naar de tijd zonder computers en mobiele telefoons. FC ZWOLLE moet voouit !


  Maak melding

 13. Ook voor FC Zwolle! Het terughalen van PEC is een commercieel truukje, omdat er weer allemaal nieuwe sjaaltjes e.d. verkocht kunnen worden.


  Maak melding

 14. Laat ze dan gewoon de naam veranderen in supportersvereniging P.E.C. ZWOLLE, ben je van al dat gezeur af.

  P.E.C. is al terug sinds de club een aantal jaar geleden begon met de verkoop van de groen-witte uitshirts die altijd enorm veel verkochten, en niet alleen aan de oudjes!


  Maak melding

 15. Laten we de pvda weer SDAP noemen, Zwolle Swolla, Nederland de Republiek der zeven verenigde nederlanden. Wat een onzin toch. 23 jaar terug in de tijd…

  En by the way ‘PEK’ was buiten Zwolle toch vooral een naam die niet al te serieus werd genomen.

  Ik vind het een rare actie om de naam van een club te veranderen zonder de supporters daarin te betrekken. Dus houdt maar een referendum onder alle seizoenkaarthouders. Beter laat dan nooit.

  En vooruit iedereen die zo stom is de naam van een voetbalclub op zn lichaam te tatoëren mag 2x stemmen;)


  Maak melding

 16. PEC of FC maakt mij eigenlijk niet veel uit.

  Zolang we maar wel in het Zwolse blauw-wit spelen! De kleuren van de stad! De stad die al veel heeft betekend voor de club.


  Maak melding

 17. Als we terug gaan naar P.E.C dan gelijk terug naar het oude P.E.C en niet naar P.E.C Zwolle of P.E.C. Zwolle’82. Het oude logo van 1910 blauw wit maken. Dan zijn we terug bij het begin.  Maak melding

 18. Daarnaast suggereert de vlag op het stadion dat er een grote groep met de vlag eens is. Dat lijkt me te voorbarig. Gezien de plek denk ik dat deze van Tifosi is aangezien de supportersvereniging er neutraal in staat?
  Zou wel prettig zijn als ze er gelijk hun naam bij zetten…


  Maak melding

 19. Feitelijk is het dan PHEDNC Zwolle? `Het heeft toch geen enkele toegevoegde waarde die naamsverandering naar PEC, kom op zeg…..verder niks wijzigen, alleen de naam. Het lijkt de Eagles wel, die teren ook nog steeds op hun succes 30 jaar geleden. Terwijl ze de laatste jaren zijn afgegleden. FC Zwolle!


  Maak melding

 20. Als het definitief P.E.C. Zwolle wordt dan moet je ook volledig er voor gaan. Het oude P.E.C. logo in ere herstellen en weer spelen in het groen-wit. Ik zou het prachtig vinden als het zo wordt gedaan. Het FC-logo is oerlelijk dus elke verandering is pure winst. Daarnaast heb je met de oude clubkleuren een eigen smoelwerk. Als je in het tenue a la Zwolsche Boys gaat spelen dan ben je uniek in NL. Dat is toch beter dan een look-a-like te zijn van de Graafschap…

  Ps; ik ben een FC-jongen en heb P.E.C. niet bewust meegemaakt. Voordat dit weer discussie oplevert.


  Maak melding

 21. Bericht door PEC is back, op 8 mei 2012 om 15:51
  Dit onderzoek zal alleen maar verdeeldheid zaaien.

  Dat is in elk geval gelukt.


  Maak melding

 22. Bericht door FCZ, op 9 mei 2012 om 09:57
  Bericht door PEC is back, op 8 mei 2012 om 15:51
  Dit onderzoek zal alleen maar verdeeldheid zaaien.
  Dat is in elk geval gelukt

  Maar het was er ook al.


  Maak melding

 23. Bericht door 1stejohn, op 9 mei 2012 om 09:47
  Achja, dan kan je blijven janken, maar ondertussen gaat de naamsverandering gewoon door…

  support you local!

  http://yfrog.com/oe3jsunj

  (ff van edward zijn twitter gepikt

  Dit geeft wel aan hoe ze over supporters denken.  Maak melding

 24. P.E.C komt niet terug maar PEC.
  Groen/wit zijn niet de thuis kleuren maar blauw/wit.
  Het oude logo komt niet terug maar het huidige logo met PEC ZWOLLE er boven.
  Dus wat is er nou Back?? 3 letters en niks uit de historie. Als je het doe t moet je het goed doen!!


