Kennedymars Zwolle van start gegaan

Zwolle – Vrijdagavond 22.00 uur vond op het Grote Kerkplein de start plaats de eerste Kennedymars van Zwolle. Wethouder Erik Dannenberg gaf het startschot. Met de ‘Kennedymars CareClowns Zwolle’ willen de initiatiefnemers ‘Zwolse Wandel Verenigingen’ en ambassadeur Peter vader van Stichting CareClowns in Overijssel niet alleen een nieuwe en sportieve uitdaging naar Zwolle halen, maar ook aandacht voor Stichting ‘CareClowns’.

Een grote tent op het stadsplein doet dienst als start- en finishlocatie. De start werd muzikaal ondersteund door blaaskapel de ‘Zwolsche Polle’. Na een eerste ronde van 3 km door de binnenstad van Zwolle gingen de wandelaars vervolgens op pad voor de resterende 18 km van de eerste lus. De wandelaars keren na iedere lus van 21 km terug naar het stadshart. 133 sportievelingen hebben zich voor de lange mars gemeld. De Kennedymars is overigens niet de enige afstand dat men wandelend kan afleggen, want men kan ook kiezen voor een hele of halve wandelmarathon. Voor velen net zo uitdagend en sportief als voor de geharde KennedyWalker. De hele en halve marathon kan men zowel overdag als ’s nachts afleggen. De ‘Kennedymars’ is voor deelnemers van 16 jaar en ouder. Voor de jeugd is er op zaterdag 12 mei speciaal de ‘Mini-Kennedymars’ van 8 km.

President J.F. Kennedy vroeg zich in 1963 af of officieren van het US Marine Corps voldoende uithoudingsvermogen hadden om binnen 20 uur in totaal 80 km lopend af te leggen. De uitdaging werd opgepakt, maar niet alleen door de militairen. Veel ‘gewone’ Amerikanen dachten ten onrechte dat ook zij persoonlijk werden uitgedaagd door de president en gingen vervolgens op pad. De rage sloeg over naar Engeland en vervolgens ook naar Nederland. Al 50 jaar lang vinden Kennedymarsen in heel Nederland plaats. Zwolle voegt zich nu ook in het sportieve rijtje en hoopt veel deelnemers te kunnen uitdagen om binnen 20 uur te finishen!

De ‘Zwolse Wandel Verenigingen’ (Z.W.V.) staan in Zwolle vooral bekend om de jaarlijkse Avond4daagse (sinds 2010 de grootste van Nederland). Minder bekend zijn de winterwandelingen in Zwolle, maar in een weekend toch ook al goed voor bijna 1.000 deelnemers vanuit heel Nederland. In totaal organiseren zij 7 wandelsportevenementen per jaar met in totaal 11.000 deelnemers.

Dit jaar komt er dus een 8e en extra sportieve uitdaging bij; de ‘Kennedymars CareClowns Zwolle’. De ambassadeur van Stichting ‘CareClowns’ in Overijssel – Peter Vader – benaderde in 2011 de ‘Z.W.V.’ met het verzoek om een Kennedymars te organiseren met als doel stichting ‘CareClowns’. Deze stichting (het zusje van de ‘CliniClowns’) heeft tot doel om op bezoek te gaan bij ouderen met dementie in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Zij proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach. Want lachen is leven!

De Kennedymars (80 km) en de Hele en Halve Nachtmarathon (resp. 42 en 21 km) starten vrijdag 11 mei om 22.00 uur vanaf het Grote Kerkplein. De Hele en Halve Dagmarathon starten zaterdagochtend 12 mei vanaf dezelfde locatie. Later in de ochtend start de Mini-Kennedymars van 8 km. Voor alle deelnemers wordt een speciale medaille geslagen met daarop de parel van Zwolle in reliëf; de Sassenpoort! De route zal in 4 lussen van 21 km uitgezet worden, waarbij men steeds op het Grote Kerkplein terug keert. De laatste lus zal voor de deelnemers aan de Kennedymars korter zijn om zo aan de 80 km te komen. De eis blijft namelijk nog steeds binnen 20 uur afleggen. De deelnemers aan de lange afstanden worden onderweg voorzien van drinken en eten op de diverse rustplaatsen.

Deelnemers kunnen zich inschrijven op www.kennedymarszwolle.nl. Inschrijven op 11 en 12 mei is ook mogelijk, maar kent dan een verhoogd inschrijfbedrag. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting ‘CareClowns’.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Was aanwezig bij de start, zag er goed uit, een grote tent op het grote kerkplein, de route uitgezet.
    het rode kruis aanwezig.
    volgend jaar doe ik mee, op de 80


    Maak melding

  2. Goed georganiseerd, we zijn erg goed verzorgd onderweg en de bewegwijzering was toppie. De Dagmarathon was gewldig en goed te doen.


    Maak melding

Reageer