Samenwerking Buurtzorg, Dimence, De Kern en WijZ

Zwolle – WijZ en de Kern hebben samen met Buurtzorg en Dimence een nieuw project gelanceerd. Het project heet ‘De draad weer oppakken’ en richt zich op mensen die na een ingrijpende gebeurtenis een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld na het overlijden van een partner, een kind of een ouder, rondom ziekte of door het wegvallen van zorg en ondersteuning. Donderdagmiddag werd in het Cultuurhuis van Stadshagen door wethouder N. Vedelaar het startsein van dit initiatief gegeven.

Het project voorziet in de behoefte om daarover te praten, onder meer met vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn goed voorbereid zodat zij mensen kunnen ondersteunen om na een verlies de draad weer op te pakken. "Uit ervaring weten we dat de belangstelling door familie en vrienden na een ingrijpende gebeurtenis na verloop van tijd afneemt. Mensen kunnen zich dan erg eenzaam voelen, omdat de behoefte om te praten juist zo groot is. Mensen die enige tijd geleden een gezinslid hebben verloren krijgen een brief met de vraag of zij prijs stellen op een gesprek. In het gesprek kan bekeken worden of een extra steuntje nodig en mogelijk is. Dat is een kwestie van samen kijken wat er nodig is.

De medewerker kan adviseren om hulp in te schakelen en daarbij zo nodig helpen. Soms is er ondersteuning nodig van andere organisaties zoals thuiszorg of Dimence. Vanuit het project kunnen vrijwilligers worden ingeschakeld die met luisteren en praten veel kunnen betekenen." Vrijwilligers

De vrijwilligers van ‘De draad weer oppakken’ hebben zelf ook een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Zij spreken dus uit ervaring, herkennen vaak de situatie en zijn zelf het levende bewijs dat het echt lukt om de draad weer op te pakken. Zij hebben ook een korte opleiding gevolgd, speciaal voor hun vrijwilligerswerk. Daardoor weten ze wat ze moeten doen in situaties die te moeilijk zijn om zelf te bespreken. Daarvoor zijn de medewerkers van WijZ en de Kern altijd achter de hand. Maar er wordt ook samengewerkt met onder meer Dimence en Buurtzorg voor aanvullende deskundigheid en ondersteuning.

Vrijwilligers en deelnemers

Door middel van een persoonlijke brief worden mensen uitgenodigd om deel te nemen. Voor informatie kan contact worden opgenomen met WijZ via 038 8515700. Ook vrijwilligers kunnen bellen met dit nummer voor informatie en aanmelden.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Er zijn meerdere thuiszorgorganisaties, zoals ICARE THUISZORG die onlangs hun tweejarig jubileum hebben gevierd met het PG team waar voornamelijk cliënten met vergeetachtige klachten worden ondersteund bij hun dagelijkse bezigheden.
    Mijn collega’s en ik vinden het belangrijk om ook deze groep mensen zolang mogelijk thuis te kunnen laten wonen, vooral bij deze mensen is structuur, dezelfde gezichten, geduld inlevingsvermogen enorm belangrijk. Voor echtparen is het prettig als ze even kunnen bijkomen door de ondersteuning van gespecialiseerde mensen die zich verdiept hebben in de problematiek van Dementerenden. Geen dag is hetzelfde en al onze collega’s met veel inzet.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.