  Maak melding

 25. Bericht door Edwin, op 9 mei 2012 om 10:31

  Dit geeft wel aan hoe ze over supporters denken

  Dat is toch nooit anders geweest (alhoewel ik bij Jeroen wel het idee had dat hij echt luisterde, maar of hij er ook wat mee deed??) en zal ook nooit anders worden…


  Maak melding

 26. PEC heeft 10 seizoen eredivisie gespeeld, FC maar twee. PEC haalde de bekerfinale.

  Als je van een club zegt te houden, verdiep je dan eens in de geschiedenis van die club. Zo kinderachtig om te zeggen ‘maar wij hebben die tijd niet meegemaakt’, de club is precies dezelfde. De overgang van PEC naar FC was slechts uit zakelijke overwegingen (schulden) en niet vrijwillig.


  Maak melding

 27. Pfoe, wat een meningen. Als je je als bestuur daar door laat leiden dan weet jezeker dat je dezelfde kant op gaat als Go Ahead. Ik ga er vanuit dat Visser en kornuiten weten wat ze doen en laten wij, de supporters, verder doen waar wij goed in zijn. Onze club aanmoedigen. Of het nu FC of PEC Zwolle is.


  Maak melding

 28. Half Nederland gaat weer P E K roepen.
  PEC Zwolle wordt dus in de ‘nederlandse volksmond’ P E K in plaats van Pe-Ee -Ce .
  Geef mij dan maar het goedbekkende 2 letter greep-ige :

  ZWOL-LUH !!!

  Onze geachte veurzitter de heer Visser, kondigde op het Rode Torenplein de naamsvernieuwing al af met het beschamende en foute _PEK_ is BACK !!

  Pe -Ee- Ce is het, meneer Adriaan, of anders gewoon en veel meer gedragen door stad en ommelanden (hoeft niet eens een duur onderzoek naar te worden gedaan) : FC Zwolle .


  Maak melding

 29. Pfoe, wat een meningen. Als je je als bestuur daar door laat leiden dan weet jezeker dat je dezelfde kant op gaat als Go Ahead.

  Het bestuur had de supporters en sponsoren erbij moeten betrekken, overleggen over hoe en wat. Ik denk dat het beste is om een nieuw logo te ontwerpen waar alle drie de logo’s in terug komen. En in het blauw wit, kleuren van de stad. Wat we nu hebben/gaan krijgen is het net niet. Dan hadden we net zo goed FC Zwolle kunnen blijven.  Maak melding

 30. Geef mij dan maar het goedbekkende 2 letter greep-ige :

  ZWOL-LUH !!!

  Lekker Zwols ook UH!

  Toevallig had ik het er nog over op FB met iemand, ik heb nooit FC Zwolle gezegd, altijd gewoon alleen maar Zwolle en dat zal niet veranderen…


  Maak melding

 31. Klopt, maar zo lang hun naam er niet bij staat blijft het gissen. Bewust of onbewust? Tifosi vond het in het verleden wel vaker lastig om een standpunt in te nemen.Maar goed tifosi van Zwolle beperkt zich normaal gesproken alleen tot de aankleding van het stadion en het zorgen van sfeer toch?
  Wellicht is dat nu ook de reden dat dit spandoek hangt op een plek die alleen voor hun toegankelijk is? Zou mooi zijn als ze hun eigen naam er bij zetten en zo laten zien dat ze ergens voor staan. Anders is het alleen een doekje om stemming te maken…


  Maak melding

 32. Weg met al die P.E.C. haters.
  Stelletje jankerds ga maar naar de GAE als het jullie niet aanstaat want we zijn gelukkig weer P.E.C. of sommige minderjarige blerbekkies het er nou mee eens zxijn of niet

  F.C. was onze schande, P.E.C. zal altijd onze trots zijn.
  P.E.C. NOAR VEUR’N !!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 33. De hoge heren en de vriendjes van de Tifossie staatsgekken club voelen zich gepasseerd. Het gaat hier niet om de naamswijziging maar het gaat hier om dat JZ en zijn kleuterklas is gepasseerd. Als dit zo belangrijk is voor de supportersvereninging waarom komt er geen discussie avond. Ik zal jullie het uitleggen discussieavonden kennen ze niet bij de supportersvereniging ze zijn van huis uit een dart en sjoelvereniging.  Maak melding

 34. Weg met al die P.E.C. haters.
  Stelletje jankerds ga maar naar de GAE als het jullie niet aanstaat want we zijn gelukkig weer P.E.C. of sommige minderjarige blerbekkies het er nou mee eens zxijn of niet

  F.C. was onze schande, P.E.C. zal altijd onze trots zijn.

