Gaston Sporre tegen naamsverandering naar PEC Zwolle

Zwolle – Kritiek uit onverwachte hoek op de naamsverandering van FC Zwolle. Erevoorzitter Gaston Sporre noemt het "onverstandig en onhandig" dat het huidige bestuur de naam van de club verandert in PEC Zwolle. Dat meldt RTV Oost op haar website. De supporterclub van FC Zwolle startte deze week een online onderzoek naar de wisseling van de clubnaam.

pec_1.jpg

Volgens Sporre gaat het bestuur daarmee lijnrecht in tegen het clubgevoel van een groot deel van de supporters. Hij zegt niet te begrijpen waarom de naamsverandering nodig is. "Het is een nostalgische bevlieging die alleen maar voor verdeeldheid zorgt." Als laatste voorzitter van het oude PEC en één van de oprichters van FC Zwolle voelt Sporre zich gepasseerd. "Ik heb het gevoel dat ik in plaats van de oprichter als een vakantiekracht wordt gezien." Sporre zegt totaal verrast te zijn door de naamsverandering. Net als alle andere aanwezigen hoorde hij het huidig voorzitter Adriaan Visser wereldkundig maken tijdens de huldiging op het Rodetorenplein. Sporre is het eerste vooraanstaande lid van de club dat zijn ongenoegen over de naamsverandering naar buiten brengt. Eerder deed een groep supporters dat ook al door een spandoek aan het stadion te bevestigen. Op het spandoek stond "PEC is onze historie FC Zwolle onze toekomst." Sporre hoopt dat het bestuur de naamsverandering nog eens goed wil overwegen. "Voor mij is PEC geen passie."

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Ik ben het 100% eens met Sporre.

  Ik heb niets met P.E.C.
  Ik heb alles met FC

  En volgens mij is het merendeel van de supporters het met me eens.  ⚠️ Meld

 2. Juist een opmerking als deze zorgt voor verdeeldheid. Meneer voelt zich gepasseerd en probeert op deze manier uit te halen. Ik had sporre wel wat hoger zitten, maar is niets meer dan een ouwe sjag.


  ⚠️ Meld

 3. “Ik heb het gevoel dat ik in plaats van de oprichter als een vakantiekracht wordt gezien.”
  Gaat het nou om de FC of om GS?
  Ik heb altijd geleerd dat bescheidenheid de mens siert.
  Maar ja: zegt het liedje al niet: “’t Is moeilijk bescheiden te wezen, als je zo goed bent als ik”.


  ⚠️ Meld

 4. Meneer Sporre heeft vermoedelijk iets te weinig publiciteit gehad de laatste tijd. Waar bemoeit hij zich mee? Mij persoonlijk maakt het niets uit het FC Zwolle of PEC Zwolle is. Laat het bestuur lekker zijn werk doen zou ik zeggen.


  ⚠️ Meld

 5. Ach meneer Sporre, ik heb respect voor wat u gedaan heeft voor de club maar om bijna 2 maanden naar dato nog eens olie op het vuur te gooien is nergens voor nodig. P.E.C. is, P.E.C. was en P.E.C. zal het blijven. (en ik denk dat het merendeel van de supporters het met me eens is 😉


  ⚠️ Meld

 6. Nogmaals ff voor de duidelijkheid. Het wordt PEC en geen P.E.C.

  Bovendien was Sporre voorzitter van P.E.C na de periode van Eibrink. Die periode was P.E.C al zo goed als dood. Weinig toeschouwers en weinig sponsoren. Zwolle heeft P.E.C. toendertijd laten vallen. P.E.C ging failliet en Sporre en Eibrink hebben het betaald voetbal gered.  ⚠️ Meld

 7. Ach meneer Sporre, ik heb respect voor wat u gedaan heeft voor de club maar om bijna 2 maanden naar dato nog eens olie op het vuur te gooien is nergens voor nodig.

  Sporre geeft zijn mening zoals hij eerder ook al zijn mening had gegeven. Een aantal supporters waren al lang op de hoogte van de kritiek van Sporre.  ⚠️ Meld

 8. dat Sporre hiermee zo naar buiten komt is een slecht signaal. Sporre stelt in mijn ogen altijd het clubbelang voorop. Ben daarom ook benieuwd wat er nog meer achter zit. Ik heb Sporre ook hoog zitten, niet die zgn anonieme groep supporters die dat doek hebben opgehangen. Durven ze er nu nogsteeds niet voor uit te komen?


  ⚠️ Meld

 9. de zwollenaren hebben niets meer met pec, enkele wat oude knarren, pec is dood, failliet,bestaat alleennog als atlethiekclub. dus gewoon de naam FC.ZWOLLE houden ! ook jonge mensen hebben niets met de naam pec, kennen ze niet eens.


  ⚠️ Meld

 10. Bij de naam PEC Zwolle moet ik steeds onbewust denken aan het ouderwetse ‘pek-en-veren’ waar vroeger criminelen een stad werden uitgejaagd (zie de Lucky Luke strips).

