Eerste editie Kunst op Zondag verloopt rustig

Zwolle – Burgemeester H.J. Meijer heeft zondagmiddag bij de Botterstee op de Nieuwe Markt de eerste editie van Kunst op Zondag geopend. Erg druk was het zondagmiddag niet. Daarvoor was deze dag misschien wel te mooi. De zon lokte veel mensen naar het buitengebied van Zwolle. Kunst op Zondag op de Nieuwe Markt is kleinschalig, vriendelijk en niet commercieel. Er vinden dan ook geen muzikale activiteiten plaats die versterkt zijn en er is voldoende ruimte om lekker rond te lopen tussen het groen dat de Nieuwe Markt biedt.

kunst_op_zondag_4.jpg
Burgemeester Meijer opende de eerste keer door de spreekwoordelijke deuk in een pakje boter te slaan…

Van de maanden mei tot en met september 2012 is er op iedere laatste Zondag van de maand tussen 13.00 en 17.00 uur ‘Kunst op Zondag’ op de Nieuwe Markt. Kunstenaars uit Zwolle laten op een gezellige kunstmarkt hun werk zien aan de mensen in de stad. Sonja Paauw van D66 en Lambert de Wolf van de belangenvereniging Nieuwe Markt hebben de organisatie op zich genomen naar aanleiding van een motie die in het najaar van 2011 in het kader van de nota ‘Zwolle bij de top van de Nederlandse Binnensteden’ werd aangenomen door de Zwolse gemeenteraad.

kunst_op_zondag_2.jpg

kunst_op_zondag_5.jpg

kunst_op_zondag_1.jpg

In het najaar van 2011 heeft de Zwolse gemeenteraad in het kader van de nota ‘Zwolle bij de top van de Nederlandse Binnensteden‘, de motie ‘Vrije markt op Zondag’ aangenomen. De motie droeg het college op:

De mogelijkheden van het houden een vrije markt voor particuliere niet-commerciële initiatieven op zondag te onderzoekenŸHierbij nadrukkelijk de Nieuwe Markt als mogelijke marktplaats te betrekken.

– Voor de start van het toeristenseizoen met een voorstel te komen.

kunst_op_zondag_3.jpg

Inmiddels is besloten dat 2012 een pilotjaar zal zijn en er uitvoering gegeven kan worden aan de motie. Omdat het woord ‘markt’ tot misinterpretatie leidt, heet het initiatief nu: Kunst op Zondag op de Nieuwe Markt.

Doel

Bijdragen aan de doelstellingen uit de nota ‘Zwolle bij de top van de Nederlandse Binnensteden’ door ook op zondag voor levendigheid in de binnenstad te zorgen. Ander doel is het bieden van een podium aan Zwolse (amateur)kunstenaars.

Gewenst resultaat

Een regionaal bekende, gedragen en levendige Culturele Zondag op de Nieuwe Markt: iedere laatste zondag van de maand van mei tot en met september tussen 13.00 en 17.00 uur waar (amateur)kunstenaars, niet-versterkte muzikanten (niet meer dan één tegelijk) hun werk kunnen laten zien of horen aan het algemene publiek.

Doelgroep

Bezoekers: Inwoners van Zwolle, jong en oud en toeristen.

Deelnemers: amateurkunstenaars, beeldend kunstenaars.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Het was een teleurstelling. M?t versterkte muziek #sfeer en meer ‘vertier’ (denk ook aan de kinderen) zou het nog wel wat kunnen worden….


  Maak melding

 2. Volgens mij is dat nu juist niet de bedoeling (muziek en vertier), het was gezellig en leuk. En dat voor een eerste editie tijdens pinksteren met deze warmte, Chapeau!


  Maak melding

 3. Ik vond het wat weinig, ook weinig variatie. Laat meer ‘soorten’ kunst zien; keramiek, beelden etc. Laat mensen ook zelf aanschuiven voor een kleinschalige (eenvoudige) workshop.


  Maak melding

 4. Ja het is een leuk idee ,maar met het weer van vandaag zijn de plassen meer in trek.Vooral doooooorgaan .volgende keer beter


  Maak melding

 5. wat is de bedoeling met niet meer dan 1 tegelijk kijk zou best wel mee willen doen en kan er ook wel 50 werken neer zetten maar zien hoe en wat wel 1 leuk iede


  Maak melding

 6. Ik voelde me met mijn 31 jaar nogal ongepast jong. Had verwacht dat er ook jonge kunstenaars van doas, r10 of de kunstacademie zouden staan. Maar volgens mij was slechts Het Palet vertegenwoordigd.


  Maak melding

 7. Beste Bart kunst heeft niks met leeftijd te maken jo of welke club dan ook gewoon wat je zelf doet jo. Zou juist leuk zijn zoals ik lees dat iedereen zou kunnen mee doen. Zit zelf ook nie bij 1 club in zwolle gr ronn


  Maak melding

 8. Ja het weer was te warm ook voor onze kunstroute veel te warm, maar een tip, laat de gemeente het op de grote markt houden wat meer in het centrum. laat ook marktkramen plaatsen, zo dat bij slecht weer mensen droog staan, zoek onder onze leden (46) kunstenaars die willen mee doen zorg voor veel variatie!! Kunstroute Overijssel heeft vele leden die een mooi produkt kunnen laten zien.
  En vergeet niet een of meerdere muzikanten dat leeft en trekt mensen.[/b]


  Maak melding

 9. Sluit mij helemaal bij Harr aan geeft de ruimte zet kramen neer en laat de kunstenaars zelf het regelen dan komt het helemaal goed laat ik zeggen een echte
  Kunst op zondag zijn. Ken ook kunstenaars zat die net zoals ik vrij werken zonder lid te zijn bij wie dan ook


  Maak melding

 10. Het slaan van een deuk in een pakje boter geeft exact het niveau aan van b&w van Zwolle. Meer daadkracht zit er helaas niet in


  Maak melding

 11. Wat een zuurpruimerij. Naar ik begreep is het een particulier initiatief geworden, zonder budget, dus waar haal je die marktkramen vandaan.De wereld aan kunstenaars uitgenodigd maar die allemaal eerst de kat uit de boom willen kijken. Wees nu eens blij DAT er eens een initiatief is en geef het een kans om te groeien. Ik vond het leuk en het kan alleen maar mooier worden.


  Maak melding

 12. Jan zeg ook niet dat het niet leuk juist 1 goed ide en geef aan wat je zou kunnen doen om uit te groeien en sorry de uitnodiging is mijn ontgaan
  vandaar ik ook reageer ron


  Maak melding

Reageer