Zwolle krijgt wietpas

Zwolle – Zwolle houdt de komende periode het lokale coffeeshopbeleid tegen het licht. Landelijke ontwikkelingen, zoals de invoering van de wietpas, maken aanpassing van de bestaande regels noodzakelijk. Bovendien wil de gemeente betere mogelijkheden om op te treden tegen coffeeshop(exploitanten) wanneer dat nodig is.

Naar verwachting komend najaar legt Zwolle het nieuwe beleid voor aan de gemeenteraad. De komende periode wordt gebruikt om een aantal ontwikkelingen onder te brengen in passend Zwolse coffeeshopbeleid. Naar verwachting worden zowel de gedoogcriteria als het sanctiebeleid aangescherpt. Aanscherping van het gedoogbeleid komt voort uit landelijke ontwikkelingen. Vanaf 1 januari 2013 worden ook in Zwolle coffeshops besloten clubs die alleen voor leden toegankelijk zijn met een ‘wietpas’.

Een coffeeshop mag dan niet meer dan 2000 leden hebben, die bovendien Nederlander moeten zijn en ouder dan 17 jaar. Bovendien moet vanaf 1 januari 2014 de afstand tussen een coffeeshop en een school minimaal 350 meter zijn.

Zwolle volgt nauwlettend de ervaringen met de ‘wietpas’ in Zuid-Nederland – waar de nieuwe werkwijze al beproefd wordt – om tot passend lokaal beleid te komen.

Te beperkt

Aanscherping van het sanctiebeleid is volgens de gemeente nodig omdat soms blijkt dat de bestaande mogelijkheden om te handhaven toch te beperkt zijn.

Om te komen tot een samenhangend beleid dat toegerust is op de bestaande situatie en de wetgeving vanaf 1 januari 2013 kiest Zwolle ervoor om dit najaar met integraal, nieuw coffeeshopbeleid te komen.

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Slechtste idee ooit….

  Het is toch goed zoals het nu gaat!

  Maximaal 2000 leden per shop? Dan zijn er zeker te weinig shops in zwolle om alle blowende Zwollenaren van wiet te voorzien


  Maak melding

 2. Voor die ene keer per half jaar dat ik zin heb in een rokertje ga ik me natuurlijk echt niet laten registreren.

  Gouden tijden voor de straatdealers, huisdealers en wiettaxi’s!

  Echt, super plan


  Maak melding

 3. Nou ja, wat het 2000 leden beleid betreft, geen zorgen. Als je een tuin of goed liggende balkon hebt, dan plant je toch enkele plantjes?( max 5!) .Of, neem zaad mee de natuur in en maak een leuke route in de buurt van water, zo nu en dan wandelen is goed voor je. Of bij (hippie) oma en opa wat plantjes in de tuin? die hebben vroeger zekers ook geblowd. Vrienden, familie, overal ken je plantjes planten. Ik heb zelfs eens vlak bij het politiebureau plantjes gevonden, daar liepen de kippen doorheen, gewoon in het zicht. Gooi het land vol ermee, deze plant moet het gewoonste zaak van de wereld worden, en niet iets waar maar enkele er financieel van wijzer worden. Op suiker bijvoorbeeld , zitten accijnzen. Maar een Steviaplantje kan je ook gewoon kopen voor je zoetmiddel…op bier ook accijnzen, maar zelf brouwen mag ook…zolang je het niet verkoopt..jus sayin…Ik geef mijn overtollige wiet gewoon weg aan vrienden..krijg ik ook wat andere soorten voor terug, zo maar spontaan. En vergeet dit niet, blow niet op straat, niet nodig, ook niet de hele dag stoned, niet goed, net bier, ook niet goed.


  Maak melding

 4. Wietpas en de 350 meter regel is echt symboolpolitiek. Constateren dat er een probleem is, en de ogen sluiten voor een juiste aanpak.
  Mijn inziens moet het gewoon gelegaliseerd worden. Gereguleerde teelt, geen brandgevaarlijke kwekerijen mee, criminaliteit er achter verdwijnt, THC gehalte onder controle, en scheelt enorm veel opsporingscapaciteit, en die capaciteit kunnen ze dan mooi steken in de bestrijding van harddrugs.


  Maak melding

 5. Ja hoor ,,,zwolle heeft weer wat gehoord en staat weer voor in de rij,of hebben we hier ook al last van de belgen en de duitsers,,,,,


  Maak melding

 6. Pfff, weer zo’n waardeloos plan waarbij bij voorbaat al duidelijk is dat de illegale handel alleen maar toeneemt. Regeren is vooruitzien maar met een stel blinden op het pluche valt er niets te zien….
  legaliseer nou maar gewoon en steek het geld wat je dan overhoudt in onderwijs en andere belangrijke zaken!!
  Punt van vertrekken uit dit verrotte, schijnheilige land komt ras dichterbij! Waar zal ik nu eens heengaan?


  Maak melding

 7. Voor die paar keer in de maand dat ik een rokertje haal, en er lekker in mijn eigen huis van geniet dien ik me maar meteen te moeten registreren als drugsgebruiker in een landelijke database? Gaat leuk worden mocht dit vrij toegankelijk worden en ik eens een andere baan wil gaan zoeken. Waar gaat dit over? Kunnen we niet gewoon ons kleine dorpse stadje blijven waar we allemaal nog steeds zo trots op zijn? Het Zwolle wat we allemaal kennen en van houden, groot genoeg om een eigen mening te mogen hebben.
  Zeer jammer dit…het coffeeshopbeleid is gewoon prima hier. Laat het alsjeblieft ook zo.


