Auto beschadigd door vallende waterballon

Zwolle – Zaterdagmorgen rond 11.45 is bij een automobilist een voorruit van de auto zwaar beschadigd doordat er vanuit de studentenflat aan de Wethouder Alferinkstraat, tegenover de dierenweide, een waterballon naar beneden is gegooid.

waterballon.jpg
Eigen foto

Slachtoffer: "Omdat dit vanuit één van de bovenste verdiepingen is gebeurd, heeft dit een enorme impact gehad. Een ballon gevuld met een liter water (1kg) zal in zijn val steeds zwaarder worden. Gelukkig is mijn dochtertje (1 jr) die ook achter in de auto zat niet door de glassplinters die naar binnen vlogen geraakt. Omdat er zaterdag meerdere kapotte ballonen op de straat lagen, ga ik er vanuit dat mensen gezien moeten hebben dat er ballonnen naar beneden gegooid werden. Kunnen getuigen zich melden? Het slachtoffer (bij de redactie bekend) is er radeloos van, en moet nog steeds bijkomen van de schrik. "De politie is gekomen en heeft de schade opgenomen. Zij hebben aangebeld bij de studentenflat, maar er werd of niet open gedaan, of men had niets gezien. Ik hoop dat op deze wijze automobilisten die wel iets gezien hebben zich melden." Het slachtoffer heeft de politie gevraagd om de publiciteit te zoeken, omdat degene vindt dat dit niet ongestraft kan gebeuren. "Wanneer niet mijn auto, maar een voetganger of fietser geraakt was, hadden er veel ernstigere dingen kunnen gebeuren."

Artikel delen:
Reacties 61
 1. Er van uitgaande dat men dit niet express deed, was ook verbaasd dat zo’n ballon zo’n impact heeft, zo zie je maar wat iets dat onschuldig lijkt deze gevolgen kan hebben.

  Vind ik het laf om dan niet ook zo’n grote jongen of meid te zijn, om je excuus aan te bieden, en de schade te vergoeden.  Maak melding

 2. ingrid, schade vergoeden als student, ik denk dat daarvoor de angst meespeelde dat je moet betalen.. De meeste studenten hebben geen geld voor een voorruitje op hun rekening staan…


  Maak melding

 3. Natuurlijk hebben de studenten een WA-verzekering, geadviseerd door hun ouders (ahum). O nee, waarschijnlijk is opzet uitgesloten van de dekking.

  Oftewel, helaas, pindakaas. Zoek het zelf maar uit.:(


  Maak melding

 4. De jeugd van tegenwoordig. Denken vaak niet eerst even na. Laat ze maar boeten. Hopelijk zijn er meer getuigen, of geven de deugnieten zich aan.


  Maak melding

 5. L*llig natuurlijk en hoop van ganser harte dat de dader het fatsoen heeft zich te melden. Vind het woord “slachtoffer” in dit geval zwaar overdreven: “gedupeerde” is passender. En een ballon van een kilo wordt niet zwaarder in zijn val. De kracht wordt wel groter.


  Maak melding

 6. Je toon is nogal belerend Dame. Nu ook met foto zie ik. Dan voel je je toch echt wel slachtoffer. Gelukkig is het dochtertje niet geraakt.


  Maak melding

 7. Weblog Zwolle is de laatste tijd wel van de “opklop” kunsten. Of zeg maar de lokale telegraaf. Kinderen op de achterbank raken niet gewond van een voorruit. En het gissen van ” wat als een fietser “….. Daar hebben ze ook een tv programma van gemaakt op RTL…..


  Maak melding

 8. Een ballon van anderhalve liter wordt inderdaad niet zwaarder, maar krijgt door zijn snelheid meer energie. Als de val 2 seconden geduurd heeft (wat helemaal niet ondenkbaar is in dit geval), kun je met een klein beetje basisnatuurkunde berekenen dat hier een projectiel van ruim een kilo met 75 kilometer per uur een rijdende auto heeft geraakt. Dat dit verhaal met alleen materiële schade is afgelopen is een klein wonder. Ik kan dan ook niet anders dan hopen dat de dader zichzelf meldt, danwel door een getuige aangewezen wordt.


