Halve Marathon van Zwolle krijgt Olympische allure

Zwolle – Het damesveld op de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon is dit jaar van Olympische allure. Voor het eerst in de historie van de sfeervolle halve marathon zullen maar liefst vier atletes van start gaan die ook zullen starten op de marathon tijdens de Olympische Spelen in Londen. Verder is er nog de terugkeer van ‘Mister Zwolle’ Jason Mbote.

In dit Olympische jaar hebben een aantal deelneemsters aan de Olympische marathon in Londen er voor gekozen om de Zwolse Halve Marathon in hun voorbereiding op te nemen. Het internationale deelnemersveld wordt in Zwolle aangevoerd door de Engelse Mara Yamauchi. Zij is met 2.23.12 na Paula Radcliffe de snelste marathonloopster van het Verenigd Koninkrijk. Yamauchi was deelneemster aan tal van grote atletiektoernooien, waaronder het WK in 2007. Ze won de prestigieuze marathon van Osaka en veroverde vele ereplaatsen in de marathon van Londen. Met een persoonlijk record van 1.08.29 is zij één van de topfavorieten voor de eindzege in Zwolle.

Yamuchi krijgt dit jaar concurrentie van de Zimbabwaanse Sharon Tavengwa. De immer goedlachse Tavengwa wist dit jaar in april de marathon in Utrecht op haar naam te schrijven. Met een tijd van 2.35.27 wist ze zich tevens te kwalificeren voor de Olympische marathon van Londen. De snelle Tavengwa is geen onbekende in Zwolle. Ze won in 2010 de Zwolse Halve Marathon. Dit jaar was ze ook al succesvol op de halve marathon van Venlo.

Twee belangrijke outsiders zijn de Eritreese atlete Rahaset Gebregziabher Meha en de Bosnische Lucia Kimani. De Eritreese Rahaset Gebregziabher maakte dit jaar indruk met een vijfde plaats (2.33.43) in de internationale marathon van Rome. Het was het eerste succes van de Eritreese in Europa die gaat debuteren in Zwolle. De Bosnische Lucia Kimani was in 2009 al deelneemster aan de Olympische marathon van Beijing. Kimani is afkomstig uit Kenia en won dit jaar de marathon van Kraków met een tijd van 2.36.54. De damesgroep krijgt twee tempomakers aangewezen. De Nederlander Erik Negerman en de Keniaan Emanuell Biwott krijgen als opdracht de damesgroep een tempo te laten lopen dat tot een nieuw parcoursrecord moet leiden. Het parcoursrecord in Zwolle werd vorig jaar door de Keniaanse Flomena Chepchirchir verbeterd tot een tijd van 1.08.22.

Bij de mannen was al eerder bekend dat de Nederlander Koen Raymakers van start zal gaan. De in Kenia woonachtige Raymaekers krijgt te maken met de lieveling van het Zwolse publiek. Jason Mbote mag zich na vier keer winst in de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon met recht ‘Mister Zwolle’ noemen. De beminnelijke Keniaan keert dit jaar terug in Zwolle en zal in elk geval concurrentie ondervinden uit het continent van de onbegrensde atletiekmogelijkheden, Afrika. De organisatie is nog in gesprek met een aantal toppers.

Artikel delen:

Reageer