HBO jongeren seksueel actief, maar niet veilig

Zwolle – Jongeren op het MBO gebruiken vaker een condoom dan jongeren die naar het HBO gaan (30 procent versus 18 procent). Dit blijkt uit de Jongerenmonitor, die vorig jaar door GGD IJsselland werd uitgevoerd en waarin onder meer gevraagd werd naar het seksueel gedrag van jongeren tussen de 12 en 24 jaar in de regio.

Jongeren op het HBO zijn ook seksueel actiever. Dit blijkt uit het feit dat zij vaker aangeven meer dan vijf verschillende sekspartners te hebben gehad in vergelijking met jongeren die een MBO opleiding volgen. In totaal gebruikte 25 procent van de jongeren de laatste keer een condoom als voorbehoedsmiddel. Jongeren die geen condoom gebruiken geven vaak als reden dat ze een vaste relatie hebben (40 procent%) of omdat ze elkaar vertrouwen (28 procent). Chlamydia

GGD IJsselland hecht veel waarde aan seksuele preventie. Naast veel voorlichting over veilig vrijen die gegeven wordt, kent GGD IJsselland ook zogenaamde soa spreekuren, waar iedereen zich kan laten testen. In 2011 werden 960 soa-consulten onder de 25 jaar gehouden. In totaal werd bij bijna 20 procent van die bezoekers een soa gevonden. Hierbij was chlamydia veruit de meest voorkomende soa, wat overeenkomt met de landelijke en regionale trends.

De bovenstaande resultaten komen voort uit de jongerenmonitor die vorig jaar door GGD IJsselland werd uitgevoerd. In deze monitor is aan jongeren gevraagd naar hun algehele gezondheid en leefstijl. De resultaten hiervan worden gepresenteerd in factsheets met verschillende gezondheidsthema’s. Afgelopen week zijn de resultaten van het thema seksueel gedrag gepresenteerd aan de verschillende ketenpartners. Eerder verscheen de factsheet alcohol al.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Mijn vermoeden dat de kwaliteit van het HBO achteruit holt, wordt keer op keer bevestigd. Daar heb je geen journalistieke opleiding voor nodig.


  Maak melding

 2. Misschien zijn die HBOérs zo slim dat ze minder sex hebben en dus ook minder condooms nodig hebben.
  Meestal is sex met de dommen….;D


  Maak melding

 3. @ Nick038 dat is precies wat ik dacht!

  Ik ben toevallig via het mbo naar het hbo gegaan. En velen met mij. Hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je verschillende partners hebt gehad!


  Maak melding

 4. @ Zwollywoodster, hoe ouder je wordt…
  Vanaf 16 begin je te rekenen?
  Wisselende contacten stijgen vaak met de leeftijd?
  Houdt dat ook nog ergens op?
  Verschillende cijfers over dames en heren?


  Maak melding

 5. @Ingrid Nee dat wanneer je op het mbo in een andere leeftijdscategorie zit dan wanneer je op het hbo zit. Je kunt ze dus niet klakkeloos vergelijken.

  @Zwollywoodster De kans is misschien groter. Maar daar doelde ik niet direct op. Maar meer de gemiddelde leeftijd van een mbo’er en een hbo’er.


  Maak melding

 6. @Nick038, ik denk ook niet dat ze het met elkaar vergelijken, maar dat het een conclusie is die uit dit onderzoek voort komt. Ook de onderzoekers snappen (lijkt mij) dat over het algemeen mbo’ers jonger zijn,(hoeft overigens niet), zij zullen met deze gegevens waarschijnlijk willen gebruiken om te weten waar voorlichting het hardst nodig is.  Maak melding

 7. Als je veiliger bezig bent, kan je wel 100 worden zonder éém keer risico te hebben gelopen.
  Maar dat moet je wel (willen) snappen, ook al denk je dat alleen anderen de ellende overkomt.
  HBO-ers snappen dat dus niet, anders had het percentage nooit hoger kunnen zijn dan de MBOers ondanks wat voor excuus (als leeftijd) dan ook  Maak melding

Reageer