Speciale examens muziek voor leerlingen Greijdanus

Zwolle – Leerlingen op het Greijdanus College in Zwolle doen dit jaar speciale eindexamens muziek. Behalve het verplichte centraal examen op 24 mei, hebben ze ook praktijkexamen gedaan met een concert en de opname van een cd. Er is voor deze methode gekozen omdat muziek voor een groot deel uit praktijk bestaat en de leerlingen op deze manier hun talent laten zien.

Vanaf aanstaande donderdag zijn de centrale examens voor muziek, leerlingen worden dan getoetst op hun theoretische kennis. Omdat muziek voor een groot deel praktijkvak is, hebben de leerlingen het vak ook met een praktijkexamen afgesloten. Op 20 april hadden vmbo-4 examenkandidaten een professionele cd-opname. Het resultaat is een cd met solistische en gezamenlijke nummers dat als aandenken kan worden bewaard. Voor ouders, klasgenoten en docenten was er op 10 april een examenconcert waarbij de leerlingen hun talenten op het podium mochten tonen.   

Muziekdocent Herman Weelink heeft de leerlingen het afgelopen jaar voorbereid op de naderende examens. “Op het Greijdanus College is muziek belangrijk. Ongeveer 15% van de leerlingen kiest het als examenvak en we hebben enorm veel talent in huis. Om hun talent te ontwikkelen is het belangrijk dat ze veel praktijkervaring opdoen. Het is daarom jammer dat de eindexamens alleen theoretisch zijn. Met het concert en de cd bieden we de leerlingen een extra uitdaging.”

Op de website van het Greijdanus is een track van de cd te beluisteren: www.greijdanus.nl/praktijkexamen-muziek.

Artikel delen:

Reageer