  Maak melding

 9. Reactie op Zwols: De glassplinters lagen helaas wel echt tot op de achterbank. Niet opgeklopt dus. Het verbaasde mij ook dat dit kan als de ruit niet breekt maar naar binnen splintert. Gelukkig niets in de ogen gekregen.


  Maak melding

 10. Beste Mensen,

  Vanaf flats of viaducten voorwerpen op auto’s en
  passerend publiek gooien vind ik eigenlijk
  gewoon misdadig. Een kilo water of een kilo steen
  gooien, of het van een viaduct of vanuit een studentenflat
  is , da’s van hetzelfde laken een pak.
  Ik snap best dat het in dit geval een onbezonnen
  geintje van studenten is. Maar dan nog, dat geintje
  moet wel opvolging hebben denk ik.
  De politie doet helaas niet aan opsporing heb ik vernomen.  Maak melding

 11. @Zwolluh Ik heb patent op die toon geloof ik. 😉 Eerlijk gezegd had ik niet gelezen dat er een kind in die auto zat; ik ging uit van een geparkeerde auto. Kennelijk slecht gelezen, tenzij het bericht later is aangepast. Maakt voor mij wel verschil. Toch blijf ik slachtoffer gevoelsmatig een te zwaar woord vinden voor de materiële schade en de schrik. Maar blijft l*llig natuurlijk.


  Maak melding

 12. Ik denk dat je als je student bent er niet echt bij na denkt dat een ballon zo veel impact heeft. Ik wil hiermee niet zeggen dat de studente schuld hebben maar toch, beter dan dat ze een baksteen o.i.d. naar beneden gooien.


  Maak melding

 13. Ik heb deze auto nadien op de stoep zien staan. Ik snapte al niet hoe dit gebeurd kon zijn. Het leek een eenzijdig ongeval. Het had er voor mij weg van of iemand met zijn hoofd door de voorruit was geknald. Jammer dat een onbezonnen geintje zulke gevolgen kan hebben!


  Maak melding

 14. Tjonge dit ziet er echt gevaarlijk uit (al zou je niet geraakt worden door het glas, dan zou het nog tot verdere ongelukken kunnen leiden door de schrik of het belemmerde zicht). Maar ik kan me voorstellen dat een student in een onbezonnen bui niet bedacht heeft dat het gooien ve ballonnetje zulke ernstige gevolgen kan hebben. Een waterballon klinkt in 1e instantie toch veel onschuldiger dan een baksteen…
  Kan me voorstellen dat de persoon in de auto zich rot geschrokken is!


  Maak melding

 15. Het was te verwachten dat dit een keer fout zou gaan. Dat geouwehoer gaat al dagenlang zo en de vorige warme periode hetzelfde. Een hint: internationaal en student.


  Maak melding

 16. Ik snap nog niet hoe het precies gegaan is. Een waterballon rustig laten vallen op een auto geeft een “ploink” en daarna vooral waterspetters.
  De snelheid van de auto zelf heeft ook een behoorlijke invloed op de impact (e=mc^2) waarbij “kracht” waarmee de auto geraakt wordt al snel verdubbelt.
  Betekent dat dus, dat de “daders” ver weg hebben gegooid zodat de ballon op een rijdende auto op de hortensiastr of WAlf weg terecht kwam?
  In dat geval kan je nauwlijks meer spreken van een “geintje” omdat je dan al snel onbenullig ver weg moet gooien…


  Maak melding

 17. hoe had men gereageerd als er iemand beneden op de fiets of bromfiets dodelijk getroffen was door deze ballon.Het is het effect van een kleine baksteen gooien en als je die op je hoofd krijgt dan vraag ik mij af wat er dan gebeurd zou zijn.Dacht als je student bent toch wel een beetje een intellect hebt ontwikkeld om hierbij na te denken voor je zoiets doet op deze hoogte.


  Maak melding

 18. Dacht als je student bent toch wel een beetje een intellect hebt ontwikkeld om hierbij na te denken voor je zoiets doet op deze hoogte.

