“Niet alle maatregelen genomen bij Fusion of Dance”

Zwolle – De Roofvogel- en Uilenwerkgroep blijft met een flinke kater zitten nadat twee van de drie muziek – en dansevenementen hebben plaatsgevonden bij de Wijthmenerplas in Zwolle.

fod_1_-_kopie.jpg

Coördinator Jan van Dijk: "Wij hebben al eerder gesteld op zich niets tegen de evenementen te hebben maar wel grote problemen te hebben met de planning hiervan, namelijk in het broedseizoen. Van alle andere vogelsoorten die op en rond het terrein broeden hebben wij geen concrete gegevens dus kunnen niet beoordelen of die wel of niet zijn verstoord tijdens Hardshock. Wij hebben wel gegevens van de roofvogels (buizerds en sperwers) die op en rond het terrein broeden. Het organiserend bedrijf was verplicht een adviesbureau in te huren om een Flora en Fauna onderzoek uit te voeren en te adviseren t.a.v. maatregelen om verstoring te voorkomen. Als Roofvogelwerkgroep hebben wij een verzoek ingediend bij Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ons advies was de evenementen niet plaats te laten vinden in het broedseizoen maar te verschuiven naar een later tijdstip. Dienst Regelingen wilde niet zover gaan om de evenementen te verbieden maar stelde wel restricties t.a.v. de Flora en Fauna-wet. Zo moesten de bekende broedplaatsen van roofvogels met rust gelaten worden."

Brief Roofvogelwerkgroep:

Tijdens het festival in april constateerden wij al dat de broedende vogels deze rust niet werd gegund. Gelukkig konden op dat moment in overleg met de organisatie maatregelen worden getroffen waardoor de situatie enigszins beter werd. Wat later pas bleek is dat sperwers werden verstoord in hun broedterritorium. Naar aanleiding van de problemen bij het festival in april en ons hernieuwd bezwaar tegen het doorgaan van Fusion of Dance op 19 mei heeft Dienst Regelingen de organisatie bestuursrechtelijke handhaving opgelegd, met name om de problemen rond de roofvogelnesten van april te voorkomen.

Tijdens Fusion of Dance was het frustrerend te constateren dat men niet alle opgelegde maatregelen had genomen. Positief was dat nu de broedbosjes waren afgeschermd met hekken en het buizerdnest was aan de zijde van het parkeerterrein voldoende beschermd. Maar de weg langs het buizerdnest werd gebruikt door iedereen die vond dat hij hier langs moest! Geen afzetting of iemand die hier toezicht op hield, terwijl er uitdrukkelijk in de maatregelen van Dienst Regelingen vermeld stond dat deze weg allen voor calamiteiten gebruik mocht worden!

Gelukkig konden we met de chef van de politie, die de brief van Dienst Regelingen niet kende, alsnog goede afspraken over het gebruik van deze weg maken.

De buizerd heeft jongen heeft van een week of drie oud. De jonge vogels zijn voor hun voedsel nog volkomen afhankelijk van hun ouders en krijgen zo om de twee a drie uren iets te eten. Ze zijn nog te jong om zelf prooi aan stukken te trekken dus dat doen de ouders. Voor een voedering hebben de vogels 15 a 20 minuten rust nodig. Bij ieder passerend voertuig vliegen de ouders van het nest dus als daar regelmatig auto’s rijden krijgen de jongen te weinig te eten.En dan is op de dag van het evenement eindelijk alles goed geregeld, maar de dag er na was alle controle weg en maakten de afbouwploegen weer driftig gebruik van deze weg….

En letterlijk als klap op de vuurpijl barst er een gigantisch vuurwerk los dat mogelijk in de hele gemeente te horen was. Een voorwaarde van Dienst Regelingen was dat alleen consumentenvuurwerk gebruikt mocht worden en geen professioneel vuurwerk. Als dit consumentenvuurwerk was en beschikbaar is voor consumenten aan het eind van dit jaar dan wacht Nederland met oud en nieuw de “oerknal”……

Wij zullen over alle overtredingen van de Flora en Faunawet melding doen bij Dienst Regelingen.Jammer dat het zo moet. Volgens ons ligt de sleutel ligt bij het bestuur van de Gemeente Zwolle die niet moet willen dat grootschalige evenementen in de broedtijd plaats mogen vinden op zulke fraaie en groene gebieden in Zwolle.

