CU: Geluidsoverlast Fusion of Dance pas na 22.00 uur

Zwolle – Zaterdag 19 mei heeft de ChristenUnie de sfeer geproefd bij Fusion of Dance. Een delegatie van de ChristenUnie fractie wilde met eigen ogen zien wat het effect is van ongeveer 10.000 feestende bezoekers bij de Wijthmenerplas voor omwonenden en natuur.

De ChristenUnie constateerde dat rondom het festivalterrein de gemeente meetapparatuur had opgesteld. Continu werd  het geluid door de gemeente gemonitord en komen de gegevens “live” binnen bij de organisatie. Aantoonbaar is vastgesteld dat zaterdagmiddag het geluid binnen de normen bleven.  Die middag werd de ChristenUnie verzekerd dat als omwonenden later deze avond klachten over het geluidsniveau hebben, bij hun huis metingen zullen plaatsvinden. De ChristenUnie constateerde dat het geluidsniveau later in de avond sterk steeg. Voor omwonenden richting het buurtschap Wijthmen was het geluid dermate hoog dat het niet aangenaam was om buiten te verblijven. Vanuit verschillende wijken (Aa-landen, Zwolle-Zuid, Assendorp en Binnenstad) ontving de ChristenUnie klachten over het geluidsniveau. In Zwolle-Zuid, Binnenstad en Assendorp kon men na 22:00 uur letterlijk de teksten van de songs verstaan. Zoals afgesproken stopte de overlast van het geluid om 24:00 uur.

Natuur

In het gebied rondom de Wythmenerplas heeft de ChristenUnie “veldwerk” verricht. De delegatie van de ChristenUnie kwam bij een sperwernest in het gebied, medewerkers van Tauw tegen, met geluidsapparatuur. Zij verrichten tijdens het festival metingen bij vogelnesten. Bij twee nesten (Sperwer en Buizerd), waar kansen op overlast zijn, werd duidelijk dat er vanmiddag niks aan de hand was. De vogels bleven broeden en voedsel aanslepen naar het nest. De organisatie van Fusion of Dance bevestigde later aan de ChristenUnie dat het ministerie later die avond metingen zullen verrichten.

Organisatie

De delegatie van de ChristenUnie was onder de indruk van de organisatie van het festival. Het oogde professioneel met ongeveer 700 medewerkers die druk waren met beveiliging, logistiek, controle op drugs en EHBO.

Politie

De ChristenUnie heeft verder gesproken met een vertegenwoordiger van de politie en de veiligheidscoördinator van de gemeente Zwolle. Zij waren tevreden over de organisatie en de locatie. De delegatie werd wel bepaald bij een opmerking door de politie dat door toenemende evenement de politie-inzet onder druk staat en dit rechtstreeks de inzet in wijken negatief beïnvloed.

Oordeel

De ChristenUnie is onder de indruk van alle inzet door de organisatie van Fusion of Dance, gemeente Zwolle en Politie IJsselland. De inzet om de overlast veroorzaakt door geluid voor omwonenden en natuur tot een minimum te beperken wordt door de ChristenUnie gewaardeerd. Actieve inzet en duidelijke handhaving is voor de ChristenUnie een belangrijke voorwaarde om ruimte te geven aan grootschalige evenementen als Fusion of Dance. De ChristenUnie is kritisch over het geluid in de avonduren. Zeker na 22:00 uur lijkt het erop dat het geluidsniveau boven de afgesproken normen zijn geweest. De ChristenUnie zal deze constateringen aan de orde stellen en uitzoeken hoe ‘s avonds door de gemeente Zwolle is gehandhaafd.

Afbouw

De komende dagen zal de ChristenUnie de afbouw van Fusion of Dance blijven volgen.

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Zeker na 22:00 uur lijkt het erop dat het geluidsniveau boven de afgesproken normen zijn geweest.

  Is er na 22.00 uur niet meer gemeten dan?

  De ChristenUnie constateerde dat rondom het festivalterrein de gemeente meetapparatuur had opgesteld. Continu werd het geluid door de gemeente gemonitord en komen de gegevens ⤽live⤝ binnen bij de organisatie. Aantoonbaar is vastgesteld dat zaterdagmiddag het geluid binnen de normen bleven. Die middag werd de ChristenUnie verzekerd dat als omwonenden later deze avond klachten over het geluidsniveau hebben, bij hun huis metingen zullen

  Nou dan is toch ook aan te tonen hoe het s’avonds was.


  Maak melding

 2. En CU, wat heeft de inspectie opgeleverd wat plezier van de bezoekers betreft? Waren zij tevreden over het gebodene? Is dat ook gemeten of worden daar raadsvragen over gesteld?


  Maak melding

 3. Inderdaad inspectie!! Maar wel een beter verslag dan GL en D66. Je kan overigens goed merklen dat er meegelezen wordt op Weblog Zwole. De klachten worden zo vanuit hier geciteerd 😉


  Maak melding

 4. Ik woon in Stadshagen en ik kon het na 22:00 zelfs hier horen. Verder geen probleem hoor, er moet toch ook nog wel iets kunnen tegenwoordig?