  Kortom: PEC Zwolle roept bij mij nu niet direct warme associaties op.

  Waarom niet gewoon FC Zwolle blijven? Klinkt bovendien vertrouwder.


  ⚠️ Meld

 11. Gaston Sporre is de redder van betaald voetbal in Zwolle, heeft zo ongelooflijk veel voor deze club betekend. In mijn ogen heeft hij maar 1 ding fout gedaan en dat is het verkwanselen van de mooiste naam in het betaalde voetbal. Schoonheidsfoutje dat nu gelukkig weer recht gezet wordt. Ondanks dat heeft hij wat mij betreft altijd het recht om zijn ongezouten mening te geven. En stoort het me mateloos dat deze man nu weggezet wordt als een of andere oude publiciteitsgeile zeurkous. Schande.


  ⚠️ Meld

 12. Bij de puur commerciele actie van Visser en Van Wonderen om de nieuwe naam PEC (en niet P.E.C.) te vermarkten is dus niets aan de supporters en b.v. Sporrre gevraagd.


  ⚠️ Meld

 13. Hoeveel van de huidige supporters hebben nou daadwerkelijk PEC meegemaakt?
  Faillissement dateert uit 1990, dus je zal toch al minstens een jaar of 30 supporter moeten zijn om PEC bewust mee te hebben gemaakt en er (nog) gevoelens voor hebben.
  De enige reden dat de naam nu wordt veranderd is om eenmalig een hoop geld binnen te krijgen, want allerlei fanartikelen met de naam PEC erop zullen komend seizoen goed verkopen!


  ⚠️ Meld

 14. Hoeveel van de huidige supporters hebben nou daadwerkelijk PEC meegemaakt?

  Ik snap dat 30 jaar naar jou beleving stokoud is, maar ga er maar vanuit dat veruit het grootste gedeelte van de supporters boven de dertig is.

  De enige reden dat de naam nu wordt veranderd is om eenmalig een hoop geld binnen te krijgen, want allerlei fanartikelen met de naam PEC erop zullen komend seizoen goed verkopen!

  Waarmee je al aangeeft hoe belangrijk het naamherstel voor de club is.

  Voor de meesten is FC Zwolle slechts een tijdelijke oplossing geweest. De tijd is nu rijp om deze historische fout terug te draaien.


  ⚠️ Meld

 15. @PEC is back:

  De enige reden dat de naam nu wordt veranderd is om eenmalig een hoop geld binnen te krijgen, want allerlei fanartikelen met de naam PEC erop zullen komend seizoen goed verkopen!

  Waarmee je al aangeeft hoe belangrijk het naamherstel voor de club is. [/quote]
  Als je het als club van dit soort eenmalige succesjes moet hebben, zou je elk jaar je naam moeten veranderen. In mijn ogen dus een drogreden voor de naamsverandering.


  ⚠️ Meld

 16. Drogreden of niet. Als ik een euro op straat zie liggen, pak ik hem op. Zie het als een bijkomend voordeel. 😉


  ⚠️ Meld

 17. De tijd is nu rijp om deze historische fout terug te draaien.

  P.E.C. was failliet. Wie heeft de club ten onder laten gaan? Waar was er nog steun voor P.E.C.? Dat was een handjevol supporters en sponsoren. Nu is de FC Zwolle een bloeiende club met veel goodwill. Dat wordt nu weggefl*kkert door vergane glorie.
  Het verleden eren is niet hetzelfde als het verleden reanimeren!  ⚠️ Meld

 18. @Edwin: Je hebt gelijk. Het was op het laatst niet best. De club is ook niet voor niets failliet gegaan indertijd.

  Neemt alleen niets weg van mijn eerdere argumentatie. Gaston Sporre heeft het volste recht om tegen dit besluit in te gaan, maar ik ben blij dat er nu een bestuur zit dat daadkracht toont en de fout hersteld. Iets wat al veel eerder had moeten gebeuren.


  ⚠️ Meld

 19. “FC Zwolle een bloeiende club met veel goodwill. Dat wordt nu weggefl*kkert door vergane glorie.”

  Sjonge, wat lekker melodramatisch weer zeg. De club wordt niet weggefl*kkert, alleen de nietszeggende naam FC Zwolle. Ik heb het P.E.C. tijdperk ook nooit actief meegemaakt maar trots op een twaalf in een dozijn naam als Football Club Zwolle ben ik nooit geweest en ik snap totaal niet waarom mensen zo nodig vast moeten houden aan deze naam. Je doet net alsof je alle goodwill kwijt bent zodra je de naam veranderd en dat we weer terug gaan naar de laatste P.E.C. jaren maar je weet net zo goed als iedereen at dit onzin is.