  Doe maar ff normaal.
  Het is toch niet zo moeilijk, er is gewoon een generatie opgegroeid zonder P.E.C.
  Een beetje begrip wederzijds zal wel goed zijn.  Maak melding

 35. Het gaat hier niet om de naamswijziging maar het gaat hier om dat JZ en zijn kleuterklas is gepasseerd. Als dit zo belangrijk is voor de supportersvereninging waarom komt er geen discussie avond. Ik zal jullie het uitleggen discussieavonden kennen ze niet bij de supportersvereniging ze zijn van huis uit een dart en sjoelvereniging.

  Zo makkelijk, anoniem anderen afzeiken.
  HEt gaat erom dat iedereen gepasseerd is. Niet zo netjes van de Dhr A.Visser en zijn schoothondje. Vervolgens besluit dat schoothondje dat de forumavond wordt omgezet in een uitzwaai avond.

  p.s
  Je vergeet het klaverjassen en businschrijving.  Maak melding

 36. @zwolluh, op 9 mei 2012 om 23:37

  Mijn mening? Was die nog niet bekend dan?

  Ik begrijp de gevoeligheden maar ik mis het gedeelde belang bij deze actie van het bestuur van de supportersclub.

  Het bestuur van PEC Zwolle heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat het bestuur van de supportersclub niet gekend is in de naamswijziging, maar formeel gaat de supportersclub ook niet over het beleid van de BVO.

  Sinds 2009 heeft het nieuwe bestuur bewezen dat het onze club naar een sportief en financieel hoger niveau kan tillen. Dankzij dit bestuur spelen we volgend seizoen Eredivisie.

  Het bestuur heeft deze beslissing in het clubbelang genomen. De band met het verleden (sinds 1910) wordt hersteld omdat het begrip dat PEC nog steeds is, in de regio meer aanspreekt dan FC. Om als club verder te groeien, dient deze volgende stap gezet te worden.

  Dit bestuur heeft de ambitie uitgesproken dat onze club binnen drie jaar tussen plaats 8 en 10 in de Eredivisie speelt. Daarna kan de lat nog hoger worden gelegd omdat de stad en de regio de potentie hebben voor een club die meedoet in de top van de Eredivisie.

  Dat ambities verwezenlijkt kunnen worden is bewezen met de promotie naar de Eredivisie en de landskampioenschappen van AZ (2009) en FC Twente (2010).

  Gelet op het feit dat de naamsverandering alleen ertoe leidt dat in het huidige logo de letters FC worden vervangen door PEC en alles voor de rest ongewijzigd blijft, vind ik de gevoeligheden wel meevallen. Zeker omdat PEC Zwolle ook volgend seizoen de thuiswedstrijden in het blauw wit blijft spelen, de kleuren van zowel de stad als de regio, en de uitwedstrijden in het historische groen wit.

  Natuurlijk staat het, het bestuur van de supportersclub vrij om een onafhankelijk onderzoek onder de achterban te doen naar het draagvlak en de invulling van de naamsverandering, echter ik vraag mij af of dit bijdraagt aan een goede voorbereiding op de Eredivisie.

  Vanuit het clubbelang zie ik liever dat het bestuur van de supportersclub, zoals in de statuten van de vereniging verankerd staat, de BVO ondersteunt om onze club naar het allerhoogste niveau te brengen!


  Maak melding

 37. @ElRey
  Goed samengevat en weergegeven! Ophouden met deze discussie! Er zijn belangrijkere zaken, aantrekken spelers en vullen van vacante bestuursfunctie(s). Foeke Booy misschien een optie?


  Maak melding

 38. Bericht door FCZ, op 10 mei 2012 om 08:50

  Zullen we in elk geval stoppen met elkaar af te zeiken? Welke naam het ook wordt, het doel blijft het zelfde.

  EENS!!

  Foeke Booy misschien een optie?

  Ging ook door mijn gedachte vanmorgen!


  Maak melding

 39. Voetbalvrienden

  Wat fijn dat gezeur over onze F.C. Zwolle ,wat een tijdverspilling juist nu wij bezig moeten zijn het verbeteren van onze club.
  Zeker naar onze REGIO toe daar komen en kunnen nog velen overgehaald worden om naar de thuis wedstrijden te komen kijken laat we ons daar met bezig houden en niet met de geschiedenis van PEC laat die mooie tijd rusten.
  Bestuur probeer geen onrust te ondersteunen houd u bezig met het heden en de toekomst


  Maak melding

Reageer