Mevrouw Ter Haar-Jansen wordt 100 jaar

Zwolle – De Zwolse mevrouw Maria ter Haar-Jansen vierde deze woensdag 100 jaar geworden. Wethouder Nelleke Vedelaar bracht mevrouw Ter Haar woensdagmorgen een bezoek in haar woning aan de Burg. Vos de Waelstraat om haar persoonlijk te feliciteren. De eeuwling kreeg van de wethouder een mooie keramieken schaal van de Zwolse kunstenaar Jan Kamphuis opgemaakt met bonbons van Bonbonnerie Borrel.

09-05-2012_mevrouw_ter_haar-jansen100_jaar_01_.jpg

Mevrouw Maria ter Haar-Jansen, ook Miep, Marie en Rie is geboren op 9 mei 1912 te Barger-Oosterveld, gemeente Emmen. Zij is gehuwd geweest met Herman ter Haar, hij is overleden op 10 november 1978. In dit huwelijk zijn zeven kinderen geboren (drie meisjes en vier jongens). Ze heeft inmiddels 12 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen (de 16e is op komst). Op 13-jarige leeftijd vertrok ze als kindermeisje naar Haarlem. Op haar 16e werd ze huishoudelijke hulp/kindermeisje bij een arts in Amstelveen waar ze tot haar huwelijk (op haar 27e) bleef werken. Ze was daar manusje-van-alles, en hielp ook in de apotheek.

09-05-2012_mevrouw_ter_haar-jansen100_jaar_02_.jpg

09-05-2012_mevrouw_ter_haar-jansen100_jaar_03_.jpg

Na haar huwelijk ging ze in 1939 in Eibergen wonen waar haar man Herman werkte bij de Heidemaatschappij. Vanaf 1943 verhuisden ze naar haar geboortedorp, Barger-Oosterveld, waar ze tot 1946 woonde. Daarna vertrokken Herman en Miep (zoals Herman haar noemde) naar Zwolle en ze bewoonden enkele jaren een bovenwoning aan de Assendorperstraat 88 boven een speelgoedwinkel (‘de Kindervriend’) die eigendom was van een oom van haar ( Henk Vocks, een voormalig Zwols gemeenteraadslid voor de KVP). Begin jaren 50 hadden ze plannen om te emigreren maar een zware hernia van Herman gooide roet in het eten. Herman had diverse baantjes en vanaf 1951 werkte hij bij Philips.

In 1949 verhuisden ze in Assendorp naar de Anjelierstraat (17), waar de broer van Herman daarvoor woonde. Daar woonden ze bijna dertig jaar, totdat ze in juli 1977 verhuisden naar een flat in Holtenbroek aan de Lassuslaan. Een jaar later overleed Herman op 65e jarige leeftijd. Tot augustus 1995 bleef ze in de Lassuslaan wonen, op 93-jarige leeftijd verhuisde Miep naar de Nieuwe Haven (het oude pand) aan de Harm Smeengekade, drie jaar later verkaste ze naar de nieuwbouw aan de burg. Vos de Waelstraat. Na haar 27e is ze altijd huisvrouw geweest en was druk met haar grote huishouden dat ze op een indrukwekkende wijze organiseerde. Ze was de spil in het geheel.

Haar hobby’s waren kaarten, kleding maken, tuinieren en zo kon goed koken. Na het overlijden van Herman maakte ze nog regelmatig reizen via onder meer de REA en bezocht nog verre landen als Tunesië, Griekenland en de USA. Ook was ze vrijwilligster bij de Zonnebloem. Tot haar 84e deed ze nog mee aan de Drentse rijwielvierdaagse.

Haar wilskracht was immer groot en ze heeft altijd een positieve kijk op de wereld gehad. Ze zegt nu nog steeds: wat je zelf kunt doen, daar hoef je geen ander voor te vragen. Tot voor kort zorgde ze grotendeels voor zichzelf, met uitzondering van het warme eten.

De laatste jaren gaat de gezondheid sterk achteruit: het lopen wordt erg moeilijk en het laatste jaar is ze wel erg vergeetachtig geworden. Vooral haar korte-termijn-geheugen laat haar in de steek.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer