Zwemmers negeren afzetting Wijthmenerplas

Zwolle – Sinds vrijdagmiddag is door de vermissing van een 76-jarige Zwollenaar een bepaald gebied in de Wijthmenerplas afgezet met borden en lint. Nieuwsgierigen en met name jeugdige zwemmers konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en trotseerden de obstakels. De politie moest de orde herstellen.

afzetting_1.jpg
Naar het bruggetje blijven mensen lopen, omdat niet alles meer zichtbaar afgezet is of dat linten vernield zijn of uit nieuwsgierigheid…

Aan de zuidzijde van de recreatieplas werden verkeerborden opzij geschoven en linten kapot gemaakt. Dit laatste was op een gedeelte ten noorden van het bruggetje ook het geval, waardoor geparkeerde auto’s en zonnende badgasten door politieagenten verzocht werden te vertrekken. Met name in het gedeelte van de plas tusen het voetgangersbruggetje en het naaktstrandje mag niemand komen. Het was daarom wel bijzonder dat zo’n 40 jongeren zich daar vermaakten door van het bruggetje in het water te plonzen. De politie herstelde de bebording aan de zuidzijde van het bruggetje en herstelde de linten.  Na het pinksterweekend wordt bekeken welke middelen er verder kunnen worden ingezet om de man alsnog te vinden. Zolang zullen medewerkers van het beheer van de plas op gezette tijden op en aan het water surveilleren.

Artikel delen:
Reacties 49
 1. Waarschijnlijk moeilijk te geloven wanneer je zelf de berichtgeving hierover volgt, maar als ik de foto’s bekijk lijken het mij meer onwetenden dan brutalen en respectlozen. Ze zien er niet uit als nieuwsgierigen, maar meer als zorgeloze zwemmers die zich rotschrikken als ze het waarom van de afzetting horen.


  Maak melding

 2. Het feit dat er een afzetting stond had toch al een duidelijke aanwijzing moeten zijn dat je daar niet mocht komen. Het is me niet helemaal duidelijk hoe daar misverstanden over hebben kunnen ontstaan.


  Maak melding

 3. Klopt Ribo, maar ik denk niet dat de reden ervan is vermeld.En hoeveel mensen kruipen niet onder afzettingen, prikkeldraad door als ze een mooi plekje zien? Na de eerste volgt de rest. Vind jij de mensen op de foto’s er dan niet uitzien alsof ze van niets weten?


  Maak melding

 4. En hoeveel mensen kruipen niet onder afzettingen, prikkeldraad door als ze een mooi plekje zien? Na de eerste volgt de rest. Vind jij de mensen op de foto’s er dan niet uitzien alsof ze van niets weten?

  Een afzetting staat er niet voor niets, welke reden deze afzetting dan ook heeft. Ik vind het altijd brutaal als mensen dit soort berichten negeren.
  Daarnaast kan ik maar moeilijk uit de foto opmaken of de aanwezigen wel of niet bewust de afzetting hebben genegeerd. Er staan geen denkwolkjes bij. Maar hoe dan ook, iemand moet de eerste zijn geweest die de afzetting heeft genegeerd. En of diegene nu wel of niet de laatste berichten hierover heeft meegekregen, het blijft brutaal in mijn ogen.


  Maak melding

 5. “Oh, sorry agent. Ja ik zag wel wat afzetlint, maar ik dacht ik zie niets waarom dat lint er zou moeten hangen dus kruip ik er gewoon maar onderdoor” Ik zie trouwens geen verbaasde blikken op de foto, meer een blik van: “Tjonge, jonge wat een gezeik. Hier ligt echt niemand in het water hoor en als we toch iemand vinden bellen we wel 112. Kunnen we nu weer gaan liggen? “


  Maak melding

 6. Politie herstelde de bebording en linten.

  Er hoeft er maar één te zijn die die linten kapot trekt en borden omgooit en het hoeft de meute na hem/haar niet op te vallen dat de boel is afgezet. Zoveel brutalen hoeven er dus helemaal niet aanwezig te zijn; één is genoeg om het strand vol te krijgen.


