Multimediale opera in Theater Odeon

Zwolle – Vrijdag 25 mei wordt in Theater Odeon een bijzondere opera uitgevoerd van Club Opera en gezelschap WILco. De Dood van Poppaea is een hedendaagse multimedia opera voor sopraan, zingende acteur, vier zingende monden en opgenomen orkest. Keizer Nero is een hedendaagse populist, gek op aandacht van media. Zijn hoogzwangere vrouw Poppaea daagt hem continu uit, wat leidt tot een machtsstrijd.

Bijzonder aan deze opera is naast het actuele onderwerp en de mengeling van disciplines, de originele verbeelding. Zingende monden zijn geprojecteerd op luidsprekers, die de meningen van de media verkondigen. Zij zijn de tegenspelers van keizer Nero, de zanger/acteur Jan Elbertse. Hij gaat de strijd aan gaat met de jonge sopraan Caroline Cartens. De spelers zijn te zien op het toneel, maar worden ook live gefilmd door acht camera’s en geprojecteerd in een videomix. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt surround weergegeven en is te zien op beeld. Het orkest is ook acteur; na de tweede akte weigert de dirigent nog te begeleiden en loopt weg. De ongeboren vrucht is visueel uitvergroot tot de planeet aarde; een teken van Nero’s almacht op huiselijk en wereldlijk gebied. Ontmoeting na afloop Club Opera is een initiatief van drie productiehuizen. Samen selecteren zij hedendaagse muziektheater- en kameroperaproducties van hoog niveau. De ontmoeting tussen makers en publiek staat centraal, daarom is na afloop van iedere voorstelling de gelegenheid om na te borrelen met de componist, vormgever en musici. De Dood van Poppaea is gemaakt door het collectief WILco, wat bestaat uit componiste Huba de Graaff, regisseur/librettist Erik-Ward Geerlings en vormgever Bart Visser.

In de pers

De Dood van Poppara ging in 2006 in première en werd enthousiast ontvangen door de landelijke pers. Het Algemeen Dagblad: “Dit bijzondere muziekproject is even origineel, complex als zorgvuldig uitgevoerd.” – “Door de moderne vormgeving en het libretto levert dit klassieke drama ook nog eens actueel politiek commentaar.” – “Alles klinkt om door een ringetje te halen.” (Hans van Dam, 20 november 2006).

Het verhaal

Poppaea is een knappe courtisane. Door intriges is zij opgeklommen tot vrouw van keizer Nero. Beiden zijn uit op absolute macht, alleen heeft Poppaea nog een laatste besef van onschuld door haar zwangerschap. Keizer Nero is permanent omringd door camera’s en heeft moeite onderscheid te maken tussen zijn publieke bestaan en zijn privé emoties. Poppaea daagt hem daar toe uit, wat leidt tot een machtsstrijd met als inzet de jonge onschuld in haar buik.

Artikel delen:

Reageer