CCC in actie op de Edukans Going Global dag

Zwolle – Vrijdag 1 juni a.s. gaan de leerlingen van de klassen 1,2 en 3 van het Carolus Clusius College actie voeren. Zij gaan een sponsorloop houden voor een Edukans project in Oeganda.

Afgelopen februari zijn de leerling Roelien Pol en docent Ard de Graaf  naar Oeganda geweest en hebben daar met eigen ogen gezien hoe het leven van de Oegandese kinderen is en hoe groot het contrast is tussen het schoolleven hier en daar. De afgelopen week hebben zij op het CCC aan alle leerlingen presentaties gegeven en hun ervaringen gedeeld. In Oeganda hebben zij samengewerkt met Oegandese ‘buddies’ en veel scholen bezocht. Het contrast is groot: lokalen met meer dan 100 leerlingen, 10 lesboeken voor een volle klas, geen water, geen stroom en soms zelfs geen dak op de lesruimtes.

Beroepstrots zoals wij die kennen is er vaak niet bij de Oegandese collega’s: leraren krijgen een minimaal salaris en het vak staat laag in aanzien. Er is dan ook veel verloop onder docenten. Het gevolg is dat de leerlingen niet het onderwijs krijgen dat juist zo broodnodig is. Dit kan en moet beter. En daaraan wil het CCC bijdragen door actie te gaan voeren.

Net als de Oegandese Brian, die elke dag drie kwartier hard loopt om op school te komen (een fiets is te duur) gaan de leerlingen van het CCC één lesuur lang hardlopen. Ze lopen een rondje om de school en het sportveld. De afstand is 1 km. Roelien Pol, de leerling die naar Oeganda is geweest zal voorop lopen !

Artikel delen:

Reageer