Enkele tips van de groep:

– Houd dergelijke evenementen niet op “groene” gebieden in het broedseizoen

– Laat een onafhankelijk adviesbureau de F&F-toets uit voeren. Wij en enkele deskundigen zijn het er in dit geval over eens dat “wie betaald bepaald” en “de slager die zijn eigen vlees keurt” hier mogelijk opgeld doet

– Betere communicatie tussen organisatie en hulpdiensten

– Misschien zijn er betere gebieden in de gemeente, zoals de Hessenpoort, om in deze tijd dit soort evenementen te houden

– Blijf dit soort evenementen houden, want onze jeugd heeft hier recht op

Artikel delen:
Reacties 49
 1. 6e of 7e topic? Moet erg lachen om de Flora- en Faunawet….die er (voor het eerst op WLZ) bij wordt gehaald. Daar weet ik toevallig e.e.a. van. Wat is niet nageleefd, de gedachtscode? Oh, ze vertrouwen de toets niet? MOET meer geld kosten: onafhankelijk bureau……wel een beetje jammer dit……terwijl er nixxx is gebeurd en de mensen (hier leesbaar) hebben genoten. Waar een grote (provinciehoofdstad) klein in kan zijn >:(>:(>:(


  Maak melding

 2. Meneer van Dijk kan tijdens Fusion van een knipoog van de buizerd een hele nacht niet slapen, maar hij begrijpt die knipoog totaal verkeerd 😛


  Maak melding

 3. 😮 Wat een kerel zonder kl…n als ie niet eens een knipoog begrijpt.
  En wat een zielige mensen die geen genietende mensen om zich heen lijkten te kunnen verdragen.

  @ de jaloersen onder ons: sterkte met je handicap!


  Maak melding

 4. De functie spellingscontrole is bij de auteur duidelijk niet bekend.

  Het organiserend bedrijf was verplicht een adviesbureau in te huren om een Flora en Fauna onderzoek uit te voeren en te adviseren t.a.v. maatregelen om verstoring te voorkomen

  Laat een onafhankelijk adviesbureau de F&F-toets uit voeren. Wij en enkele deskundigen zijn het er in dit geval over eens dat ⤽wie betaald bepaald⤝ en ⤽de slager die zijn eigen vlees keurt⤝ hier mogelijk opgeld doet

  Bijzonder, eerst wordt de organisator verplicht een adviesbureau in te schakelen. En vervolgens is die niet goed genoeg.

  Maar waar hebben we het in godsnaam over? Die beesten zitten toch nog gewoon op hun nest? Als ze ter plekke dood neer zouden vallen was het een ander verhaal geweest.


  Maak melding

 5. Mis nog de evaluatie van de regionale insectenbond en de stuurgroep die er op toeziet dat de grassprieten niet in hun groei worden verstoord. Wat een gajnk zeg! Schande dat weblogZwolle hier zoveel aandacht aan schenkt. Lekker negeren dit en focussen op NIEUWS uit Zwolle!


  Maak melding

 6. Hahaha! Die gasten zeuren over de vogels tijdens een evenement, en plaatsen vervolgens een mollenklem in hun tuin. Ga toch weg


  Maak melding

 7. Inderdaad is spelling niet de sterkste kant:

  wie betaald bepaald

  Die buizerd zit er al wat jaartjes en is na de afgelopen drie(!) edities van FoD ook niet weggevlogen… De meerkoetjes en eendjes op de plas trekken zich al helemaal niets aan van alle herrie….

  Dieren in de vrije natuur laten zich niet zo snel wegjagen, geloof ik. De konijntjes zitten er ook nog steeds! 🙂

  Verder valt het me op dat iedereen rept over een natuurgebied, maar daar heeft de gemeente dan wel een enorme parkeerplaats, een snackbar, fietspaden en WC’s neergezet voor recreanten (!!!). Dat is dan toch ook verstoring?

  Ow ja, haal dan meteen de zendmast op de Marslanden en de electriciteitsmasten weg, voordat daar vogeltjes tegenaan vliegen!


