SP lanceert visie Zwolse woningmarkt

Zwolle – De fractie van de SP in de Zwolse gemeenteraad heeft een notitie uitgebracht waarin haar visie op de Zwolse woningmarkt is uitgewerkt. Volgens de partij moet er fors worden ingezet op de bouw van meer sociale huurwoningen en de renovatie van bestaande huurwoningen.

De SP is gekomen met deze notitie omdat de partij constateert dat de situatie op de Zwolse woningmarkt in een negatieve spiraal zit. Niet alleen zit de koopmarkt op slot door vooral landelijke ontwikkelingen, maar bovenal worden de wachtlijsten voor sociale huurwoningen elk jaar langer. En hiervoor ligt de oorzaak vooral bij de te beperkte ambities van gemeente en woningbouwcorporaties in het verleden en heden. In de notitie stelt de SP een aantal maatregelen voor om met name de huurmarkt te verbeteren. In de eerste plaats moet volgens de SP het sociale huurwoningenbestand met 10% worden uitgebreid, in plaats van het op peil houden zoals het gemeentebestuur en de corporaties willen. Daarnaast wil de SP een vaste regel dat een huurwoning pas gesloopt wordt als er een nieuwe woning voor in de plaats komt.

Ook wil de partij fors inzetten op verduurzaming van de bestaande huurwoningen. Volgens de SP liggen hier de beste kansen op het verbeteren van isolatie van bestaande woningen. Uit het SP-onderzoek in Dieze-Oost afgelopen maanden is duidelijk gebleken dat daar grote en structurele problemen met schimmel en tocht zijn. Door serieuze renovatie en isolatie van zulke huizen wordt de leefbaarheid fors verbeterd, gaan de energiekosten voor de bewoners omlaag en wordt het milieu gespaard.SP-raadslid Edwin Koster: ‘Met deze notitie willen we gemeentebestuur en corporaties uitdagen echt iets te doen aan de groeiende Zwolse woningnood. Wij zijn nu een stad van jarenlange wachtlijsten, tocht- en schimmelhuizen en leegstaande dure bouwkavels. Dat is onacceptabel. Het laat bovendien zien dat de prioriteiten van het stadsbestuur in het verleden al verkeerd waren. In deze crisistijd moet het roer echt om.’De SP zal het college om een reactie op de notitie vragen. Aankomende maandag bespreekt de gemeenteraad de situatie op de huurmarkt met de Zwolse woningbouwcorporaties.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. En wie moet dat betalen? Zoek eerst alle scheefhuurders maar eens op. Typisch SP; zijn er alleen om hun communistische gedachtengoed uit te dragen. Een vorm van goedkoop scoren wat veel barstens veel geld kost.


  Maak melding

 2. Nou ik heb geen zicht op de vraag hoe het financiële plaatje in elkaar zit, maar verwonder me er wel over dat er steeds weer (voormalige) huurwoningen in de openbare verkoop gaan, terwijl er lange wachtlijsten zijn voor huurwoningen ?n er al (meer dan) genoeg te koop staat. (Maar wellicht hebben de stichtingen geld nodig?)


  Maak melding

 3. …de pogingen van regering om koopmarkt vlot te trekken…hebben inmiddels ook veel geld gekost maar geen resultaat gebracht. Sterker nog voortzetten verlaging overdrachtsbelasting wordt volledig betaald uit afschaffen belastingvrije deel reiskostenvergoeding…#weten!


  Maak melding

 4. 😀 Visie op de woningmarkt….afwezig bij CDA/VVD met gedoogpartner Geert

  Afwezig (zo als het lijkt zelf NEGATIEVE effecten) bij de KunduzKneuzen……Eind mei komt ver. Eigen Huis eindelijk ook met een visie.

  PvdA heeft al een idee uiteengezet.

  Nu nog draagvlak creeeren in het Parlement. Maar eerst vakantie/reces…..het mag allemaal wel ff duren >:(>:(>:(

  Mensen: Denk na wat je stemt!


  Maak melding

 5. Neem me niet kwalijk dat ik het onderwerp (per ongeluk?) ietwat breder heb getrokken dan onze mooie stad…Direct eigenlijk nog belangrijker (als ik een Remie zou zijn): Wat een voortreffelijk aanbod in Zwolle én in onze authentieke wijken 8)


  Maak melding

 6. Nijntje dat er steeds meer huurwoningen in de verkoop gaan licht volgens mij ook dat er veel achterstallig onderhoud aan is .En veelal zijn het woningen die niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen .Met name de badkamers en keukens


  Maak melding

 7. Dick, houd nu eens op met die kritiekloze juichsessies ‘alles-is-beter-aan-de-PvdA’. De SP is in dit artikel aan bod. Reageer daar op.


  Maak melding

 8. @ Pieters, tja die ‘eisen van deze tijd’ kan ik ook niet altijd volgen. Natuurlijk wel als er sprake is van echt achterstallig onderhoud, maar ik ken ook iemand in een Zwols huurappartement die een keurig wit keukenblokje had dat vervangen werd door een soortgelijk keurig grijs keukenblokje… Gebeurde in het hele complex, kostte handen vol geld, niemand zag de vooruitgang en iedereen baalde van het ‘gedoe’ die de verbouwing met zich mee bracht.


  Maak melding

Reageer