Thomas a Kempis krijgt eigen glossy

Zwolle – De Middeleeuwer Thomas a Kempis inspireert al eeuwen wereldwijd mensen. Hij schreef vele boeken in zijn klooster op de Agnietenberg in Zwolle. Met name Thomas’ boek De Navolging van Christus is wereldberoemd geworden. Geschreven voor jonge kloosterlingen, helpt het boek ook vandaag vele zinzoekers te ontdekken wat er in het leven werkelijk toe doet.

Thomas was aanhanger van de Moderne Devotie, een geestelijke stroming waarin gemeenschap, eenvoud en dienstbaarheid belangrijk waren, gevoed door geloven met het hart. Deze stroming begon aan het einde van de veertiende eeuw in Deventer en breidde zich via Zwolle over Noordwest-Europa uit. De Moderne Devotie staat momenteel volop in de aandacht, zeker na de grote tentoonstellingen die eind 2011 in Zwolle zijn gehouden. Ook de ondertekening van het Verdrag van Windesheim door de burgemeesters van Zwolle en Deventer heeft nieuwe belangstelling gewekt. Dit verdrag is een intentieverklaring tot samenwerking op het gebied van de Moderne Devotie, waarbij de waarden van deze stroming een grote rol spelen. Hoog tijd dat Thomas als beroemdste moderne devoot een eigen glossy krijgt! De Zwolse stichting Thomas a Kempis en Uitgeverij Boekencentrum te Zoetermeer willen deze glossy laten verschijnen in het voorjaar van 2013, het jaar waarin de stichting haar 25-jarig jubileum viert.

Deze eenmalige glossy zal op verrassende wijze het gedachtegoed van Thomas voor een groot publiek toegankelijk maken. Er is gekozen voor vele creatieve invalshoeken. Bekende en onbekende Nederlanders zullen hun ervaringen met Thomas prijsgeven. Ook maatschappelijke initiatieven in de geest van Thomas komen aan bod. Bovendien zal Overijssel, als broedplaats van devotie, aandacht krijgen. Vanwege de vele contacten die de stichting onderhoudt met kenners van de Moderne Devotie en de vooraanstaande vormgevers waarmee gewerkt zal worden, belooft de glossy een waar collector’s item te worden.

Artikel delen:

Reageer