  Maak melding

 7. Blijf het walgelijk vinden dat mensen daar uberhaupt willen zwemmen. Er ligt een man/vader/opa gewoon op de bodem dood te zijn en dan gaan ze er nog in zwemmen. Vreselijk voor de familie die thuis machteloos moet wachten terwijl anderen gewoon daar gezellig gaan zwemmen.
  En dan heb ik het nog niet eens over dat hij ineens boven kan komen drijven. Dat wil je toch niet zien. Echt een vreselijk idee.


  Maak melding

 8. WFvN zit goed! Het lint was al verbroken bij het laatste gedeelte van de parkeerplaats. 2 auto’s waren erop gereden en de jongeren die je op de foto ziet hebben dat lint wel kunnen zien maar volgend de rest. Je kan dat naief noemen. De echte nieuwsgierigen gingen bij dat bruggetje kijken. Dat waren er wel veel hoor!! Verder moet je maar net weten wat er gebeurd is natuurlijk. Die jeugd die van het bruggetje in het water sprong heeft denk ik niet geweten van de vermissing. Anders spring je toch niet. De politiedames waren erg vriendelijk trouwens!


  Maak melding

 9. Als hij nog leeft kun je over z’n tenen rijden als iets je niet aanstaat, maar als iemand dood is moet je ineens respect hebben?


  Maak melding

 10. snap ?berhaupt niet waarom ze wythem niet gewoon helemaal afzetten… niemand hoort daar in die plas te zwemmen, sterker nog denk er eens overna (voor diegene die daar zwemmen) als het een familie lid was geweest. was je daar dan ook gewoon door blijven zwemmen???

  vind het ronduit bespottelijk dat gemeente zwolle, deze plas niet totaal afsluit voor gasten. niemand erin tot dat het stoffelijk overschot gevonden is.

  dit is niet meer dan een logische beredenering.

  heb respect, en ga dat water niet in! bewaar die plek met rust de aankomende dagen….


  Maak melding

 11. het leven gaat door, hoe verschrikkelijk het ook is voor de nabestaanden. in de broerenkerk dansen mensen wekelijks op de graven van lang geleden overledenen, mag dat dan ook niet. Het leven gaat door vooral voor buitenstaanden.
  Heel veel sterkte iig voor iedereen die het nodig heeft.


  Maak melding

 12. In zee liggen ook heel wat mensen dood te zijn, daar ga je ook gewoon zwemmen!

  De zee is wel ietsje groter en dieper dan deze plas.
  Daarnaast bestaat er een kans dat het lichaam komt bovendrijven. Daar hoef ik geen getuige van te zijn.

  Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde delen worden afgezet i.v.m. onderzoek, maar de complete plas afzetten zal kennelijk niet nodig zijn. De mensen die daar aan het werk zijn zullen ongetwijfeld weten waar ze mee bezig zijn.

  Om de complete plas nu af te zetten vind ik ook weer zo rigoureus. De mensen kiezen er zelf voor of, en zo ja; op welke manier ze er respectvol mee omgaan.


  Maak melding

 13. Vanavond waren ze met verschillende honden bezig op het water, deze sprongen allemaal op dezelfde plek het water in. Rond een uur of 9 kwam er een duikteam aan die vervolgens het water in ging. Mogelijk een spoor gevonden?


  Maak melding

 14. @jolien het gaat hier niet om de kundigheid vd de mensen die daar aan het zoeken zijn.
  het gaat hier over de normen en waarde die wij als burgers zouden moeten kennen. nogmaals verplaats je eens in de situatie.

  vind jij het ethisch wel verantwoord, om daar te gaan zwemmen?

  @ S en nee broerenkerk is heel iets anders, daar wordt de stilte bewaard! daar is op een fatsoenlijke manier afscheid van genomen in die tijd, nabestaande hebben waarschijnlijk afscheid kunnen nemen, en dat is op dit moment niet het geval. die slachtoffers zijn geborgen!!! dat is deze persoon nog niet!

  wat een verstand  Maak melding

 15. Ik kan er zo slecht tegen dat er dus mensen zijn die het respectloos vinden dat er wordt gezwommen! Wat kan die familie het nou schelen of er wordt gezwommen of niet? Als de politie nou een enorm onderzoek zou doen zou ik zeggen, oke! Maar dat doen ze niet, sterker nog ze zijn vandaag overdag niet bezig geweest, alleen vanavond! En dat ook alleen maar met een paar honden een bootje en wat duikers!