  Maak melding

 8. Je kan wel merken dat de meesten hier Jan van Dijk niet persoonlijk kennen. Hij is socialer dan jij, Dick, ooit zou kunnen worden! En dat terwijl jij jezelf al zo sociaal over laat komen.

  Ff voor de duidelijheid, ik heb niks met vogels of wat voor een dieren dan ook maar ik heb ook niks met of tegen feesten op de Wijthemerplas of in het park of waar dan ook.

  Leven en laten leven! Zoals Jan aangeeft:

  – Blijf dit soort evenementen houden, want onze jeugd heeft hier recht op  Maak melding

 9. Wat een gezeik om niets weer zeg. Die beesten zitten er allemaal nog. Er is er geen een dood gegaan of wat dan ook. Als het lekker weer is zitten er toch al mensen bij de wythmener plas. En die letten ook echt niet op nestjes in bosjes oid, maar dan loopt er niemand te klagen


  Maak melding

 10. Ik vind dit best een redelijk stuk. De heer Van Dijk probeert beide belangen met elkaar te verzoenen: niet het festival afwijzen, maar zorgdragen voor goede maatregelen om de broedende vogels te beschermen. Lijkt me niet teveel gevraagd en ook heel goed te organiseren.


  Maak melding

 11. snap het probleem niet, heb toch een groot aantal buizerts voorbij zien komen.

  @Dame, goed te organiseren? Gewoon even de datum verleggen omdat dit een enkele vogel dan misschien even niet lekker in zijn vel zit? Dit is een festival waar 20000 man op af komt. Organisatorisch ben je hier een jaar mee bezig. En naast Jan de Buizerd is er ook nog de CU en alle partijen die nog even willen scoren voor de verkiezingen. Als er met alle partijen rekening gehouden moet worden dan zou het festival niet eens van de grond kunnen komen.
  Laat de organisatie een geldbedrag storten op een buizerdkwekerij en dan kan die elders in Nederland weer een paar vogels loslaten. win-win situatie lijkt mij. In iedergeval een stuk reeeler dan een hek en een bewaker bij het hek…


  Maak melding

 12. Dame, wat vind jij van 6 of 7 fusion-topics. Met een negatief-overkomende inhoud….Terwijl het allemaal uitstekend verlopen is, lees ik? Zou jij je in kunnen leven in een bezoeker die hiermee daags na het FEEST geconfronteerd wordt?


  Maak melding

 13. Meneer van Dijk maakt nou niet echt bepaald een goede indruk nav bovenstaand stuk.. Totaal niet bergumenteerd, een hoop bla bla.. Waarom wordt er niets vermeld over de schade bij roofvogels van de vorige Fusions? Hoeveel zijn er doodgegaan door Hardshock in april? Als hij zo zeker van zijn zaak is neem ik toch aan dat hij ook zorgt dat hij de feiten op een rijtje heeft? En het vuurwerk? Daar trekt hij ook zijn conclusies over, maar waar blijven de argumenten? heeft ie de potten gecheckt? Het vuurwerk kan wel degelijk consumentenvuurwerk zijn geweest, dat bestaat niet louter uit sterretjes en vlindertjes.

  En oh ja, een ‘onafhankelijk’ onderzoek.. hij had zelf ook een bureau kunnen inschakelen, zeker als je zo begaan bent met de vogeltjes… Waarom lees ik hier niets over? beetje sneu dat je achteraf gaat lopen klagen over de mate van onafhankelijkheid, de uitkomst ervan was zeker niet als gehoopt…

  Maar bij deze wel een dikke pluim voor de organisatie die ten eerste een superfeest hebben neergezet, en daarnaast naar verluid veel maatregelen hebben genomen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, voor zowel mens als dier… Ik heb, en met mij duizenden anderen, een topdag gehad.


  Maak melding

 14. Doel bereikt dus: topdag gehad! Ben ook tegen wollig taalgebruik en voor niet zeggen/schrijven wat je bedoelt. Maar dat ben ik al te lang om nog hoop op verbetering te houden, Soepie. Bovendien is vandaag ook weer een veel te mooie dag om er lang bij stil te staan.


