Fietssnelweg Zwolle-Hattem wordt aantrekkelijker

Zwolle – Een snelle verbinding van Hattem naar Zwolle en andersom. Dat is het doel van de fietssnelweg langs de Hanzeboog (spoorbrug). Maar als het aan de (huidige) gebruikers en de gemeente Zwolle ligt wordt deze fietssnelweg in de toekomst ook veiliger en aantrekkelijker.

02-10-201_weerfoto_hanzeboog.jpg

Zo komt er bijvoorbeeld speciale verlichting langs de route, wordt er een uitkijkpunt over de uiterwaarden gerealiseerd en komt er mogelijk een digitaal informatiebord. Dat zijn de uitkomsten van een interactieve co-creatie die onlangs is gehouden met (potentiële) gebruikers van de nieuwe fietssnelweg. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de fietssnelweg. Fietsers kunnen al gebruik maken van de route die loopt van de Hanzeboog tot aan de Koggetunel, in Hanzeland. Er is een aannemer geselecteerd die het nieuwe fietstracé met een apart voetpad gaat aanleggen. Daarmee wordt het een snelle, comfortabele non-stop verbinding met één rijstrook per rijrichting, geen menging met voetgangers of auto’s, voorrang op kruisingen en een oversteekbare middenberm. Naar verwachting is de aanleg van de fietssnelweg in het najaar van 2012 gereed.

de_blauwe_lijn.jpg
Tekening: Gemeente Zwolle

De gemeente wil graag van huidige en potentiële gebruikers weten hoe de fietssnelweg een grotere meerwaarde kan krijgen in het bestaande fietsnetwerk. Daarom is onlangs een co-creatie sessie georganiseerd. In deze sessie is met verschillende deelnemers op creatieve wijze gebrainstormd om ideeën te generen die de fietssnelweg aantrekkelijker maken. Uit enorm veel ideeën zijn uiteindelijk drie concepten gefilterd: de blauwe lijn, de Hanzewaarde en i-fiets-snel-weg. Tekenaars hebben de werkgroepen begeleid en de concepten vertaald in een sfeerbeeld. De gemeente heeft in de afgelopen weken bekeken hoe de ideeën omgezet kunnen worden in concrete (fiets)voorzieningen.

De blauwe lijn

Het achterliggende idee voor het concept de blauwe lijn is om langs de route blauwe verlichting aan te brengen, eventueel dynamisch (het licht gaat aan als je op de route fietst). De gemeente bekijkt momenteel met de aannemer de verschillende opties hiervoor.

De Hanzewaarde

Het concept de Hanzewaarde gaat uit van het idee dat er op en langs de Hanzeboog verschillende dingen te beleven zijn. Naar aanleiding van dit idee wordt op de dijk een rustpunt met uitzicht over de uiterwaarden gemaakt voorzien van een fietspomp en mogelijk nog andere voorzieningen. Dit rustpunt wordt ook een extra fietsknooppunt in het knooppuntensysteem en het begin van een struinpad door de uiterwaarden van de IJssel naar de vogelkijkhut.

i-fiets-snel-weg

De i in de naam van dit concept staat voor informatie. Het idee is ontstaan vanuit de gedachte aan een i-phone. Hierop kun je snel informatie vinden zoals het weerbericht, buienradar, treintijden, filenieuws, je examenrooster en evenementenagenda’s. Informatie die voor gebruikers van de fietssnelweg nuttig kan zijn. De gemeente bekijkt of het mogelijk is om een digitaal bord bij de Hanzeboog te plaatsen waarop interessante en leuke informatie te vinden is.

Film

Wilt u een indruk krijgen van de co-creatie? Er is een film gemaakt. Deze kunt u bekijken via www.zwolle.nl/fiets (klik in de linker menubalk op fietssnelweg.) Op deze site vindt u ook meer informatie over de fietssnelweg. En de sfeerbeelden van De blauwe lijn en i-fiets-snel-weg.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Het lijkt allemaal heel mooi te worden:D Een kwestie van nog even geduld en dan kan dat “volk” uit Hattum super lux naar Zwolle komen;)


  Maak melding

 2. Een afslag naar de gelderse dijk zou ook niet verkeerd zijn. Nu rijden ze allemaal de berm kapot omdat ze van de brug de dijk opfietsen


  Maak melding

 3. Die afslag is een wens van de Hattemers, ook een beetje van de Zwollenaar, maar dat moet Hattem zelf betalen en een goed plan maken.Daar kunnen wij niet aan beginnen 😉


  Maak melding

 4. @holtenbroeker

  er mogen helemaal geen brommers over het fietspad van de Hanzeboog. Gemeente Hattem heeft nadrukkelijk bij het begin van het fietspad op de Gelderse dijk nog een bordje geplaatst dat de brug verboden voor brommers is


  Maak melding

 5. Geachte heer / mevrouw,

  De blauwe lijn is prachtig, maar wat bloemen langs de fietspaden geeft meer kleur en is ook duurzaam.

  Ik heb prachtige veldbloemenmengsels zoals bijen-en vlindermengsel, wilbloemmengsels, snijbloemenmengsels en zomerbloemenmengsel.

  Graag hoop ik iets van u te horen.

  Met vriendelijke groet,

  Astrid Petter


  Maak melding

Reageer