  Maak melding

 16. Dame neem mij niet kwalijk maar als er een rood wit lint gespannen is bij een gebied dan is het algemeen bekend dat je daar achter moet blijven .Meestel als de politie zo,n lint spant staat op de lint ook de vermelding politie.Dus een ieder weet duidelijk de betekenis van het lint.De personen die zoals jij zegt dan verschrikt kijken als er op gewezen wordt is vaak een houding die ze aannemen als ze zelf al weten dat ze op verkeerd terrein zijn.Men houd zich dan van de domme .


  Maak melding

 17. @ Joene!!! de KLPD kan niks anders dan op dit moment afwachten, tot dat de honden aanslaan qua geur. Ben jij daar onderwater geweest?? heb jij enig idee hoe de bodemstructuur is??

  en inderdaad het is respectloos als je daar gaat zwemmen! ook jij verplaats je eens in de situatie.


  Maak melding

 18. De plek op de foto’s waar die mensen zitten mochten zei gewoon komen? Hier waren geen afzettingen, 20/30 meter daarnaast staat pas het eerste lint waar men niet mag komen. Op diezelfde plek heb ik vanavond ook even gekeken en de Politie zei zelf dat wij daar mochten staan, vindt het wel erg vreemd dat de mensen die op die plek van de foto’s lagen weg werden gestuurd.


  Maak melding

 19. @ jaap:
  volgens mij heb je niet helemaal op de juiste manier begrepen wat ik bedoelde. Kan gebeuren. Laat ik het dan nog eens nader toelichten: het is aan de mensen zelf om te kiezen of ze nu wel of niet gaan zwemmen daar. Ze kiezen zelf of ze respectvol met de situatie omgaan of niet, dit is inderdaad een kwestie van normen en waarden.

  Daarnaast, over de kunde van de onderzoekers: het feit dat ik dat benoem, slaat er meer op dat het kennelijk niet nodig is om de complete plas af te zetten. De reden dat ik dat zei, is dat de plas wellicht niet compleet is afgezet maar dat mensen er dan nog steeds voor kunnen kiezen om er niet te zwemmen. Maar het wordt niet verboden. Als het onverantwoord zou zijn om in de plas te zwemmen, in de zin dat het onderzoek wordt belemmerd, dan had de politie de complete plas wel afgezet.

  Om dan tot slot nog antwoord te geven op je vraag: ik ben nooit fan geweest van de Wythmenerplas, maar je zult me er nu ook zeker niet vinden. Afgezien van het feit dat ik het geen prettig idee vind om daar nu te zwemmen, doe ik het uit respect voor de nabestaanden.
  Ik keur het niet af als andere mensen er wel gaan zwemmen, dat is hun keus. Maar het negeren van afzetlinten en borden vind ik brutaal.  Maak melding

 20. Pieters, je hebt helemaal gelijk. Niettemin heeft WFvN en later een getuige al aangegeven dat er maar een hoeft te zijn die het lint stuk maakt en dat de rest dan doorloopt zonder iets in de gaten te hebben. Kennelijk zijn velen hier brave borsten, maar als je niet weet welke tragedie er zich in de Wythemerplas heeft afgespeeld, dan kun je van alles denken bij dat lint. Misschien dat het er nog hing van FoD. En voordat er misverstanden ontstaan: ik zou zelf niet onder zo’n lint doorkruipen. Weet niet wat ik zou doen als er een kapot lint hing en ik al mensen op een mooi stukje zag liggen en ik uiteraard niet wist van de verdrinking.
  Ik geef onmiddellijk toe dat ik de foto’s interpreteer en speculeer over wat de mensen erop denken. Dat doen anderen, waaronder jij, ook met weinig vleiende woorden. Ik ben minder negatief over die mensen (en in het algemeen).
  Dat zij er liggen maakt de verdrinking niet meer tragisch. Dat staat er los van. Ik hoop voor de familie en vrienden dat meneer sel wordt gevonden.


  Maak melding

 21. pff wat een grote woorden over respect, normen en waarden …
  Ik geloof niet dat iemand expres daar gaat zwemmen om de familie van een verdronken man te provoceren als dat lichaam komt bovendrijven. Kom op zeg.
  Je hebt de afgelopen dagen wat anders gedaan dan op weblog zwolle rondhangen, dr hangt een lintje (gras net ingezaaid? mogen geen auto’s langs? nog van vorige week met dat dancefeest?), tis overal hartstikke druk, maar achter het lintje is het lekker rustig… Wat doe je doe je dan?


