Afscheid van de ‘Knuppelkerk’ in Assendorp

Zwolle – Zaterdag was er een open huis in de Jeruzalemkerk in Assendorp. De kerk aan de Molenweg gaat binnenkort sluiten en het was dan ook een van de laatste mogelijkheden om de kerk in zijn oorspronkelijke staat te bezichtigen. De “knuppelkerk” is een van de gebouwen die het aanzien van Assendorp al decennia lang bepaald.

knuppelkerk_3.jpg

De bijnaam van de kerk heeft het gebouw te danken aan de karakteristieke knuppel op de toren. In de kerk was een fototentoonstelling en werden er films gedraaid over dit markante gebouw en haar gebruikers. Vanmiddag zullen de gemeente leden zelf afscheid nemen door terug te kijken, maar ook vooruit te kijken naar de toekomst. De dag zal afgesloten worden met een gezamenlijke maaltijd. Zondag 20 mei zal de laatste wijkdienst plaats vinden en op zondag 27 mei zullen de leden van de wijkgemeente met de fiets, te voet en met de fietstaxi naar hun nieuwe onderkomen gaan, de Oosterkerk.

knuppelkerk_2.jpg
knuppelkerk_1.jpg
Artikel delen:
Reacties 14
 1. Het gebouw heeft nog geen nadere bestemming. Ik heb begrepen dat de grote kerkgemeente er af en toe ook nog diensten zal hebben. In het verleden is er wel eens over gesproken dat het terrein door de Molenhof gebruikt zou gaan worden, maar dit is niet mogelijk. Het is een monumentaal pand dus mag niet gesloopt worden. Ik zou er wel een foto studio van willen maken:D


  ⚠️ Meld

 2. 🙂 Dat geloof ik wel Han (fotostudio). Mooi dat ie dan tenminste nog af en toe gebruikt gaat worden.

  @ Yep, dit is de 4e op rij dan geloof ik. In Stadshagen zijn 2 nieuwe gebouwd. En de WRZV en sommige scholen worden ook voor kerkdiensten gebruikt. Stond Het Refter ook niet te koop?


  ⚠️ Meld

 3. Jammer, dat er voor deze mooie gebouwen, geen functie meer is.
  En nu het economisch moeilijk gaat, zal er ook niet snel een nieuwe eigenaar gevonden worden.


  ⚠️ Meld

 4. vrogger zat er een jongerencentrum in de kelder daar was toen ook wel eens een han dijkslag.alleen was er toen nog geen fotostudio.:)


  ⚠️ Meld

 5. ach ja, gedoopt, zondagschool, jeugdkerk; en op st-Jorisdag de dominee in scouting-uniform, dus korte (nou ja, tot op de knie) broek. Zo vielen je de schellen van de ogen.


  ⚠️ Meld

 6. Heb er meerdere keren gezeten, maar als ik de foto’s zie ruik ik de kerk meteen weer, geen fijne geur (urine/amoniak)


  ⚠️ Meld

 7. Potverdorie, ooit heb ik nog eens op de planken gestaan in een toen nog overvolle Jeruzalemkerk. Het was de Kerstopvoering van Jozef en Maria en men onderkende destijds al mijn horeca kwaliteiten, want ik mocht de herbergier spelen, met de legendarische oneliner: “Nee, in de herberg is geen plaats, maar jullie mogen vannacht wel in de stal slapen.”
  Jeugdsentiment, en dat van de Wiekelaar herinner ik me ook nog wel vaag.


  ⚠️ Meld

 8. UPDATE: inmiddels is er per 2012 (uit mijn hoofd. kan nog eerder zijn.) er een nieuwe gemeente erin gevestigd: Jeruzalemkerkgemeente Zwolle (voorheen Grote Kerkgemeente Zwolle) onderdeel van PGZ.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.