Studenten met rauwmelkse kaas de boer op

Zwolle – Wordt het Polen, Oostenrijk, Frankrijk, misschien wel Japan? Op 4 juni presenteren internationale studenten van hogeschool Windesheim hun plannen om Nederlandse rauwmelkse kaas te vermarkten in het buitenland. Zij doen dit tijdens Chefs(R)Evolution, het culinaire festival van Jonnie en Thérèse Boer van drie Michelinsterren restaurant De Librije in Zwolle.

Een jury van Slow Food Nederland kiest die dag het plan dat hen de beste ideeën aanreikt om deze kleinschalig geproduceerde, regionale kaas in het buitenland in de markt te zetten. Als feestelijke afsluiting bezoeken de studenten de makers van deze bijzondere, smakelijke kazen op de boerenmarkt van het ‘avant-garde cuisine’ festival. Een internationaal gezelschap van 91 derdejaarsstudenten uit meer dan 13 landen heeft zich de afgelopen drie maanden, in het kader van het project International Business Studies van Windesheim, gebogen over de vraag hoe Slow Food Nederland kleine producenten van rauwmelkse kaas het beste kan ondersteunen bij de promotie van hun producten in het buitenland.

Hoewel hun eerste kennismaking met deze bijzondere kazen niet voor alle studenten even geslaagd was – de smaak was voor een aantal ‘te vol’ – hebben ze zich met enthousiasme op het project gestort, wat resulteert in rauwmelkse kaas marketingplannen voor 15 landen in Europa en daarbuiten.

Het is voor de naar schatting 300 Nederlandse zelfkazende boeren moeilijk om buiten ons land voet aan de grond te krijgen. Ze zijn nauwelijks georganiseerd. Daar komt bij dat veel landen strikte regels hanteren voor de import van rauwmelkse kaas, die vaak als een gezondheidsrisico wordt beschouwd. Bovendien blijkt Nederlandse rauwmelkse kaas volstrekt onbekend bij de buitenlandse kaasliefhebber. De studenten hebben na het nodige marktonderzoek Slow Food voorzien van marketingplannen voor verschillende landen. Een eerste selectie van 5 groepen zal maandagmiddag 4 juni strijden om drie finale plaatsen. Slow Food Nederland zal de drie beste projectvoorstellen belonen met een geldprijs.

Slow Food

Slow Food Nederland participeert in het project omdat de organisatie op deze manier hulpmiddelen in handen krijgt waarmee ze kleine producenten kan helpen een steviger economische basis te verwerven en zo de rauwmelkse kaas voor Nederland te behouden. Eén en ander past in het streven van Slow Food naar duurzaamheid en een terugkeer van de menselijke maat in de agrarische sector. Dat uit zich onder andere in ondersteuning van kleine producenten, in het veilig stellen van “bedreigde” landbouwproducten, zoals rauwmelkse kaas, en de nadruk op lekker, puur en eerlijk voedsel. Wereldwijd heeft de beweging meer dan 100.000 leden, waarvan 3.000 in Nederland.

Windesheim

Windesheim, met locaties in Zwolle en Almere, mag zich één van de grotere hbo-instellingen in Nederland noemen. 21.500 studenten en duizenden cursisten volgen hier hun opleiding. De ruim 1.750 medewerkers richten zich op het verzorgen van onderwijs, het doen van onderzoek en het ondernemen in samenwerking met het regionale werkveld. De minor International Business Studies van Windesheim is een van de internationale businessprogramma’s van de hogeschool.

Chefs(R)Evolution

Op 3 en 4 juni 2012 vindt in Zwolle de eerste editie plaats van Chefs(R)Evolution, het Nederlandse Avant-garde Cuisine Festival. Dit gastronomische festival wordt georganiseerd door Jonnie en Thérèse Boer, in samenwerking met het team van CHEF-SACHE. Een congres met kookdemonstraties door internationale topchefs voor horeca-professionals uit binnen- en buitenland en het Nederlands Wine & Food Festival 2012 met de Nationale Huiswijncompetitie en verkiezing beste Roséwijnen. Tijdens het festival is er een Boerenmarkt voor het grote publiek, waar enthousiaste boeren en Alliance-chefs producten en gerechten presenteren. Het festival wordt gehouden in en rondom Librije’s Hotel en Theater De Spiegel in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)