  Maak melding

 22. en dat gemeente Zwolle de burgers een keuze geeft om daar wel of niet te zwemmen vind ik absurd. zeker een commerciële kwestie?…

  het gaat er niet om of er belemmering in het spel is ja of de nee…

  als er een huis afgebrand is… waar nog personen binnen waren ga je er toch ook niet luidruchtig en feestelijk door het huis heen lopen? of is dit een hele rare vergelijking??

  snap niet dat er personen zijn die dit goedkeuren.
  dan nog niet gesproken over het negeren van afzetlinten waar dit hele onderwerp overgaat. als de gemeente zwolle. het op 4 centrale plekken totaal afzet ( zoals het dicht laten vd slagbomen) en hekken plaatsen bij het begin van whythem en aan de andere kant natuurlijk.. (hermetisch afsluiten)

  denk dat er dan ook een stuk minder overlast zal zijn qua het negeren van afzetlinten.
  en de rust wordt op deze manier op de locatie bewaard voor het slachtoffer, familie, KLPD, reddingswerkers etc etc


  Maak melding

 23. Het gaat hier niet over expres provoceren

  het gaat hier over NORMEN, EN WAARDEN,

  verplaats je eens in de situatie, het is een familie lid van jou, zou jij het op prijs stellen als er lol en plezier wordt gemaakt terwijl er iemand, vermist wordt die jij kent of die lid is van jouw familie?

  of vind je dat deze plek zonder storen en in alle rust afgezocht kan worden….? in naam en respect van het slachtoffer en familie en personen die daar bezig zijn met zoeken.

  hoe groot is wythem nou eigenlijk?? is het echt zo moeilijk om deze geheel af te sluiten?  Maak melding

 24. Nou Jaap, dan ben ik het toch meer met Bantenga eens. Je maakt het wel erg groots, en niet alleen door de hoofdletters. Is het vooral fout omdat mensen zijn gaan zwemmen en plezier hebben? Wat mag wel en wat mag niet volgens jouw normen en waarden?
  Voor de familie is het sowieso uitermate triest en treurig. Ik weet niet of ze bezig zullen zijn met wat anderen doen of laten. Ze hebben wel iets anders aan hun hoofd.


  Maak melding

 25. Triest, dit ongeluk. En ook dit gezeik is triest. Als mijn vader daar op de bodem ligt, dan is tie dood. Weg, alleen zijn lichaam is er nog.

  Al die genietende mensen mogen van mij lekker zwemmen, geen probleem.
  Het is mooi weer, een paar honderd man ga je dit echt niet ontnemen.
  Maar dan moeten ze niet zeuren als mijn pa komt bovendrijven.

  En dan nog, de linten waren DOORGEKNIPT.

  Ok, over 3 dagen dat strand compleet afsluiten, niet uit respect, maar bescherming van de gasten. Niemand wil naast een bovendrijvend lijk zwemmen.


  Maak melding

 26. tsja, maar nu weet je het dat er een dode ligt, maar je weet niet wat er nog meer ligt.. Dat is toch overal zo. Maar als hij niet te vinden is… Tsja.


  Maak melding

 27. Ik ben echt verbaasd over de reacties

  Pretentieus gewauwel over normen en waarden, enkel om daarmee te laten zien hoe goed je wel niet bent en hoe ongelofelijk betrokken je bent bij de maatschappij…

  Ik hoop dat iedereen hier zich nu een beter mens voelt..


  Maak melding

 28. ben benieuwd in hoeverre het bewust gaat. Ik lees ook nergens dat er jongeren zijn die zich verzet hebben en zoals anderen ook al zeggen oogt het allemaal gemoedelijk.
  Vind dit minder erg als al dat ramptoerisme die nog even komen kijken of ‘er al wat naar boven is komen drijven’..


  Maak melding

 29. Alle reacties en mogelijke scenario’s gelezen over het lint, en waarom men het wel of niet is gepasseerd. Neemt niet weg dat er met grote borden staat aangegeven dat je er i.v.m. onderzoek niet mag komen!  Maak melding

 30. Bericht door Ronnie, op 29 mei 2012 om 09:47
  Inderdaad stelletje moraal ridders. De meesten hadden geen idee wat er aan de hand was.

