Bijna alle leerlingen slagen voor verkeersexamen

Zwolle – De 1.000 leerlingen die vorige week hebben deelgenomen aan het praktisch verkeersexamen hebben het goed gedaan. Op 18 leerlingen na zijn ze namelijk allemaal geslaagd! Twee basisscholen sprongen eruit: op basisschool De Wilgenburg en Vrije School Michaël reden alle leerlingen de route foutloos of met slechts één fout. De leerlingen die niet zijn geslaagd, mogen het volgend jaar opnieuw proberen.

Met het praktisch verkeersexamen oefenen de leerlingen het zelfstandig en veilig deelnemen aan het verkeer. Dit jaar legden de kinderen voor het eerst ook een gedeelte van het parcours af in een groep in plaats van individueel. Het is belangrijk dat leerlingen ook in een groep zelf blijven opletten en niet zomaar de voorste van de groep volgen. Daarom werd bijvoorbeeld gekeken of ze niet met zijn allen door een op rood springend stoplicht reden of met teveel naast elkaar fietsten. Fietskeuring

De examens, die plaatsvonden op 8, 9 en 11 mei, zijn ondanks wat regen, goed verlopen. Er was maar één leerling met een lekke band en twee hadden een kapotte ketting. Gelukkig werden deze problemen snel verholpen door de vrijwilligers langs de route. Alle fietsen waren een paar weken voor het examen ook gecontroleerd door de ouders aan de hand van een lijst met eisen waaraan de fiets moest voldoen. Want de kinderen moeten natuurlijk wel op een veilige fiets kunnen deelnemen aan het examen en aan het verkeer.

Partners

Het examen werd georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle en is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. @ Tim, ze zakken heus niet zomaar om kleinigheden. Zakken is zonder meer aan de orde door rood verkeerslicht rijden, geen voorrangverlenen, zonder kijken een rotonde oprijden, in een voetgangersgebied blijven fietsen, een stukje met lossehanden fietsen en meerdere keren geen richting aangeven of dat onduidelijk doen. Je ziet wel je kunt fietsende heel wat (ernstig)fout doen en dat kan niet bij een examen; dan zak je :'( !


    Maak melding

  2. Op zich ook wel terecht dat ze in dat soort gevallen hun examen niet halen. Ik vind overigens wel, dat fietsen zonder handen aan het stuur van een andere orde is dan door rood rijden of andere zaken. Maar inderdaad: met name tijdens een examen moet je dat niet doen.

    Daarnaast denk ik, dat je inderdaad het pittig moet verprutsen als basisschoolleerling om een examen niet te halen. Mensen zijn met kinderen van die leeftijd (terecht overigens!) wat voorzichtiger om ze te laten falen. Daar komt nog bij, dat er geen consequenties zijn. Lijkt me dat het de 18 leerlingen niet ineens verboden wordt om te fietsen. Als mensen te gemakkelijk zakken krijg je een situatie waarin een grote groep gezakt is en ze alsnog mogen fietsen; voor de kinderen die wel geslaagd zijn biedt het dan weinig meerwaarde om hun best te doen.


    Maak melding

Reageer