  Maak melding

 15. Vergelijkbaar met de oerknal. Dat is wel heel erg overdreven 😀 Zelfs de op het moment grootst mogelijke ‘ontploffing’ in het universum, een hypernova, is als als een rotje in vergelijking met miljoenen kernbommen ten opzichte van de oerknal. En dan is een hypernova zelf het ontploffen van een ster minstens 100x zo groot als onze zon.

  Volgens deze meneer is met dit vuurwerk in Nederland een ontploffing te veroorzaken vergelijkbaar met het laten ontploffen van minstens een miljard-miljard-miljard-miljard-miljard-kernbommen. (dat is een 1 met 45 nullen). Overdrijven is een kunst zeg maar 😀


  Maak melding

 16. Ondanks alle goede bedoelingen en afspraken houden de organisatoren zich niet, netvals in april, aan gemaakte afspraken. Schijt aan de gemeente en regels de vergunning is binnen dus geld verdienen. Ook de politiek is niet thuis. Zij maakt zich alleen druk om twee nestkastjes maar is doof voor de kritische geluiden van omwonenden. Ook zij zijn blijkbaar te lang op het evenement aanwezig geweest. Een grote hypocriete bende die gaat voor het scoren en verrijken van de eigen CV. Afschaffen die politieke laag>:(


  Maak melding

 17. De organisatie heeft zich aan alle afspraken gehouden welke met de gemeente zijn gemaakt, ze hebben een bureau ingeschakeld voor onderzoek, er is de hele dag controle geweest op de Db?s en deze is zo goed als niet overschreden, windrichting kunnen zij helaas niet regelen..

  En het betrof overigens uitsluitend consumentenvuurwerk, zoals de vergunning welke zij hadden toestond! Wat een flater voor deze meneer….

  En ondertussen geniet ik inderdaad heerlijk van deze mooie dag Dick, hopelijk jij ook:)


  Maak melding

 18. @Klaas2: je verhaal presenteer je als feitelijkheden, terwijl het puur je mening reflecteert (wat overigens je goed recht is om een mening te uiten). Het zou je sieren om het dan ook als een mening te brengen, in plaats van het als feiten in de onderbuik van anderen te stoppen.


  Maak melding

 19. 1steJohn, ik doelde niet op verplaatsing van de datum en locatie. Wat ik lees is dat de broedplaats zowel op de avond zelf als de volgende dag afgeschermd kan worden. Dat moet toch te organiseren zijn. Met respect voor de twee belangen (leuk feest en vogelbroed) kom je een heel eind. Waarom in tegenstellingen denken?


  Maak melding

 20. Dick 10.38 Wat bedoel je? Ik heb veel topics gelezen. De meeste postings waren pro-feest. Ook die van mij. Ik vind twee tot vijfmaal per jaar overlast voor mensen best te verteren. Leven en laten leven. Maar waarom de vogels niet beschermen als dat best inpasbaar is? En waarom de redelijke vraag van de heer Van Dijk flauw afdoen? Het is toch veel nuttiger om met elkaar een oplossing te bedenken waar iedereen tevreden mee is?


  Maak melding

 21. @ Dame, wat ik bedoel? Zwaar overdreven 7 topics over een in alle opzichten bijzonder geslaagd evenement! Beetje jammer dat het merendeel van de Kunduzcoalitie zich over de ruggen van “FoD” meent te moeten profileren ook.


  Maak melding

 22. @Dame, er waren wel degelijk maatregelen genomen en afschermingen geplaatst, naar aanleiding van een onderzoek door een onderzoeksbureau, welke is geaccepteerd door de gemeente, anders was er lijkt mij geen vergunning afgegeven…

  @vdberg, ik hoop dat de organisatie de mond nog gegund zal worden, deze kan uiteraard meer duidelijkheid verschaffen.. en uiteraard heeft de gemeente hier het grootste aandeel in (En dan bedoel ik niet die pipo’s van d66 en Groenlinks die zich uit het niets vuurwerkexperts wanen… ) , deze heeft een controlerende rol, mbt de Db’s, vuurwerk én vogeltjes.. Ik ga er van uit dat dit niet nagelaten is en dat we dus vast nog wel meer horen hierover.