  Nee, ze plaatsen verkeersborden en hangen afzetlint op omdat het zo’n mooie zomerdag was……


  Maak melding

 31. Even voor de duidelijkheid: het stuk was alleen afgezet voor auto’s. Je kon er zo langs fietsen dus hebben mensen gedacht dat je er wel mocht gaan liggen. Niets uit nieuwsgierigheid maar gewoon voor een rustig plekje. Dan had de politie het beter af moeten zetten, je kon zo over het gras lopen naar deze plek, zonder dat je het lint uberhaupt zag. De lui van recreatie zijn nog langsgeweest en hebben alleen een man met een hond weggestuurd. Dus ook dat wees niet op iets dat daar niemand mocht liggen. PLUS er stonden geen borden dat je er niet mocht komen. De politie is vriendelijk langsgekomen en heeft gevraagd of alle mensen daar aub ongeveer 30m. opzij wilden gaan liggen ivm dat ze ook daar gingen zoeken. Praktisch de helft van dit bericht is onjuist on ongegrond. Had daar ter plekke bronnen geinterviewd dan had dit bericht nu nog enige waarde gehad, want dan had de schrijver tenminste geweten wat de situatie precies was en had hij/zij het niet grotendeels uit de duim hoeven zuigen.


  Maak melding

 32. het stuk was alleen afgezet voor auto’s

  Dan maakt het allemaal niets uit? En al helemaal als je weet wat er daar gebeurd is.
  Ik zie de agente naar het doorbroken afzetlint wijzen.

  “Als IK het maar rustig heb” Wat een egoistische wereld toch!!


  Maak melding

 33. Dan maakt het allemaal niets uit? En al helemaal als je weet wat er daar gebeurd is.
  Ik zie de agente naar het doorbroken afzetlint wijzen.

  “Als IK het maar rustig heb” Wat een egoistische wereld toch!!

  Als doemdenken een vak zou zijn, was u geslaagd met vlag en wimpel.


  Maak melding

 34. Wat mij opvalt is dat er allerlei verwijten worden geuit zonder dat mensen weten wat de omstandigheden waren. Dat is vooral iets van de laatste tijd, overal een mening over hebben, ook als je eigenlijk nauwelijks weet wat er speelt. Ik ga dus niets zeggen over wat hier gebeurt is, ik kan er niet over oordelen.

  Wat respect en je houden aan regels betreft, de wat oudere generaties mogen de hand wel in eigen boezem steken, die geven al jaren het “goede” voorbeeld door zich nauwelijks meer aan regels en aanwijzingen te houden, en dan verwachten we nu opeens van jongeren dat ze zich aan de regeltjes houden en zich respectvol opstellen.

  Ik kan mijn zoontje van 6 toch niet uitleggen dat hij niet op de stoep mag fietsen als tegelijk een grijze dakduif (kijk pappa, die oma fietst ook op de stoep!) dat gewoon wel doet? En als je iemand aanspreekt op gedrag kun je een grote muil krijgen, vrijwel ongeacht de leeftijd.

  Dus laten we het vooral niet hebben over “de jeugd”, maar vooral het goede voorbeeld geven, en dat niet slechts met de mond en de letter belijden. Ik wens allen hier veel wijsheid toe.  Maak melding

 35. @getuige.

  Die politieagente wijst niet naar het lint. ze wijst naar waar we wel mogen liggen. Weet niet of je er zelf bij was maar het was duidelijk dat de politie het beter had moeten afzetten als we er echt niet mochten liggen. en het feit dat er eerder niets over gezegd werd door het recreatieteam, die ervoor zorgden dat niemand over de afzettingen heen ging, zegt ook al genoeg. Waarom mensen moesten verplaatsen was puur en alleen omdat één of ander eikel door het lint heen was gereden met de auto en ze het daardoor beter gingen afzetten en we er TOEN niet meer mochten liggen.


  Maak melding

 36. Dus laten we het vooral niet hebben over “de jeugd”, maar vooral het goede voorbeeld geven, en dat niet slechts met de mond en de letter belijden. Ik wens allen hier veel wijsheid toe.

  Wijze woorden en ook iets om bij na te denken.

  Laten we de discussie maar sluiten uit respect voor de nabestaanden.  Maak melding

Reageer