Mevrouw Van Dam-Kogeldam wordt 100 jaar

Zwolle – Mevrouw Van Dam-Kogeldam vierde op eerste pinksterdag haar 100-ste verjaardag. Wethouder en loco-burgemeester René de Heer bracht mevrouw Van Dam op maandag een bezoek om haar persoonlijk te feliciteren. Hij feliciteerde de eeuwling met een keramieken schaal van de Zwolse kunstenaar Jan Kamphuis opgemaakt met bonbons van Bonbonnerie Borrel.

28-05-2012_mevrouw_koggeldam-van_dam_100_jaar_01.jpg

Mevrouw Van Dam werd op 27 mei 1912 onder de naam Cato Kogelman geboren in de gemeente Oldebroek. Op 10-jarige leeftijd overleed haar moeder, haar vader bleef achter met acht kinderen, waarvan de oudste 13 jaar was. Na een paar jaar hertrouwde haar vader. Cato Kogelman trouwde op 21-jarige leeftijd met Anton van Dam en het jonge paar ging in Zwolle wonen op de Molenweg. Hun kruideniers/melkzaak werd na een paar jaar van de hand gedaan voor een melkfabriek. Helaas gooide de oorlog roet in het eten en namen de Duitsers hun zaak in bezit.

28-05-2012_mevrouw_koggeldam-van_dam_100_jaar_03.jpg

28-05-2012_mevrouw_koggeldam-van_dam_100_jaar_02.jpg

Na de oorlog verhuisde het gezin naar Hattemerbroek, het bezit aan land bood hun de mogelijkheid een fruitkwekerij te starten, wat later werd uitgebreid met een kippen-houderij.

Het gezin Van Dam kreeg elf kinderen, 23 kleinkinderen en 28 achterkleinkinderen.

In 1993 overleed haar man op 85-jarige leeftijd. Mevrouw Van Dam verhuisde op 83-jarige leeftijd naar de “Keersluis” en sinds 4 vier jaar woont zij – tot haar volle tevredenheid- in De Nieuwe Haven.

Mevrouw Van Dam heeft in haar leven heel veel gelezen, en nu nog gaan er wekelijks twee boeken door haar handen; geen puzzel was haar te moeilijk en ook de actuele politiek ontging haar tot voor kort niet! Haar klein- en achterkleinkinderen mochten en mogen zich altijd in oma’s warme belangstelling verheugen.

Haar mobiliteit wordt minder en dus is zij op een rollator aangewezen, het liefst loopt ze hier nog met hoge hakjes achter. Haar plan is om dit nog jaren vol te houden.

Mevrouw Van Dam-Kogeldam vierde haar 100ste verjaardag op zondag 27 mei samen met haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen in een restaurant in Hattem.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer