School vol van verhalen viert jubileum met Vertelparel

Zwolle – De eerste Vertelparel voor de beste jeugdverteller van Nederland wordt op zaterdagmiddag 2 juni uitgereikt tijdens Waterval Vertelfestival in Zwolle.  Aan deze finale doen kinderen uit heel Nederland mee die op hun school de beste verteller zijn en daarvoor al de Gouden Vertelpas kregen uitgereikt.  De Wedstrijd om de Vertelparel wordt georganiseerd vanwege het vijfjarig jubileum van de Stichting Een school vol van verhalen.

Eén Gouden Vertelpashouder  uit het voortgezet onderwijs en één uit het primair onderwijs zullen zaterdagmiddag 2 juni, op het Waterval Vertelfestival in Zwolle, na een spannende finale de landelijke Vertelparel uitgereikt krijgen. Daarmee wordt hét grootste compliment verdiend dat je kunt krijgen als jeugdverteller. Behalve deze grote eer kent de Vertelparel, dankzij de bijdragen van een groot aantal vertellers en landelijke vertelorganisaties een mooi prijzenpakket. Zij bieden prijzen aan als verhalenboe­ken, vrijkaartjes voor voorstellingen en workshops om nog betere vertellers te worden. En natuurlijk vertellen alle finalisten een sprookje van Grimm, omdat 2012 het jaar is van 200 jaar Grimmverhalen!

Vijf jaar geleden werd de allereerste Gouden Vertelpas uitgereikt op OBS De Krullevaar in Zwolle door Charlotte Dematons, illustratrice van het nieuwe boek Sprookjes van Grimm. De Gouden Vertelpas is een prijs voor de beste ‘vertelleerling’ van de school, een leerling die zich een meester toont in het vertellen!

O.B.S. De Krullevaar werd een jaar later de eerste ‘Een school vol van verhalen’ in Nederland. Door de toenmalige directie van de school, Willem Vroom en John Beumer, werd de Stichting Een school vol van verhalen opgericht. Een stichting met als doel het vertellen te bevorderen in het Nederlandse onderwijs en dan vooral het vertellen door leerlingen zèlf. Om geïnteresseerde scholen hierbij te ondersteunen werd, onder leiding van Stan Fritschy, het Projectbureau Een school vol van verhalen in het leven geroepen. Vanaf dat moment groeide de Zwolse stichting uit tot een landelijke organisatie.

Dit resulteerde onder andere in de tweede Een school vol van verhalen, Het Schateiland in Gouda. Het werkgebied werd uitgebreid naar het voortgezet onderwijs, waaronder de Zwolse Van der Capellen scholengemeenschap. En in Zwolle, Lelystad, Den Haag, Gouda, Wijhe en Rijssen werden veertien Gouden Vertelpassen uitgereikt. Nu, vijf jaar na de oprichting viert de stichting haar jubileum met de uitreiking van de nationale Vertelparel.

Artikel delen:

Reageer