  ⚠️ Meld

 20. @Arie
  “De enige reden dat de naam nu wordt veranderd is om eenmalig een hoop geld binnen te krijgen, want allerlei fanartikelen met de naam PEC erop zullen komend seizoen goed verkopen!”

  en alle spullen met FC er op kunnen dan zo de container in… tegen de verkoop van de PEC spullen staat dus een verlies op de FC spullen…

  Dus om die reden zullen ze het vast niet doen…


  ⚠️ Meld

 21. Graag gewoon FC Zwolle en geen PEC of P.E.C. Ben het met Gaston eens! Onbezonnen actie van de voorzitter, geeft niet, hij was in een feeststemming, en PEC is back klonk gewoon lekker op dat podium, dus gewoon ff terugdraaien die naam en alle energie graag steken in een leuk elftal dat ons komend seizoen positief gaat verrassen. Ik ben er weer bij!


  ⚠️ Meld

 22. Gaston Sporre heeft 100% gelijk. 22 jaar geleden was er helemaal geen draagvlak meer in Zwolle en omgeving voor PEC.
  Het was altijd kommer en kwel. Als je ziet wat er de afgelopen 20 jaar met zorgvuldig beleid tot stand is gebracht is in grote mate te danken aan Dhr. Sporre. FC Zwolle is van alle Zwollenaren en dat is PEC zeker niet.


  ⚠️ Meld

 23. Uhm zijn de mensen hier vergeten dat FC Zwolle de eerste paar seizoenen na de degradatie ook gigantisch in de steek is gelaten door vrijwel geheel Zwolle? Ons was toen al een nieuw stadion beloofd welke maar niet kwam omdat de gemeente ineens de keutel introk. Sponsoren welke vertrokken. Amper 2000 man (!) in het stadion.  ⚠️ Meld

 24. Nou er hebben altijd nog wel 2,500 tot 3.000 mensen in het stadion gezeten. Maar inderdaad die eerste 3 jaar in de eerste divisie van 2004 t/m 2007 was het behoorlijk triest bij FC Zwolle.


  ⚠️ Meld

 25. Meneer Sporre..Ik persoonlijk had u graag terug gezien als voorzitter na die kwal uit den haag, maar dat wou u niet. Nu is er een andere voorzittter met het Geniale idee om er weer PEC van te maken en dan wilt u commentaar geven. Ben dankbaar wat u voor de club heeft betekend maar PEC Zwolle staat veel beter dan Football Club Zwolle…sorry maar FC mag van mij de sloot in…PEC IS BACK!


  ⚠️ Meld

 26. Onze huidige voorzitter wil terug in de geschiedenis. Dat kan maar dan moeten we dus terug naar de oprichting in 1910. Dan krijgen we dus P.E.C. met puntjes en officieel zonder Zwolle. Maar dat krijgen we niet, we krijgen een verbastering nl pec zwolle. Zonder puntjes en dat is het NOOIT geweest. Onbegrijpelijk dat een groot aantal mensen daar positief over is.

  Helaas heeft P.E.C. ook een negatieve klank, het kan ook zomaar sponsoren en supporters kosten ipv meer opbrengen.
  In dit verhaal mis ik gewoon het bewijs dat alles beter wordt als het PEC wordt. Er is geen businessplan, de merchandising is er nog niet, sterker nog, er wordt nog gewoon fcz spul verkocht. De hele organisatie is niet voorbereid op de naamsverandering.

  Bovendien is het jammer dat de supportersclub een onderzoek doet wat eigenlijk door FC Zwolle gedaan had moeten worden voor de naamsverandering.

  p.s.
  Op dit moment is er maar 1 persoon (nog in leven) die ervoor heeft gezorgd dat er nog betaald voetbal is in Zwolle. Deze persoon heeft dan ook altijd recht om zijn mening te ventileren op wat voor een medium dan ook.
  Svp meer respect voor de redder van het betaald voetbal; Dhr Gaston Sporre.  ⚠️ Meld

 27. Je doet net alsof je alle goodwill kwijt bent zodra je de naam veranderd

  Ja, dat klopt ook. Veel supporters snappen het totaal niet en aangezien er geen fatsoenlijke onderbouwing is, zien veel mensen ook geen reden voor de naamsverandering. P.E.C had eind jaren tachtig echt een (helaas) negatieve klank.


  ⚠️ Meld

 28. Bericht door Trotse Zwollenaar, op 1 juni 2012 om 19:41

  Nou er hebben altijd nog wel 2,500 tot 3.000 mensen in het stadion gezeten. Maar inderdaad die eerste 3 jaar in de eerste divisie van 2004 t/m 2007 was het behoorlijk triest bij FC Zwolle.

  Maar nog niet zo triest als de laatste jaren van P.E.C. Zwolle ’82 of de beginjaren van FC Zwolle. tussen de 500 en 1500.


  ⚠️ Meld

 29. Beste supporters van FC Zwolle,
   
  Via deze weg wil ik je bedanken voor het invullen van de enquête eind maart  2012. Met de resultaten kan FC Zwolle haar communicatie verder professionaliseren en hoop ik deze maand mijn afstudeerstage bij FC Zwolle af te ronden. De winnaar van het gesigneerde wedstrijdshirt is op de hoogte gebracht.
   


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.