Zoekactie naar vermiste man gaat verder

Zwolle – Zaterdagavond rond 21.00 uur, zijn de zoekacties naar een vermiste zwemmer in de Wijthmenerplas opgeschort. Tot op heden is de gistermiddag rond 15.15 uur verdwenen man niet gevonden.

20120525-grootwo_zwolle-13.jpg

Vrijdagmiddag is door brandweerduikers en een politiehelikopter op en boven het water gezocht. Zaterdagmorgen is de zoeking voorgezet met sonarapparatuur; later op de dag met een gespecialiseerde dregploeg, de SOAD (Stichting Opsorings Apparatuur Drenkelingen). De dregactiviteiten worden zondag weer hervat. Het gedeelte van de plas waar de man onder water is geraakt blijft voor verder onderzoek afgezet; het overige gedeelte blijft voor het recreatiepubliek vrij toegankelijk.

SOAD:

Ons doel?
Het gebeurt tientallen keren per jaar. Een volwassene of een kind verdwijnt onder water en komt niet meer boven… Hulpdiensten zijn vaak als eerste ter plaatse als er zo’n ongeluk gebeurd is. De kans om het slachtoffer nog levend te vinden wordt, naarmate de reddingsactie langer duurt, steeds kleiner. Het duurt dagen, soms zelfs weken, voordat het slachtoffer kan worden gelokaliseerd. Voor de directe naasten en familie betekent dat, naast het verdriet, een (veel te) lange periode van grote onzekerheid.

In de huidige praktijk wordt dan gebruik gemaakt van verschillende middelen om te zoeken. Vanwege de omstandigheden kan zelden zeer geavanceerde apparatuur worden gebruikt zoals sonar en onderwatercamera’s. Meestal worden duikers, speurhonden, netten en veelal geïmproviseerde dreggen ingezet. Met alle respect voor de hulpverleners zien we dat het resultaat vrij lang op zich laat wachten.

Wij willen de kennis over het zoeken naar onderwaterslachtoffers bundelen om de vindkans zo groot mogelijk te maken. Daarnaast heeft de SOAD de beschikking over beproefde dregapparatuur die de kans om het slachtoffer te vinden vele keren vergroot.

Wat kunnen we inzetten?
De SOAD heeft in eigen beheer een dreg ontwikkeld die in de praktijk effectiever is gebleken dan de dreggen die tot nu toe worden gebruikt. Wij hebben een depot, met daarin voldoende materiaal, waarop in voorkomende gevallen door de reguliere hulpverleningsinstellingen kosteloos een beroep kan worden gedaan.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Het is wel een beetje respectloos geschreven, maar eigenlijk ben ik het wel met An eens. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om daar nu te gaan zwemmen: Hoe zou ik daar onbezorgd lol kunnen hebben en genieten kunnen van het water terwijl duikers e.d. druk bezig zijn om iemand te vinden en de familie/vrienden van die persoon in grote spanning afwachten? Er zijn genoeg alternatieven om lekker te zwemmen en plezier te maken lijkt me…..
  Sterkte voor alle mensen die in afwachting zijn!


  Maak melding

 2. Iedere seconde gaat er iemand dood op deze aardkloot. Waarvan een groot deel door verdrinking.
  Ik zou gewoon lekker plezier maken ondanks dat het uitermate vervelend is voor direct betrokkenen.

  Ik hoorde net een ambulance over de weg rijden – ik denk dat ik vandaag uit respect maar thuis moet blijven?  Maak melding

 3. Sorry, bedoelde het niet respectloos. Bij andere berichten had ik al gereageerd maar dat weten jullie natuurlijk niet. Ik was er zelf bij vrijdagmiddag. Niet heel dichtbij maar aan de overkant op het strandje. Het was echt niet leuk. Hoop echt dat hij gauw gevonden wordt en niet alleen zodat ik er weer kan zwemmen. Kom er hooguit 3x per jaar.  Maak melding

 4. Triest voor de familie en vrienden. Het gaat om een 76-jarige man uit Zwolle meldt RTV Oost. Na de Pinksteren wordt beslist hoe verder.Tot die tijd surveilleert de politie regelmatig, aldus het bericht.
  Ik wens degenen die de meneer na staan veel sterkte in deze onzekere periode.


  Maak melding

 5. UPDATE:

  Aan het begin van zondagavond 27 mei is de zoekactie naar de vermiste zwemmer in de Wythmenerplas stopgezet. Na het pinksterweekend wordt bekeken welke middelen er verder kunnen worden ingezet om de man alsnog te vinden. Zolang zullen medewerkers van het beheer van de plas op gezette tijden op en aan het water surveilleren. Zondag is het laatste gedeelte van de plas, waarin de man vrijdag jl. halverwege de middag verdween, systematisch met speciale apparatuur afgezocht en is er gedregd door duikers van de Stichting Opsporing Apparatuur Drenkelingen uit Urk. Hiermee was zaterdagmiddag jl. al een aanvang gemaakt. De locatie in de plas waarin de man verdween varieert in diepte van tussen de 15 en 20 meter en heeft een grillige bodemgesteldheid. In overleg met de familie van het slachtoffer wordt nu pas vermeld dat de vermiste man een 76-jarige Zwollenaar is.De man zwom al vele jaren regelmatig in deze plas.


  Maak melding

 6. Dat is inderdaad een flinke diepte. Hij is bevangen door de kou, dat is in deze tijd van het jaar verraderlijk als je gaat zwemmen. Ik wens natuurlijk alle nabestaanden veel sterkte!


  Maak melding

Reageer