  Maak melding

 23. Ach, dat valt me wel vaker op dat er meerdere topics zijn die vanuit diverse invalshoeken over hetzelfde gaan. Wel verwarrend, maar het stoort me niet echt.


  Maak melding

 24. Soepie, dat schreef de heer Van Dijk al, maar ook dat niet álle maatregelen zijn genomen, mn de afsluiting van betreffende weg op de avond zelf en de dag erna. Is dat een probleem?


  Maak melding

 25. @Natascha, op 20 mei 2012 om 18:48
  “Je kan wel merken dat de meesten hier Jan van Dijk niet persoonlijk kennen. Hij is socialer dan jij, Dick, ooit zou kunnen worden! En dat terwijl jij jezelf al zo sociaal over laat komen”

  Amen! Wij kennen Jan vanuit de roofvogelwerkgroep Zwolle. Prima kerel; altijd bereid om alle aspecten bij zo’n onderwerp te belichten en mee te wegen. En in goed overleg is veel mogelijk!;)


  Maak melding

 26. Blij dat Fusion of Dance zo succesvol is geweest. Ik woon in Zwolle Zuid maar ervoer het geluid niet als overlast. Leuk dat er zoveel mensen plezier aan hebben gehad.
  Ik vind overigens wel dat Fusion of Dance buitensporig veel aandacht heeft gekregen op Weblog Zwolle (snel geteld wel 8x een item hierover). Goed evenement waar aandacht voor is maar er is vast ook nog wel “ander” nieuws. Of is “Zwolle” zo saai?! Ik vind in ieder geval van niet.


  Maak melding

 27. @Marion; het aantal topics komt denk ik door de klachten die er ook zijn. Je kunt een item ook groot maken zeg maar. Laten wij het ook relativeren; er wordt geklaagd over geluidoverlast en vogelbroedplaatsen. Dat is een luxe. In Syrie is ook geluidoverlast en niet door consumentenvuurwerk. Maar dat zal geen hond interesseren want dat horen ze in Zwolle niet….


  Maak melding

 28. Je kan het ook zo zien Marion; nergens anders dan op Weblog Zwolle was er maximale informatie over Fusion of Dancde, heeft WLZ de mooiste foto’s en video’s en de beste discussies van de stad. ZO!


  Maak melding

 29. Soepie 10.43 had je je kennis nog “naar verluid”. Later spreek je alsof je een van de organisatoren bent. Dat verhaal van de vergunning klinkt leuk, maar klopt niet. In de vergunning staan de voorwaarden voor het evenement, de heer Van Dijk spreekt over gebrekkige handhaving. Ik kan dat niet controleren, maar weet niet waarom zijn verhaal ” blabla” is en het jouwe niet. Flauw om te zeggen dat hijzelf een onafhankelijk bureau moet inschakelen. Met roofvogelbeschermig wordt geen geld verdiend itt FoD. Nog flauwer om over “vogeltjes” te spreken. Geeft wel een mooi inzicht hoe je denkt over het belang van bescherming van roofvogels. Voor de goede orde: ik ben niet tegen FoD op die dag en plek, maar wees aub respectvol naar de dagelijkse bewoners van het gebied. Een beetje meer redelijkheid kan veel oplossen. Er zijn verschillende belangen in het geding. Wanneer alle partijen daarvoor respect hebben en serieus bereid zijn het gesprek aan te gaan, moet er toch een goed compromis te bedenken zijn.


  Maak melding

 30. @ Dame

  Helemaal correct.. In tegenstelling tot de heer van Dijk, wil ik wel eerst zeker weten of ik de feiten op een rijtje heb (zelfs terwijl ik degelijk vuurwerk wel herken als consumentenvuurwerk), dus ik heb gistermiddag contact gehad met meerdere partijen, waaronder de organisatie. Ook met betrekking tot de vergunning én de handhaving weet ik in ieder geval waar ik het over heb, eerst onderzoeken voordat je wat roept.. in alle redelijkheid toch?