  Maak melding

 5. Ook in de Tolhuislanden achter de Hessenpoort was na 22.00 uur de muziek en als afsluiting het vuurwerk zeer goed hoorbaar!


  Maak melding

 6. Ja het was te horen, maar de overlast duurde maar tot 00.00 uur, wat een goede oplossing is: Eerder beginnen en op tijd eindigen. En we kunnen allemaal wel zeuren over de CU, maar toch prima dat ze zelf gaan kijken, anders moeten ze het juist alleen maar hebben van wat ze te oren komt….


  Maak melding

 7. Toch bijzonder dat er in de latere uurtjes meer geluidsoverlast is waargenomen. De stage waar ik de hele dag stond (megabass) was het geluid vanaf een uurtje of 8 juist veel zachter dan ’s middags. Er scheen iets mis te zijn met de geluidsinstallatie.

  Waarschijnlijk is de volume knop bij lipgloss iets verder open gezet.

  Ik woon zelf in Ittersummerbroek maar mijn ouders hebben de gehele dag niks gehoord, tot een uurtje of 9. Toen hoorden ze pas een keer muziek. Dit is al die jaren al zo geweest, dus soms vraag ik me wel eens af of de klachten niet een beetje overdreven zijn.

  Overigens vind ik dit van de CU een prima oplossing. Zelf in levende lijve kijken wat er speelt en plaats van achteraf schijnheilig te gaan mekkeren (zie D66 en GL)  Maak melding

 8. CU opzouten, jullie horen dan al in bed te liggen, anders ben je op zondag te laat in de kerk !! Is het orgelgejammer ook gedempt ?


  Maak melding

 9. jongejonge, wat een gezeur over het geluid.
  Ja ik kon het ook horen in de margriethaven, maar vond het totaal niet storend, ik vind het juist een teken dat er nog eens wat gezelligs gebeurt in zwolle.  Maak melding

 10. Bericht door Ren, op 20 mei 2012 om 16:56
  CU opzouten, jullie horen dan al in bed te liggen, anders ben je op zondag te laat in de kerk !! Is het orgelgejammer ook gedempt ?

  ik heb niets tegen fusion of dance en/ of CU
  maar ik vind dit wel een beetje een zielige opmerking  Maak melding

 11. Jongens jongens, we wonen in de hoofdstad van Overijssel daar kan je toch af en toe wat feesten verwachten? Een beetje muziek van buiten een paar keer per jaar, waar hebben we het over zeg, gun de ander ook eens wat plezier en ga niet lopen miepen over een beetje geluid wat je buiten hoort. Racende auto’s over straat, schreeuwende kinderen, geblaf van honden, het hoort er allemaal bij in zo’n grote stad.


  Maak melding

 12. Is dit een bevredigend resultaat van het “sfeerproeven” door de CU-delegatie. 😀

  Maar is na 22:00 heftig genoeg om je druk over te maken?
  Wat is de norm?
  Slechts enkele wijken, dus?
  Is die 2 uur (tot middernacht) onoverkomelijk?
  Gaan er meer en vaker van dit soort speurtochten plaatsvinden? Selectief?
  Is dit puur om de stemmers te bedienen of kunnen we toestanden verwachten als jaren geleden bij de IJsselhallen (deze muziek is fout; je moet di verhaal eens horen!)?
  Toch niet iets dergelijks?
  Komt John v.B. niet weer op WLZ?

  Of…is er een concept-strategisch gemeenteraadsbewerkingsplan?

  Gelukkig is het weer geweldig verlopen, lees tenminste (nog?) geen wanklank. O.k. “een nootje” klinkt te lang door, sterft gelukkig al snel weg, voordat men er écht last van kan hebben. In mijn bescheiden beleving.


  Maak melding

 13. Complimenten aan de CU! Goed bezig om zelf te gaan kijken in plaats van direct commentaar geven zonder er bij te zijn geweest. Nu weten ze in ieder geval wel waar ze over praten (als het er mee eens bent of niet, dat is een ander verhaal).

  Al met al een behoorlijk positief / objectief verslag volgens mij.


  Maak melding

 14. Wat vind je een beter woord Eric “sfeer proeven” of “inspecteren”?

  Vind jij “na 22:00” heftig genoeg om je druk over te maken?
  Druk over te maken achter het handje
  En Druk over te maken in de raad?


  Maak melding

 15. Als de CU gaat aankondigen, beoordelen, wegen en een (toch positief) verslag uitbrengt kan je niet meer spreken over ‘sfeer proeven’ lijkt mij.


  Maak melding

 16. Lekker denigrerend hier allemaal, maar in de afgelopen weken was het achtereenvolgens koninginnenacht, BFO, en nou dit weer. Er werd door veel mensen in de hele stad overlast ervaren, ik had twee huilende kinderen die wakker werden van de muziek, lekker. Vervolgens mag je tot tegen de ochtend weer genieten van schreeuwende en slopende festivalgangers, maar dat moet allemaal kunnen, nietwaar, zolang jullie je feestje maar kunnen vieren.


