Speelse start van Kinderstraat in Zwolle

Zwolle – Buiten is er ruimte om te rennen en te fietsen. Je mag er schreeuwen en lawaai maken. Buiten valt altijd wel iets te beleven. Regen, sneeuw, zon en wind roepen andere gevoelens op en dagen kinderen uit tot ander spel.

“In de Kinderstraat kunnen Zwolse kinderen voortaan zorgeloos, veilig en vooral vaker buiten spelen”, aldus wethouder Nelleke Vedelaar die op woensdag 16 mei van 14.30 tot 15.30 uur een bezoek brengt aan de spelende kinderen in de eerste Kinderstraat van Zwolle, de Porporastraat in de wijk Holtenbroek. Met de Kinderstraat wil Zwolle de kinderen de gelegenheid geven om dicht bij huis veilig en vaker te kunnen spelen. De Kinderstraat bevordert de contacten tussen de bewoners jong en oud in eigen straat en buurt wat ten goede komt aan de sociale samenhang en de leefbaarheid van de Zwolse wijken. Daarnaast wil de gemeente de bewoners stimuleren om zelf actief mee te werken aan de verbetering van de verkeersveiligheid.

Kinderstraat

De naam Kinderstraat is gekozen om verwarring te voorkomen met de landelijke straatspeeldag die slechts één keer per jaar wordt gehouden. De Kinderstraat kan een aantal keren (minimaal vier keer) per jaar worden afgezet voor autoverkeer. Daarnaast is de Kinderstraat te herkennen aan de Kinderstraat-borden die gedurende deze periode in de straat worden geplaatst. Op de dagen voorafgaand aan de Kinderstraat-dag wordt de buurt herinnerd aan de afsluiting door een aanvullend bord.

Spelregels

Bewoners kunnen tijdens de Kinderstraat-dagen activiteiten organiseren. De straat kan ook alleen worden afgezet zodat de kinderen veilig kunnen spelen waarbij toezicht van twee volwassenen een vereiste is. Voor het instellen van een Kinderstraat dient een bewonerscomité een aanvraag in bij de wijkbeheerder. Nadat de toestemming is verleend, kunnen bewoners op de aangegeven dagen de straat afzetten zodat de kinderen buiten kunnen spelen. Deze dagen worden door de bewoners zelf vooraf aan de buurt kenbaar gemaakt en de gemeente plaatst een Kinderstraat bord en levert de afzethekken aan het bewonerscomité en overige hulpmiddelen zoals direct te gebruiken flyers en posters.

Mentaliteitsverandering automobilisten

De gemeente Zwolle wil op verschillende manieren de snelheid van het autoverkeer in de woonerven verlagen. De Kinderstraat is daar een onderdeel van. De proef is in de eerste plaats gehouden om kinderen -als een van de meest kwetsbare groep gebruikers van de straat- de kans te geven zorgeloos buiten te laten spelen en achter de computer vandaan te halen Dit en de kinderstraat-borden die het hele jaar blijven staan, hebben als neveneffect dat de automobilisten hun rijgedrag gaan aanpassen. De proef Kinderstraat die vorig jaar in Zwolse wijk Holtenbroek is gehouden, is succesvol afgerond.

Zwolle de Gezonde stad

Met het stimuleren van het buiten spelen, draagt de Kinderstraat ook bij aan de doelstellingen van Zwolle Gezonde Stad die zich richt op een gezonde leefstijl van kinderen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Speelse start van Kinderstraat in Zwolle”

  1. wat een ongeloofelijke onzin. Tegenwoordig wordt je als automobilist gelijkwaardig verklaart met rokers en alle andere slechte zaken in het leven. Vroeger werd mij geleerd rekening te houden en uit te kijken voor auto’s, maar alle zwakkeren in de samenleving moeten allemaal maar extra beschermd worden tegenwoordig. Ik ben er natuurlijk niet voor om maar met 80 kilometer door een woonwijk te racen, maar we slaan in dit land wel heel erg door……

  2. Oh jee Blauwe Vinger, een straat waar je niet door heen kan 😮
    Vier keer per jaar 😮
    Met genoeg uitwijk mogelijkheden 😮

    Dat dat kan in Nederland! 😮

    /sarcasme

  3. Japser, er staat trouwens minimaal 4 x per jaar, maar dat terzijde. Ik vind dit ook wel doorslaan in het beschermen van kinderen op straat. Wij moesten onze kinderen ook leren dat ze op de stoep of speelveldjes bleven en goed moesten uitkijken als ze de straat overstaken. Wat is daar tegenwoordig mis mee om kinderen eigen verantwoordelijkheid te leren in het verkeer. Daar ligt een taak voor de ouders en niet voor de gemeente. Ook is het niet de taak van de gemeente om de kinderen achter de computer weg te krijgen. Laat de gemeente ervoor zorgen dat in kinderrijke straten de vaart er goed uitgehaald wordt. Rolt er dan eens een bal over straat dan heb je niet gelijk zwaargewonde, of nog erger, overleden kinderen. Dat vind ik een taak van de gemeente, niet het afzetten van straten.

  4. Vroegah, had je minder auto’s en geen computers, of wel computers, maar veel minder mensen hadden ze en er werd minder mee gedaan. Tijden veranderen.

  5. Als er nu weinig of veel verkeer is, het blijft de verantwoording van de ouders om hun kinderen te leren dat ze niet zomaar zonder uit te kijken kunnen oversteken.

  6. mensen, mensen, kinderen zijn kinderen en een ieder weet dat kinderen niet opletten als ze spelen.
    vroeger was er geen verkeer zoals nu, vroeger waren er niet zoveel mensen zoals nu en vroeger was er niet zoveel ellende zoals nu.
    Kunnen we geen begrip opbrengen dat er door zaken zoals hiervoor beschreven kinderen minder ruimte hebben om te spelen.
    Geef ze de ruimte die ze verdienen daar ligt verantwoording voor iedereen , niet alleen de gemeente, de politie of de ouder(s) , maar voor iedereen.

Reacties zijn gesloten.