Canon van Zwolle online

Zwolle – Op donderdag heeft de Zwolse Historische Vereniging de geschiedeniscanon van Zwolle online geplaatst. 50 vensters geven een prachtig uitzicht op markante gebeurtenissen, plekken en personen die voor Zwolle belangrijk waren en zijn. In 2008, ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan, publiceerde de ZHV de canon als boek, geschreven door Jan van de Wetering. Nu staat de canon trots tussen de andere digitale canons die in Salland al zijn gepresenteerd.

Op www.canonvanoverijssel.nl zijn ze te bewonderen: de bekende onderwerpen zoals de Moderne Devotie en Rhijnvis Feith, maar ook vensters van later, bijvoorbeeld over Nico Rienks, de roeier van de eeuw, over de Isala-klinieken en de moskee Gulzan-E-Medina. De Canon van Overijssel is een initiatief van de IJsselacademie. Op de website canonvanoverijssel.nl staan inmiddels achttien lokale canons; uiteindelijk zullen er dertig online staan. Ze bieden inwoners en digitale bezoekers van Overijssel een stevig houvast bij een (nadere) cultuurhistorische verkenning van de eigen omgeving. Later komt op basis van deze lokale canons een integrale Canon van Overijssel tot stand.

De Canon van Nederland maakt tegenwoordig deel uit van de leerstof in het onderwijs. Op canonvanoverijssel.nl krijgt de nationale canon in Overijssel een lokale inkleuring: voor de provinciale en lokale canons zullen speciale onderwijsversies beschikbaar zijn met toegankelijke teksten, aansprekende opdrachten en tien canonclips. Voor Zwolle is er nu ook zo een Canon in de klas.

Artikel delen:

Reageer