  Maak melding

 17. De opmerking, dat de verkiezingen er weer aankomen is wel waar in dit geval. Van de CU hebben we het hele jaar niets gehoord, en nu gaan ze ergens een kwestie van maken. Is geen toeval. Bedenkelijk!


  Maak melding

 18. Aha dat kwam door een storing. Wij vroegen ons al af of er iets mis was met het geluid!

  Was wederom voor de vierde keer een heerlijk feestje! :D:D


  Maak melding

 19. Ik vind het maar slap gezeik . 22:00 wie gaat er nou op zaterdag om 10 uur klagen pffffffffff. Typisch Zwols dat gezeik.

  Volgend jaar gewoon weer Fusion of Dance en dan mag het geluid nog wel wat harder 8)


  Maak melding

 20. Ik dacht eerst om 22.45 uur wat blijft die bus lang bij ons voor de deur staan in de AA-Landen, bleek het later muziek te zijn 🙂


  Maak melding

 21. Mooi Mariane

  Bericht door mariane, op 20 mei 2012 om 17:49

  Als de CU gaat aankondigen, beoordelen, wegen en een (toch positief) verslag uitbrengt kan je niet meer spreken over ‘sfeer proeven’ lijkt mij.  Maak melding

 22. Ach het is maar 1 keer per jaar dus dat moet kunnen! , klagers altijd

  14 april was hardshock festival. Dus dat is al nummer 2 in ongeveeer een maand tijd. Als het nou goeie muziek was…


  Maak melding

 23. Zulke feesten moet je gewoon buiten het broedseizoen houden, althans als het gaat over dier- en vogelrijke omgevingen zoals de Wijthmenerplas of Agnietenplas.
  Zorg dat je verstoring van weerloze dieren voorkomt, heb daar gevoel en begrip voor.
  Genoeg alternatieve ruimte en terreinen in en rondom Zwolle.
  De feesten torpederen is helemaal niet aan de orde, tuurlijk mogen dit soort feesten, maar denk even verstandig met mekaar na over het juiste moment en de juiste locatie. That’s all. 😉


  Maak melding

 24. Zulke feesten moet je gewoon buiten het broedseizoen houden, althans als het gaat over dier- en vogelrijke omgevingen zoals de Wijthmenerplas of Agnietenplas.
  Zorg dat je verstoring van weerloze dieren voorkomt, heb daar gevoel en begrip voor.

  Dacht je nou echt dat die beesten zich daar wat van aan trekken. Bovendien is het een recreatieplas en met mooi weer zit half Zwolle daar (met de radio/ipod)

  Genoeg alternatieve ruimte en terreinen in en rondom Zwolle

  Zoals?


  Maak melding

 25. CU gewoon goed bezig,altijd overal aanwezig als het maar even kan en bekwame raadsleden,mag ook wel eens gezegd worden al ben je het niet altijd met elkaar eens


  Maak melding

 26. Ik zie het hier maar ook in andere topics. Mensen die suggestief vragen of die dieren zich werkelijk wat aantrekken van die herrie.

  Ik ben geen hondeneigenaar en geen katteneigenaar maar als ik die 2 partijen mag geloven, is het met de herrie van oud en nieuw (vuurwerk) weldegelijk dat die dieren zich er wat van aantrekken. Waarom zouden andere dieren dat niet doen?


  Maak melding

 27. WF, ze moeten gewoon volgens de geldende gedragscode én Europese richtlijnen werken. Dan gaat het om aspecten als `zorgvuldig handelen?, Zorgplicht, Bestendig beheer en onderhoud, Zorgvuldig handelen. Je kunt heel veel van de overheid zeggen (doe ik ook vaak) maar dit soort zaken hebben ze vaak wel voor elkaar.

  Wat dacht je wat er gebeurd als een overheid een boete krijgt voor het niet naleven van de richtlijnen? Juist dan heeft die overheidsinstantie het in de ogen van de mensen 3-dubbel zo hard gedaan! `Lekker stel daar! En wij ons maar scheel betalen, kunnen we nog meebetalen aan die boete ook!` Alle media ruiken ineens bloed…..


  Maak melding

 28. @WFvN Mijn kat kijkt wel even op als het vlak voor de deur gebeurt en zit van 0:00 tot 1:00 wel wat verder van het raam. Maar als het een meter of 25 verderop gebeurt, reageert ze totaal niet.


  Maak melding

 29. Tja, ik ken katten en honden niet maar lees WLZ er maar eens op na; genoeg baasjes/bazinnetjes die wel met opgefokte en gestreste dieren thuis schijnen te zitten.


  Maak melding

 30. Als één dergelijk feestje in het jaar al niet eens meer kan; het is tot 0:00; niet tot 5:00 hoor.
  Echte rust vind je in de dorpen rondom Zwolle genoeg…


  Maak melding

 31. Klopt wel, maar dat komt voornamelijk omdat het weken en dichtbij gebeurt. Een half uurtje siervuurwerk is heel wat anders.


  Maak melding

Reageer