  Ach…ik heb ook wel eens verwachtingen van mensen met een HBO of hogere opleiding en daarin word ik helaas ook vaak teleurgesteld.

  Ik heb alles doorgelezen en kan maar tot één conclusie komen: de persoon die dit gedaan heeft moet zich schamen en zich gewoon even melden. Misschien een idee om hier op WLZ te plaatsen wat de gevolgen voor de dader zijn? Misschien vindt deze het dan wel meevallen en besluit hij/zij zich te melden.


  Maak melding

 19. @Me:

  Waar heb je het in hemelsnaam over….. Ga leuk even met E=mc² erbij halen 😮

  Volgens mij mag jij je schoolgeld wel eens terughalen want hier relativiteitstheorie gaan toepassen is toch wel een beetje overdreven.

  Maar om terug te komen op je kwadraatje: ja, die snelheid heeft forse invloed maar nog weer anders dan jij aangeeft.

  Een 2x zo grote snelheid levert een 4x zo grote energie op. Bij gelijke ‘remweg’ wordt de kracht bij dubbele snelheid dus niet 2x maar 4x zo groot.

  Ik ben wel benieuwd hoe de ruit vervormd is want je hebt best een punt met je snelheid.

  Als de ballon recht naar beneden valt op een auto die met een snelheid van 50 km/h rijdt, dan hoeft de ballon maar van 10 meter hoogte te komen (zeg 2e à 3e verdieping) om een gelijke impact te hebben als een ballon op een stilstaand voertuig vanaf zo’n 20 meter


  Maak melding

 20. Gekke is wel dat de meeste waterballonnen al knappen als er een object in de buurt is, bij mij althans. Vraag me af of dit een waterballon was of een met water gevulde gewone ballon.


  Maak melding

 21. Je hebt helemaal gelijk! Als (ex)waterballon-expert kan ik dit beamen. Als je kijkt naar de grootte van de “deuk” in de voorruit. Kun je zien dat de doorsnee van de ballon +/- 20cm was. Dit is een normale ballon geweest. Een echte gevulde waterballon weegt bij lange na geen kilo en is aanzienlijk kleiner(http://www.intertoys.nl/speelgoed/waterballonnen-100-stuks-576921.html)
  Kortom, die studenten zijn een stel sukkels, die met de verkeerde ballonnen spelen…


  Maak melding

 22. Ingezonden:

  Mijn vriend en ik fietsten vrijdagavond rond 20 uur langs dezelfde flat en zijn van de schrik bekomen. We kregen maar liefst 3 waterballonnen op een paar cm na om onze oren. Wij hadden al snel door hoeveel geluk we hebben gehad. Als de ballonnen ons hadden geraakt waren we anders vanaf gekomen. Er zijn vaker producten die naar beneden worden gegooid van deze flat: eieren en tomaten heb ik van andere mensen gehoord. Kunt u hier alstublieft iets mee doen? Het is levensgevaarlijk. Deze jonge studerenden zoeken een nieuwe hobby, maar ze mogen geen kans krijgen andere mensen het ziekenhuis in te jagen. De ballon zelf is niet altijd het probleem, maar het schrikeffect mag niet vergeten worden. Voor je het weet val je van schrik van je fiets en die gevolgen kunnen door stom toeval enorm zijn.  Maak melding

 23. Ik vraag me echt af of dit uberhaupt mogelijk is met een ballon. Enigste wat ik kan bedenken is dat die ballon bevroren is geweest. De maximale kracht van een stevige ballon met ene kilo water is iets minder dan 300 kilonewton, wat uberhaupt pas bereikt wordt als je een ballon laat vallen vanaf meer dan 50 meter hoogte. Een mens kan op het hoofd een kracht verduren van minimaal 750 killonewton. En dan neem ik nog niet inbeschouwing dat een waterballon die kracht over een relatief lange tijd uitspreid bij impact. Ik probeer niet te zeggen dat dit niet geburd is, maar dat een gewone waterballen echt niet gevaarlijk is, hoe hoog je hem ook laat vallen. Ik gok dat ie wellicht ingevroren is geweest.