  Maak melding

 8. Maar ik voorzie wel een bloeiende handel voor drugsrunners op de nog aan te moeten leggen fietssnelweg…misschien toch maar wat extra tandjes op t tandwiel van m’n Batavus GTI MKI laten monteren..verdienen we er ook nog wat op 8)


  Maak melding

 9. Ik neem aan dat mensen uit het verzorgingsgebied van Zwolle dan ook zich in Zwolle kunnen registreren, aangezien Dalfsen, Hattem, Wezep etc. geen coffeeshops hebben.

  Dan zal 2000 leden per shop wel te weinig zijn en worden de incidentele blowers op een gegeven moment van de ledenlijst geschrapt ten voordele van de regelmatige gebruikers.


  Maak melding

 10. Ik vind met name de afsluiter van Pablo getuigen van gezond verstand en juist niet te veel geblowd! Goed punt Pablo! 😀

  Verder natuurlijk absolute onzin!

  Ik heb jaren in Maastricht gewoond en daar zie ik er wel wat in. De Belgen, Fransozen en Duitsers die daar als malloten door de straten crossten op zoek naar een coffeeshop. Om nog maar te zwijgen over de buitenlanders die in hun auto lagen te slapen (de grootste berg wiet moest immers weggewerkt worden voordat ze de grens weer over gingen). Nee, dan zie ik echt wel wat in een wiet-pas. In Zwolle: nee, jammer! Gemiste kans om beter beleid dan registratie te voeren.

  In de regel ben ik wel voor zaken als registratie. Maar dan gaat het me met name om criminelen en mensen die daadwerkelijk de fout in gaan. Hier leidt registratie (zoals hierboven al geschetst) tot compleet de verkeerde eindresultaten. En als zelfs ik de voordelen van registratie niet kan zien…. 😉 (Vaste reageerders weten wel dat dat wat zegt :D)


  Maak melding

 11. mijn dochter heeft adhd en blowt af en toe , wat voor haar beter werkt dan de reguliere medicijnen, ze volgt een opleiding , werkt, loopt stage en heeft verder geen problemen, maar net wat er gezegd word ,je staat dan geregistreerd . wat gebeurt er verder met die gegevens , wie kunnen er bij ? dat er regels zijn in grote steden of plaatsen met veel toeristen en daardoor overlast prima, maar waar is het goed voor in zwolle.


  Maak melding

 12. Beste mensen, het is een feit dat wiet en andere drugs desastreus is voor de hersenen. Degenen die het willen gebruiken nemen het risico op hersenbeschadiging, psychoses enz. Laat het geen keuze worden.


  Maak melding

 13. Marianne, je verhaal klopt niet. Dat is helemaal geen feit! Slechts een heel klein gedeelte van de gebruikers krijgt hiermee te maken. Vergeet daarnaast niet dat het gros van de meer dan 1 miljoen gebruikers in NL niet elke dag stoned door het leven gaat en dat daarmee die kans ook nog eens kleiner wordt.


  Maak melding

 14. Bericht door waarheid, op 28 mei 2012 om 00:46
  Hiermee kweek je 1000en kleine al pacino’s.
  dit kan je nooit aanvechten…?

  Zal ik je vraag beantwoorden?
  Volgens mij kun je dit wel aanvechten. Zorgvuldig stemgedrag bij de eerstvolgende verkiezing.

  Bericht door mariane, op 27 mei 2012 om 17:29
  Beste mensen, het is een feit dat wiet en andere drugs desastreus is voor de hersenen.

  Jij hebt je duidelijk goed ingelezen! 😉
  Wist je, dat je van te veel naar een computerscherm kijken slechte ogen krijgt. Dat is desastreus!
  Je denkt zeker ook, dat alcohol minder slecht is dan al die gevaaaaarlijke wiet?


  Maak melding

 15. Persbericht zojuist binnen via ANP..

  De overlast door drugsdealers is sinds de invoering van de wietpas geëxplodeerd. Bij het drugsmeldpunt kwamen de eerste maand maar liefst 619 meldingen van overlast binnen. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van de maand ervoor. De politie in Maastricht heeft 101 personen aangehouden wegens bezit, productie of dealen van drugs en zijn er 75 gebiedsontzeggingen opgelegd.

  Door de enorme toeloop van drugsdealers en doordat de straatdealers, in tegenstelling tot coffeeshops, geen omzetbelasting afdragen, is de prijs van wiet op straat flink gedaald. Ook scholieren hebben de handel ontdekt en durven het nu aan om wiet te verkopen in de stad.

  Succes

  De burgemeester van Maastricht, Onno Hoes (VVD) noemt zijn wietpas nog steeds een succes. Dat zei hij vandaag in een terugblik op een maand nieuw coffeeshopbeleid. Volgens Hoes komen er minder buitenlanders en is de drugshandel op straat ”beheersbaar”. Hoes baseert zich niet op harde cijfers, maar op het ‘straatbeeld’ in het centrum van de stad. Over de overlast in de woonwijken, waar veel van de overlast plaatsvindt, rept de burgemeester geen woord.

  Sinds 1 mei mogen alleen inwoners van Nederland nog wiet kopen in de Limburgse, Brabantse en Zeeuwse coffeeshops. Zij moeten lid worden, de coffeeshops zijn sinds 1 mei besloten organisaties. Aanvankelijk moesten wietkopers een uittreksel uit het bevolkingsregister overhandigen om lid te kunnen worden, maar sinds deze week volstaat in de meeste gevallen een paspoort als toegangsbewijs.  Maak melding

 16. Ben er blij mee, laat ze dit maar mooi doen! Maar 1 ding gemeente Zwolle, wie zijn kont verbrand moet op de blaren zitten! Stelletje sukkels…


  Maak melding

Reageer