  En is het nu flauw dat ik van mening ben dat meneer maar zelf een bureau inschakeld op het moment dat de uitkomst ervan op tafel ligt en deze hem niet aanstaat? mag je vinden, ik ben van mening dat het makkelijk roepen is zo, wel verwachten dat de organisatie de duizenden euro’s voor zo’n onderzoek betalen (welke zij ook heel netjes hebben opgepakt overigens), en dan achteraf gaan roepen dat het niet onafhankelijk is (waar blijkt dit uit?).. Het geeft mij in ieder geval het idee dat de organisatie tot een compromis heeft proberen te komen, maar dat dit door andere partijen gewoonweg onmogelijk wordt gemaakt…

  En ach, dat jij denkt te weten hoe ik denk over het belang van bescherming van roofvogels of over de mate van respect wat ik heb tov de bewoners, knap van je dat je dat uit zo’n stukje tekst kan concluderen… zegt inderdaad alles over JOUW inzicht.. :P..


  Maak melding

 31. Pluim voor de organisatie van FOD! Niet alleen een heerlijk feest neergezet, maar ook alles uit de kast gehaald om te voldoen aan alle voorwaarden. De vogels zijn allemaal oke, het vuurwerk voldeed en was exact hetzelfde als vorig jaar. Erg jammer dat het voor sommige partijen nooit goed genoeg zal zijn en er verschillende geluiden blijven met als doel dit geweldige feest te saboteren, dat is de enige conclusie die ik kan trekken na alle maatregelen die er zijn genomen en nav bovenstaand artikel.

  Alhoewel ik me het zeer goed kan voorstellen dat de lol er wel van af is om zo’n evenement neer te zetten met dit gezanik van bijvoorbeeld de heer van Dijk, hoop ik dat de organisatie er geen punt achter zal zetten zoals in het artikel van de Stentor vandaag gesuggereerd wordt.


  Maak melding

 32. Inderdaad Sabine, het was een groot feest:

  Voor de organisatie van Fusion of Dance is de lol er inmiddels een beetje af. Ieder jaar proberen Rob Teitsma van Studio TaS en John Althoff van High Energy Events er een mooi feest van te maken. Maar dat gaat achteraf altijd gepaard met klachten over geluidsoverlast.

  Ook dit keer is dat weer het geval. Teitsma: “Wij hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om overlast tegen te gaan en we nemen elke klacht serieus. Als deze gegrond is, doen we er alles aan om de overlast tegen te gaan. Maar we worden zo moe van al die klagers, die klagen om het klagen en vaak ook niet weten waarover ze klagen. De lol is er af. We doen dit omdat we het leuk vinden, maar met al dit gezeik er elke keer omheen, is de koek een keertje op. Gelukkig krijgen we wel heel veel complimenten van gemeente, politie en omwonenden.” Volgens bewoonster van de Wijthmenerplas, Anneke van der Wal, zorgde vooral het vuurwerk dat ’s avonds werd afgestoken voor ontzettend veel ‘ellende en overlast’. Ook De Roofvogel- en Uilenwerkgroep klaagde over het vuurwerk.

  Inmiddels is Teitsma de klachten zat. “We kunnen het nooit goed doen. Zullen we er dan maar gewoon mee op houden en van Zwolle gewoon weer een dorp maken waar voor jongeren niks te beleven is?”  Maak melding

 33. Iemand die nogal eens wat georganiseerd heeft in “Mooi Zwolle” (citaat van fusion)

  Teitsma is de klachten zat. “We kunnen het nooit goed doen. Zullen we er dan maar gewoon mee op houden en van Zwolle gewoon weer een dorp maken waar voor jongeren niks te beleven is?”

  Steek de vinger maar op, wie is “voor”?


  Maak melding

 34. Dom van Teitsma deze uitspraak…
  Hij kan beter profesioneel blijven en zich niet uitlaten op elke droeftoeter die boeroept…


  Maak melding

 35. Bericht door 1stejohn, op 22 mei 2012 om 13:54
  Dom van Teitsma deze uitspraak…
  Hij kan beter profesioneel blijven en zich niet uitlaten op elke droeftoeter die boeroept…

  Nee, hij moet luisteren naar zijn klanten en die zijn tevreden. Die paar mensjes die overal tegen zijn vertegenwoordigen echt niet de meerderheid.  Maak melding

Reageer