Porporastraat is de eerste Kinderstraat van Zwolle

Zwolle – Buiten is er ruimte om te rennen en te fietsen. Je mag er schreeuwen en lawaai maken. Buiten valt altijd wel iets te beleven. Regen, sneeuw, zon en wind roepen andere gevoelens op en dagen kinderen uit tot ander spel.

16-05-2012_porpora_kinderstraat_03_.jpg

“In de Kinderstraat kunnen Zwolse kinderen voortaan zorgeloos, veilig en vooral vaker buiten spelen”, aldus wethouder Nelleke Vedelaar die op woensdagmiddag een bezoek bracht aan de spelende kinderen in de eerste Kinderstraat van Zwolle, de Porporastraat in de wijk Holtenbroek. Met de Kinderstraat wil Zwolle de kinderen de gelegenheid geven om dicht bij huis veilig en vaker te kunnen spelen. De Kinderstraat bevordert de contacten tussen de bewoners jong en oud in eigen straat en buurt wat ten goede komt aan de sociale samenhang en de leefbaarheid van de Zwolse wijken. Daarnaast wil de gemeente de bewoners stimuleren om zelf actief mee te werken aan de verbetering van de verkeersveiligheid.

16-05-2012_porpora_kinderstraat_01_.jpg

16-05-2012_porpora_kinderstraat_05_.jpg

16-05-2012_porpora_kinderstraat_04_.jpg

Kinderstraat

De naam Kinderstraat is gekozen om verwarring te voorkomen met de landelijke straatspeeldag die slechts één keer per jaar wordt gehouden. De Kinderstraat kan een aantal keren (minimaal vier keer) per jaar worden afgezet voor autoverkeer. Daarnaast is de Kinderstraat te herkennen aan de Kinderstraat-borden die gedurende deze periode in de straat worden geplaatst. Op de dagen voorafgaand aan de Kinderstraat-dag wordt de buurt herinnerd aan de afsluiting door een aanvullend bord.

16-05-2012_porpora_kinderstraat_02_.jpg

Spelregels

Bewoners kunnen tijdens de Kinderstraat-dagen activiteiten organiseren. De straat kan ook alleen worden afgezet zodat de kinderen veilig kunnen spelen waarbij toezicht van twee volwassenen een vereiste is. Voor het instellen van een Kinderstraat dient een bewonerscomité een aanvraag in bij de wijkbeheerder. Nadat de toestemming is verleend, kunnen bewoners op de aangegeven dagen de straat afzetten zodat de kinderen buiten kunnen spelen. Deze dagen worden door de bewoners zelf vooraf aan de buurt kenbaar gemaakt en de gemeente plaatst een Kinderstraat bord en levert de afzethekken aan het bewonerscomité en overige hulpmiddelen zoals direct te gebruiken flyers en posters.

16-05-2012_porpora_kinderstraat_06_.jpg

Mentaliteitsverandering automobilisten

De gemeente Zwolle wil op verschillende manieren de snelheid van het autoverkeer in de woonerven verlagen. De Kinderstraat is daar een onderdeel van. De proef is in de eerste plaats gehouden om kinderen -als een van de meest kwetsbare groep gebruikers van de straat- de kans te geven zorgeloos buiten te laten spelen en achter de computer vandaan te halen Dit en de kinderstraat-borden die het hele jaar blijven staan, hebben als neveneffect dat de automobilisten hun rijgedrag gaan aanpassen. De proef Kinderstraat die vorig jaar in Zwolse wijk Holtenbroek is gehouden, is succesvol afgerond.

Zwolle de Gezonde stad

Met het stimuleren van het buiten spelen, draagt de Kinderstraat ook bij aan de doelstellingen van Zwolle Gezonde Stad die zich richt op een gezonde leefstijl van kinderen.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Geweldig initiatief! Was echt genieten om dit van dichtbij te bekijken!
  Kom maar op met al die kinderstraten…:D


  Maak melding

 2. Een kinderstraat is alleen maar een oplossing om ouders de aandacht en verantwoordelijkheden voor hun kinderen te ontnemen.
  Het is absoluut GEEN structurele oplossing om het (te) snelle rijden in een straaat/woonwijk tegen te gaan.
  Zo kom maar weer op met die reacties……..


  Maak melding

 3. Een Kinderstraat is er max. 4 x per jaar. Dit om de kinderen op een afgesloten straat veilig en gezelig bij huis te laten spelen. Goed voor de sociale contacten ook! Het is dan ook geen actie tegen te hard rijden. Je kan ook overdrijven!!


  Maak melding

 4. @Blauew vinger (bijzondere manier van spellen)

  Zo kom maar weer op met die reacties……..

  Hoezo, jij hebt een andere mening dan enkele anderen, en er zullen er zijn die het met je eens zijn.

  Fijn he dat, dit kan in Nederland. Verschillen van mening, en je kan het hier nog neer zetten ook…………


  Maak melding

Reageer