Samenwerking Wezo Groen en gemeente met Rova

Zwolle – Duurzamer werken, lagere kosten en meer werkgelegenheid. Met deze uitgangspunten in het achterhoofd heeft het college van B&W ingestemd met het onderbrengen van de afdeling Uitvoering van de gemeente en de afdeling Groen van Wezo bij ROVA. De samenvoeging is op 1 juli 2012 een feit.

“Met deze samenvoeging gaan we veel slagen maken”, aldus wethouder Erik Dannenberg. “Door samen te gaan, kunnen we efficiënter werken en daarmee kosten besparen. En we leveren een significante bijdrage aan duurzaamheid, omdat we straks de productie en verwerking van groenafval in één hand hebben. ROVA is uitstekend in staat om deze taak voor ons uit te voeren, net zoals ze dat al jaren met de afvalverwijdering in Zwolle doet,” Maar ook op het gebied van duurzame werkgelegenheid, biedt de samenvoeging voordelen. Ward Verkuylen van Wezo: “Door de krachten van gemeente Zwolle en Wezo in het groenonderhoud te bundelen bij Rova slagen we erin om dit waardevolle werk op grote schaal door mensen met een arbeidsbeperking te laten verzorgen, en dat doen ze piekfijn. De overeenkomst van de drie partijen voorziet erin dat de verwachte groei van het werk wordt gerealiseerd door de inzet van extra Wezo-medewerkers”

 

Zelfde kwaliteit, nieuw jasje

De inwoners van Zwolle zullen weinig merken van de samenvoeging. De gemeente houdt de regie over het groen- en serviceonderhoud. Inwoners kunnen nog steeds hun melding bij de gemeente doen via 14038. ROVA zorgt voor de organisatie en uitvoering. Dit betekent dat de mensen van de gemeenten en van Wezo hetzelfde werk uitvoeren, maar dat ze de werkkleding van ROVA dragen. Ook het wagenpark krijgt de herkenbare ROVA huisstijl. Alle uitvoerende werkzaamheden in de openbare ruimte van de gemeente komen zo in één organisatie en zijn als één geheel herkenbaar.

 

Een goede en veilige werkomgeving

Voor de overgang is een sociaal plan opgesteld. In totaal gaan ruim 90 medewerkers van de gemeente over naar ROVA. Voor Wezo zijn dit ongeveer 170 medewerkers, waarvan een deel in dienst van ROVA komt en een deel gedetacheerd wordt. Alle medewerkers in dienst van Rova vallen straks onder de CAO van ROVA. Bovendien geeft ROVA een werkgarantie van tien jaar voor deze medewerkers. Hans Groenhuis, algemeen directeur van ROVA: “Wij zien de medewerkers als ons grootste kapitaal. Een groot deel van onze werkzaamheden bestaat immers uit fysieke aanwezigheid. Je wilt de mensen daarom een goede en veilige werkomgeving bieden. Wij noemen dat sociale duurzaamheid: continu kijken waar we ieder mens zo kunnen inzetten, dat hij of zij optimaal tot z’n recht komt. Net zoals de werkgarantie motiveert dat mensen om het beste uit zichzelf te halen. Dat zie je terug in de kwaliteit van het werk”.

 

Eerder onderzoek

Al in 2009 deden Wezo Groen en de gemeente Zwolle onderzoek om te kijken of nauwe samenwerking voordelen oplevert. Echter, door de gewijzigde Wet Sociale Werkvoorziening en de veranderende financiële situatie van Wezo, is begin 2011 geconcludeerd dat het ingezette traject niet haalbaar was. Het onderzoek werd vervolgens verbreed naar ROVA die in dezelfde openbare ruimte in opdracht van gemeenten actief is.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Werkgelegenheid? Hoe zit het dan met de tientallen uitzendkrachten/flexwerkers die al jarenlang voor de gemeente in het groen werken? Die worden waarschijnlijk niet overgenomen?
    Die vliegen er zeker straks allemaal uit, zonder sociaal plan, zij belanden dus straks allemaal in de ww/bijstand als dank voor de vele jaren werken voor de gemeente Zwolle.


    Maak melding

Reageer