  Maak melding

 24. Een ingevroren waterballon? Zo’n ijsklomp zou helemaal misdadig zijn geweest. Dat wil ik niet geloven. Een bijzonder verheaal is het wel, maar een nieuwe getuige laat weten dat het meerdere keren plaatsgevonden heeft. Met meerdere getuigenissen sta je bij de politie(k) ook sterker.


  Maak melding

 25. Ik wil trouwens niet suggeren dat die ruit niet door een waterballon is gebroken. Dat is wel degelijk gebeurd en is geen discussie. Volgens mij ging met name de ingezonden reactie erheen dat een waterballon gevaarlijk is als deze je direct raakt. Dat is natuurlijk onzin, als je ooit een voetbal hebt gekopt weet je dat natuurlijk ook. De kans dat je in een woonwijk door een voetbal geraakt wordt is natuurlijk aanzienlijk groter. En voetballen schijnen ook door gals(ramen) te gaan.


  Maak melding

 26. Ik vroeg me ook al ernstig af of zulke schade wel
  met een ballon gevuld met water kan. Het bericht
  van Arie lezende vraag ik me helemaal af; wat
  gooien ze toch vanuit die flat op argeloze
  voorbijgangers.
  Zouden het echt bevroren balonnen zijn?
  Lijkt mij eerlijk gezegd een beetje stug.
  Maarja, als je de krater in die voorruit ziet,
  ’t moet vast iets veel zwaarders zijn geweest
  dan alleen maar een ballon met water.
  Eieren en tomaten gooien ze ook las ik.
  Wie weet?  Maak melding

 27. @Arie:

  De ene ruit is de andere niet. Een autoruit is wel wat anders dan een stuk vensterglas.

  De ene aanvliegende ballon is de andere niet. Gooi een ballon of laat hem vallen…… daar wil wel verschil in zitten. Bovendien, zoals ‘Me’ terecht aangeeft: ook de snelheid van de auto kan hier een belangrijke rol spelen.

  De 2 filmpjes zijn mogelijk qua snelheid en massa van de ballonnen vast wel goed te vergelijken maar beide filmpjes zeggen volgens mij bar weinig over een situatie waarbij een ballon van een flatgebouw op een bewegende autovoorruit wordt gemikt.


  Maak melding

 28. Lijkt mij dat de dader gewoon het lef moet hebben zich te melden. Gevolgen zullen, behalve financieel en een uitbrander avn de politie, wel meevallen denk ik.
  Helaas…


  Maak melding

 29. Gelukkig heb jij niets te zeggen. Het is van de zotte dat jij denkt dat het beter is als jij gaat bepalen wie bij wie woont?


  Maak melding

 30. In deze flat op de bovenste verdiepingen wonen studenten vanhet zogenaamde erasmus exchange programma… Dit zijn uitwisselingsstudenten van het Windesheim

  Wellicht is het aan te raden die eens te contacteren. De school zal er vast voor verzekerd zijn.


  Maak melding

 31. Tijdens het bevrijdingsfestival werd er ook van alles naar beneden gegooid. Dit was uit een flat op een van de hoogste verdiepingen aan de rechterkant. Er werd toen door een openstaand bovenraampje etensresten maar ook een potje met sperzieboontjes naar beneden gegooid. Deze kwamen op de stoep terecht. Ik liep daar met mijn dochter. Wij realiseerden ons dat als we dat potje op ons hoofd hadden gekregen het heel slecht had kunnen aflopen. Ik had eigenlijk ook de politie moeten bellen en een foto moeten maken van de bewuste flat moeten maken.


  Maak melding

 32. ’t is dus schering en inslag daar.
  De studiebolletjes van het exchange
  programma las ik.
  Ik vind het echt gewoon regelrecht
  misdadig wat ze doen.  Maak melding

 33. Het i niet perongeluk gegaan . Dat doen ze altijd ik hoop dat dit nu wel een keer door de politie word verholpen. Want hiervoor hebben heel veel mensen het a aan geg web wn en werd niks aan gedaan.

  Het komt van verdieping 7 en 8 af.

  DOE ER EEN KEER WAT AAN..

  Moet er dan eerst wat ergs gebeuren ik hoop dat hun zelf zoon ballon op hun kop krijgem kinder achtig zeg ik wens de mensen die dit mee moesten maken een beterschap. Deze flat in gewoon kinderachtig e
  …………
  .

  Er moet eerst wat ergs gebeuren voor dat er een keer naar geluisterd word vind het noet noa>:(


  Maak melding

 34. hoi hoi ik elf ben daar ook bekogeld 2 a 3 keer de studenten van de 7 en/of 8ste verdieping hebben deze ballonnen gegooid ik heb mijn scooter daar niet meer neer gezet omdat ik geen ballon op mijn hooft wilde ook mijn dochter die in die flat woond was enorm boos ik hoop dat u wat kunt met deze informatie want dit gaat erg ver nu verder wens ik jullie veel beterschap en weer wat rust want het is niet niks groetjes michelle


  Maak melding

 35. hoi hoi ik elf ben daar ook bekogeld 2 a 3 keer de studenten van de 7 en/of 8ste verdieping hebben deze ballonnen gegooid ik heb mijn scooter daar niet meer neer gezet omdat ik geen ballon op mijn hooft wilde ook mijn dochter die in die flat woond was enorm boos ik hoop dat u wat kunt met deze informatie want dit gaat erg ver nu verder wens ik jullie veel beterschap en weer wat rust want het is niet niks groetjes michelle

  Neem me niet kwalijk, maar bent u nu tonny of michelle?
  En u bent elf, maar u heeft wel een scooter en een dochter?
  Vindt u het heel erg als ik hem even niet volg?


  Maak melding

 36. @Paulien: gebruik alsjeblieft de knop “Voorbeeld” voordat je op “Verstuur reactie” klikt. (En dan natuurlijk ook even lezen wat je in getokkeld hebt)

  Het verhaal van Tonny/Michelle is inderdaad al helemaal vaag! Maar snel weer naar school en goed opletten bij Nederlands! 😉


  Maak melding

 37. Het ging allemaal fout doe het op de tel maar liep vast haha kon nik veranderen.
  Maar als het niet begrepen word dan zeg je het maar.

  Ik maak me er niet druk om ben een echte nederlander dus daar licht het niet aan.  Maak melding

 38. Een echte nederlander spelt ligt niet met ch als het een werkwoord is. Dit bericht is ook via telefoon gestuurd, dus dat argument van niet kunnen spellen op telefoon gaat ook niet op. Beter je best doen.


  Maak melding

 39. Tim je hept het mis .. egte nedelanders die spellen nu zoals ze op school geleert hebben en das heel anders als jij denk ik


  Maak melding

 40. Dat waren dan overduidelijk geen natuurkunde studenten. Zo wel, dan moeten ze nog maar eens goed kijken naar F=ma…

  @Zwolle038 het maakt helemaal niks uit of ze een ballon water van 1,5kg of een baksteen van 1,5kg naar beneden gooien, komt allebei even hard aan.

  @Me Geen idee waar je E=mc^2 vandaan haalt, maar dat heeft hier bijzonder weinig mee te maken. Dit is gewoon een eenparige versnellende beweging naar beneden.

  @Billy Als je mensen gaat verbeteren op hun formules, moet je zelf ook met de juiste gegevens komen. Ethanol (alcohol in de volksmond) is C2H6O of C2H5OH. CH2O5 is iets heel anders.

  @Arie Of het een kilo ijs, of een kilo water is, maakt helemaal niks uit. Heck, een kilo veren heeft hetzelfde effect, mist ze verpakt zijn.


  Maak melding

 41. Ik fietste er een maand geleden langs toen werd er een waterballon op me gegooid. Direct de politie gebeld want dat ding kwam met een rotgang naar beneden en miste me op 20 cm. Jammer om te zien dat de politie er niets mee gedaan heeft (waarschijnlijk me niet serieus genoeg genomen) en nu een kapotte autoraam, goed ben in ieder geval blij dat hij me miste.


  Maak melding

Reageer