Gerrit Jansen exposeert in Cultuurhuis Stadshagen

In het Cultuurhuis Stadshagen zijn van 1 juni tot en met 14 juli schilderijen van Gerrit Jansen te zien. Een blik op de 24 te exposeren werken maakt direct duidelijk dat de Zwollenaar het consensisme aanhangt, de stroming die populair werd door Ton Schulten uit Ootmarsum. ‘Maar ik heb daar wel een eigen draai aan proberen te geven’, merkt Jansen op.

Zo laten veel van zijn ‘mozaïekschilderijen’  duidelijk herkenbare, vaak Zwolse situaties zien. Daarbij komt nóg een ‘handelsmerk’. Op elk schilderij staat een fietsje afgebeeld. Prominent tegen een huis, half verstopt achter een boom of op de standaard in het gras. Die extra ‘handtekening’ heeft te maken met een andere hobby van Gerrit Jansen, ‘want wordt het een beetje mooi weer dan ben ik niet achter de schildersezel te vinden, maar trek ik erop uit op de fiets.’

Gerrit Jansen (62) begon als scholier met schilderen. Dat leverde de meer traditionele landschapjes op. Hij ging op les bij Stien Eelsingh en Piet Zwiers. Na de opleiding decoreren en etaleren in Almelo ging Gerrit Jansen als etaleur aan de slag. Huwelijk, de komst van kinderen, een verblijf van enkele jaren in Haarlem en wisselingen in werkkring drongen het schilderen vervolgens tientallen jaren naar de achtergrond. Eerst nadat hij met vervroegd pensioen was gegaan, pakte Gerrit Jansen na het zien van een schilderij van Schulten de draad weer op. Zelf tevreden over de eerste resultaten na die herstart, betekenden ook de positieve reacties van anderen op zijn kleurrijke schilderijen werk een enorme stimulans. Binnen anderhalf jaar is nu zijn eerste expositie een feit.

Het Cultuurhuis Stadshagen aan de Werkerlaan 1 is geopend van maandag tot en met zaterdag. Op werkdagen van ’s morgens vroeg tot later op de avond; op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Artikel delen:

Reageer