Rietkerk geeft aftrap landelijke dag van het onderhoud

Zwolle – Bij IJssel Technologie in Zwolle is vrijdag 25 mei het startsein gegeven voor de landelijke dag van het onderhoud. Gedeputeerde Theo Rietkerk van de Provincie Overijssel deed dat ten overstaande van ongeveer honderd belangstellenden door een vlag van de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) in top te hijsen.

dvho.jpg
Foto: Raymond van Olphen

Op 25 en 26 mei zetten Nederlandse bedrijven met trots de deur open om te tonen wat onderhoud is. Dat is volgens Rietkerk nog steeds hard nodig, omdat er nog steeds een beeld bestaat van vieze handen. “Dat is niet reëel. Het gaat vooral om innovatie en technologie.” De productie in Nederland en daarmee samenhangend het onderhoud wordt steeds hoogwaardiger. De nadruk ligt op high tech. “Goed onderhoud zorgt voor de efficiency en daarmee ook de duurzaamheid van die systemen”, aldus Rietkerk. Het zijn hoofd en handen die samen aan de slag gaan om bij te dragen aan veilige, betrouwbare en beschikbare installaties. Dat in een industrie waar maar liefst 300.000 mensen in werken. De organisatie van de landelijke dag was in handen van NVDO. Belangrijke werkgevers zoals Scania, Abbott Laboratories, Unilever, Teijin Aramid, Heineken, IJssel Technologie en IES Asset Management participeerden. Maar ook de Hogeschool Windesheim en Deltion College deden mee.

Maximaal benutten van productiecapaciteit
In Zwolle werd aansluitend aan de aftrap een symposium gehouden over het verbeteren van de prestaties van het productieproces. Rode draad was dat de technische dienst en zijn monteurs nauwer moet samenwerken met productie en haar operators. Rien Slingerland, algemeen directeur van IJssel Technologie: “Nederland moet het, bijvoorbeeld ten opzichte van China, hebben van het maximaal benutten van zijn productiecapaciteit. Daarbij moet je het morgen beter willen doen dan vandaag. Productie en onderhoud waren nog wel eens gescheiden werelden. Daar moeten we vanaf. Onderhoud is een voorwaarde voor het verbeteren van machines.” De ijsfabriek van Unilever in Hellendoorn geeft aan die samenwerking concreet vorm. Arno van Dulmen, Teamleider Maintenance: “De voordelen zijn duidelijk: operators krijgen meer inzicht in de machines en lossen problemen vaker zelf op. De technische dienst heeft zo meer ruimte om bijvoorbeeld de prestaties van de productielijnen en machines op te krikken.”

Uitbesteden werkt!
Wim de Weger, Hoofd Plant Engineering, vertelde hoe Scania Production Zwolle zijn onderhoud uitbesteedde. De Facilitaire Dienst, zo’n tachtig man groot, werd in etappes overgeheveld naar specialistische bedrijven, waaronder IJssel Technologie. “We sloten daar contracten mee af, maar bleven wel zelf verantwoordelijk. Daar hebben we goede resultaten mee geboekt. De uptime en flexibiliteit zijn aantoonbaar verbeterd. Kortom: uitbesteden werkt!” Belangrijk is wel kennis in huis te houden over de uitbestede diensten. Samenwerken is het sleutelwoord, zei David Westenbrink van IJssel Technologie en op hoog niveau rallyrijder. “In mijn begintijd maakte ik de fout altijd de snelste te willen zijn. Gevolg was inderdaad dat ik vaak de snelste was, maar, vanwege tegenslagen, niet als eerste over de finish kwam. Terwijl dat het doel is.” Het drong tot hem door dat, net als in productie en onderhoud, het hele pakket moet kloppen. “De coureur, het materiaal, het team. Je hebt een gezamenlijke prestatie nodig.”

Een echt serieus probleem
Tien willekeurig geselecteerde aanwezigen mochten met coureur Westenbrink een rondje meerijden en maakten daarbij indrukwekkende spins. Tot slot behandelde spreekstalmeester Freek Noordhuis, docent Engineering & Design op de hogeschool Windesheim, een aantal prikkelende stellingen. Eén daarvan: de vergrijzing en de lage instroom van arbeidskrachten in de techniek worden overdreven. Unaniem was men het daarmee oneens. Eén van de aanwezigen: “Dit is een echt en serieus probleem. We zullen onderhoud als interessante bedrijfstak onder de aandacht moeten blijven brengen.” En laat nu de dag van het onderhoud precies daarvoor bedoeld zijn ….

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Doe dan volgende keer deze dag op een werkdag, dan krijgt die onderhoudsmonteur ook eens de waardering van zijn baas die het verdient.
    Mag natuurlijk ook met een aanvulling van zijn zakje met geld.


    Maak melding

Reageer